Logo De Belofte

DRUTEN - De lokale partij Welzijn Druten wil dat inwoners naar de stembus stappen om hun mening te laten horen over de fusie met Wijchen. ‘Is de meerderheid van het volk tegen, dan moet er vanuit de raad goed geluisterd worden naar de uitslag van zo’n referendum’, vindt fractievoorzitter Haci Aslan.

Worden Wijchen en Druten binnenkort één? Het is dé discussie die de gemoederen momenteel flink bezighoudt in de gemeenten.

Zie ook: Strijd om fusie Wijchen-Druten barst los: 'We moeten nu allemaal campagne voeren'

De ene partij focust volledig op de voordelen, de andere ziet juist alleen maar beren op de weg. 'We zijn geen anti-fusiefractie. Veranderingen zijn juist welkom’, begint Haci Aslan, fractievoorzitter van Welzijn Druten. ‘Maar dan moeten er wél meerwaarden zijn voor de burger, en die zien wij nu niet.’

Daarom dient de lokale partij tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een motie in waarmee zij oproept tot een referendum. Ze stelt voor om inwoners in maart 2021 te laten stemmen, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. ‘Dan hebben alle partijen genoeg tijd om hun campagnes voor of tegen de fusie te voeren. Tegen de tijd dat burgers klaar zijn om naar de stembus te stappen, dan zijn zij voldoende geïnformeerd om de juiste keuze te maken’, meent Aslan.

‘Luister naar het volk’

De gemeentebesturen van Wijchen en Druten riepen de raadsleden vorige maand op om na de zomer te starten met een draagvlakpeiling, zodat de mening van de burger in beeld wordt gebracht. Welzijn Druten wil net een stapje verder gaan. ‘Wij vragen met het referendum heel concreet: willen jullie, of willen jullie niet? En dan is het antwoord natuurlijk niet bindend. De gemeenteraad kan de uitslag altijd links laten liggen als hij dat wil’, legt Aslan uit. ‘Maar is de meerderheid van het volk tegen, dan moet de raad goed luisteren naar de uitslag.’

De komende tijd voeren Wijchense en Drutense partijen campagne om inwoners proberen voor te lichten over de voor- en nadelen van een fusie. Over negen maanden hakken de gemeenteraden officieel een knoop door.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend