Logo De Belofte

ELBURG - Het was een bewuste keuze van burgemeester Jan Nathan Rozendaal om dit weekend geen boetes uit te delen aan ondernemers die de wet overtraden. Volgens hem is, met het versturen van een officiële waarschuwing, het standaard handhavingstraject gevolgd.

Het was voorafgaand aan de illegale koopzondag in Elburg de vraag of er boetes uitgedeeld zouden worden. Betrokken inwoners hadden een crowdfunding gestart, zodat ondernemers de boete niet zelf hoefden te betalen. Binnen een paar uur stond de teller op 6500 euro, maar de crowdfunding werd gestopt omdat er niet gehandhaafd zou worden. 'Daar hadden we van tevoren geen afspraken over gemaakt', zegt Rozendaal.

Eerst waarschuwen

Toch werden er inderdaad geen boetes uitgedeeld. 'Dat is vrij normaal', verdedigt de burgemeester die gang van zaken. 'In Elburg geven we altijd eerst een officiële waarschuwing, voordat we overgaan tot het uitdelen van boetes. Die waarschuwing hebben we nu mondeling en schriftelijk gegeven, een volgende keer zullen we dus een last onder dwangsom opleggen.'

Hoewel de waarschuwing al vóór het weekend verstuurd was, wilde de burgemeester deze zondag toch niet handhaven. 'Dan kom je in een juridische discussie terecht, hoe het allemaal precies werkt. Voor nu hebben wij de ondernemers gevraagd zich aan de wet te houden, helaas heeft niet iedereen dat gedaan.'

Eenmalige actie

Overigens geldt de officiële waarschuwing voor alle winkeliers in de binnenstad. 'Het is niet zo dat ondernemers die afgelopen zondag niet open zijn geweest, nu ook een keer 'gratis' open mogen', lacht Rozendaal. 'De komende tijd gaan we streng in de gaten houden of iedereen zich aan de regels houdt. Daar gaan we ook vanuit: de ondernemers hebben ons beloofd dat het bij deze ene keer zou blijven, dus ik vertrouw er op dat ik in de komende tijd geen boetes hoef uit te delen.'

Rozendaal verwacht geen problemen met partijen in de gemeenteraad. De SGP had voorafgaand aan de koopzondag het college verzocht strikt te handhaven. 'We hebben ons eigen beleid gevolgd: eerst waarschuwen, dan pas een last onder dwangsom opleggen. Dat is prima verdedigbaar, vind ik, dus ik verwacht geen problemen.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend