Logo De Belofte

BRUMMEN - De financiële positie van de gemeente Brummen is opnieuw verslechterd, blijkt uit de jaarrekening van 2019. Inwoners en ondernemers zijn dan ook bang dat de belastingen opnieuw omhoog gaan. 'Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet te voorzien zijn, zoals de coronacrisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke aanslagen van begin 2021', laat de dorpsraad weten.

Huizenbezitters in Brummen kregen dit jaar een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van 32 procent voor hun kiezen. Dat betekende zo'n vijf tientjes meer betalen voor inwoners met een huis van 240.000 euro. Nu blijkt dat deze maatregel niet voldoende is om de financiën te verbeteren, vreest Henk Poldermans van de dorpsraad voor een nieuwe verhoging. 

'Meer schulden gemaakt dan afgelost' 

De zorgen komen voort uit de presentatie van de concept-perspectiefnota. Hierin constateert het college van burgemeester en wethouders dat de reserves van de gemeente Brummen snel zijn afgenomen. 'De gemeente heeft de afgelopen vijf jaar meer schulden gemaakt dan afgelost.' Zo sluit de gemeente 2019 af met een negatief resultaat van 2,1 miljoen euro, waardoor er in de spaarpot van de gemeente momenteel nog maar een kleine miljoen zit. 'Structurele tegenvallers kunnen we dus niet opvangen.'  

In de perspectiefnota bepaalt de gemeenteraad uiteindelijk op hoofdlijnen wat de koers voor de komende jaren (2021 - 2024) is, en ook hoeveel dat in grote lijnen gaat kosten. 

Dat de financiële situatie is verslechterd heeft volgens het college meerdere oorzaken. 'De meest in het oog springende verklaring betreft de kosten van het sociaal domein.' Zo zijn er sinds 2017 structurele tekorten op het gebied van Wmo en Jeugdzorg, doordat de kosten voor deze voorzieningen stijgen. 

Daarnaast gaf de gemeente in 2019 meer geld uit dan begroot aan organisatie- en personeelskosten, door ziekteverzuim en inhuur. Ook is het bedrag dat de gemeente betaalt aan wachtgelduitkeringen aan oud-wethouders fors gestegen nadat er vorig jaar vier wethouders zijn vertrokken. 

Nieuwe koers, oude blijkt niet te werken

De maatregelen die de gemeente in 2019 doorvoerde zijn dus niet genoeg om financieel gezond te worden. 'Doorgaan op de ingeslagen weg is financieel dus niet mogelijk.' Het college wil het daarom volgend jaar over een andere boeg gooien. Het ambitieniveau bijstellen, vastgoed verkopen en meer taken overlaten aan de samenleving worden genoemd als opties. 

Daarnaast ziet het college mogelijkheden bij de gemeentelijke belastingen. 'De ozb-inkomsten zijn met ingang van 2020 weliswaar verhoogd ten opzichte van 2019. Maar deze inkomstenstijging is onvoldoende om het tij te keren.'

Poldermans vindt dat er eerst goed naar de gemeentelijke organisatie moet worden gekeken, voordat de ozb opnieuw omhoog gaat. 'De rekening wordt nu bij de burgers neergelegd.' 

Toeristenbelasting

Ook recreatie-ondernemers voelen de bui al hangen. Jerry Meijer van Vakantiepark Coldenhove vraagt de gemeenteraad om rekening te houden met de ondernemers in de toeristische sector. 'Wij doen een beroep op u om ons en onze gasten in 2021 geen zwaardere lasten op te leggen in de vorm van een hogere toeristenbelasting.' 

Op dit moment betalen toeristen 1,75 euro per persoon per nacht in Brummen, vorig jaar was dat nog 1,37 euro. Meijer zou graag zien dat de gemeente, in verband met het coronavirus, de belasting zo laag mogelijk houdt. 'Zo hebben we de meeste kans dat gasten voor een verblijf in onze gemeente kiezen.' 

Op 18 juni 2020 stelt de gemeenteraad de definitieve perspectiefnota vast. Deze vormt het uitgangspunt voor de begroting die in het najaar wordt gepresenteerd. 

Zie ook: 

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Brummen

 • Brummenaren willen eindelijk eens opknapbeurt na brand

  30 juni 2020
  BRUMMEN - Een brand verwoestte vorig jaar drie winkels in het hart van Brummen. De plannen die er al waren voor het opknappen van het centrum werden daarom uitgesteld. Nu blijkt dat de gemeente diep in het rood staat, zijn inwoners bang dat de plannen helemaal in de ijskast verdwijnen.
 • Cathy Sjerps nieuwe wethouder gemeente Brummen

  29 juni 2020
  BRUMMEN - Cathy Sjerps wordt wethouder in de gemeente Brummen. Een raadsmeerderheid stemde maandag voor haar komst. Sjerps vervangt wethouder Eef van Ooijen, die begin mei aankondigde te stoppen vanwege privé-omstandigheden. 
 • Brummenaren vrezen voor nieuwe belastingverhoging

  04 juni 2020
  BRUMMEN - De financiële positie van de gemeente Brummen is opnieuw verslechterd, blijkt uit de jaarrekening van 2019. Inwoners en ondernemers zijn dan ook bang dat de belastingen opnieuw omhoog gaan. 'Natuurlijk zijn er ontwikkelingen die niet te voorzien zijn, zoals de coronacrisis, maar wij vrezen nu al voor de gemeentelijke aanslagen van begin 2021', laat de dorpsraad weten.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Brummense wethouder Eef van Ooijen stopt

  08 mei 2020
  BRUMMEN - Wethouder Eef van Ooijen stopt binnenkort als wethouder in Brummen vanwege privé-omstandigheden. Dat heeft hij aan het bestuur en de fractie van zijn partij laten weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend