Logo De Belofte

WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.

‘We hebben in Wijchen genoeg locaties die toch een opknapbeurt nodig hebben, dus waarom maken we er dan niet gelijk een mooie gedenkplek van?’, begint Van Haren, fractielid van Kernachtig Wijchen. Als fan van het Beuningse kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas, vertrouwt hij het project volledig aan hen toe.

‘Dit is ons op het lijf geschreven’, meent Adelheid. ‘Ons hele leven proberen wij mensen door middel van onze kunst bewust te maken van het feit dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor de aarde. De coronacrisis is een waarschuwing dat we met ons allen heel verkeerd bezig zijn. We zouden het dan ook ontzettend bijzonder vinden om hier aan mee te werken. Want of je nou ziek bent, of gezond - het zit in iedereens geest.’

Uitzicht op de Maas

‘Het is niet alleen om corona-doden te herdenken, het is ter nagedachtenis van iedereen die we tijdens deze nare periode zijn verloren’, stelt Van Haren. De gemeente Nijmegen opende eerder deze maand een online condoleanceregister, maar zoiets ziet het gemeenteraadslid niet echt zitten. ‘Een mens is niet gemaakt om achter een computer zitten. Als het weer kan, moeten we elkaar fysiek ontmoeten. Dit kan ons allemaal helpen bij het verwerkingsproces.’ Van Haren heeft al een locatie op het oog: een dijk in de buurt van de dorpskern Balgoij, uitkijkend over de Maas.

‘Het is een moeilijk onderwerp in deze buitengewoon zware tijd, zeker voor alle mensen die getroffen zijn', reageert burgemeester Marijke van Beek. ‘Binnen het corona-team hebben we al gesproken over hoe wij stil gaan staan bij deze ramp. De suggestie van meneer Van Haren nemen we als college graag mee.’

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend