Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede legt bijna 3 miljoen euro op zij om de 'schokken' van de coronacrisis op te kunnen vangen. Dat meldt wethouder Leon Meijer. De kosten vanwege de pandemie liggen voor de gemeente overigens nog hoger, stelt hij.

2,4 miljoen euro is echt bedoeld om de onvoorziene uitgaven te kunnen betalen. Vóór de gemeente dat geld uitgeeft, moet de raad toestemming geven. Daarnaast is een half miljoen euro bedoeld als zogenoemde overbruggingsfaciliteit. Bij hoge nood kan de gemeente dat geld snel inzetten. 

Cultuur en sport 'knellen'

'Stel je voor een sportclub staat op omvallen vanwege corona, dan moeten we snel beslissen', noemt wethouder Leon Meijer als voorbeeld. 'Zoiets is nog niet aan de orde. Maar het begint voor een aantal sectoren, cultuur en sport, wel te knellen.'

De miljoenen worden gedekt uit vrijgevallen geld. De gemeente had gedacht meer geld uit te geven, maar vanwege 'planningsoptimisme' blijft er geld over.

'We waren van plan een school te bouwen, dat wordt uitgesteld, die lasten vallen vrij dit jaar. En een aantal andere investeringen op het gebied van openbare ruimte vallen vrij.' Dat geld gaat nu naar de aanpak van corona-gevolgen. Daarnaast krijgt de gemeente drie ton van de provincie Gelderland. 

Kosten corona tot nu toe

De coronakosten lopen voor gemeenten behoorlijk op. Vorige week maakte de gemeente Wageningen bekend al 900.000 euro kwijt te zijn vanwege de coronapandemie.

De wethouder van Ede heeft nog niet zo'n gedetailleerd plaatje. Maar het gaat zeker al om enkele miljoenen, vertelt hij. Dat geld is bijvoorbeeld ingezet voor extra toezichthouders (boa's), maar ook om zorginstellingen te kunnen blijven betalen zodat ze niet omvallen. In totaal zal corona Ede zeker meer dan de opzij gelegde drie miljoen euro euro kosten. 

Compensatie Rijk

'Het Rijk zegt dat ze ons compenseren, maar ik houd een beetje een slag om de arm of we echt alles gecompenseerd krijgen', zegt de wethouder.

'Mijn ervaring met het Rijk is niet van die orde dat ik ze meteen op hun blauwe ogen geloof. Op andere terreinen hebben we ook om compensatie gevraagd en het niet gekregen.' De wethouder doelt op de Jeugdzorg

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend