Logo De Belofte

NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Belangrijkste beslissing is dat er twee tunnels komen in plaats van de huidige spoorwegovergang. Eén voor gemotoriseerd verkeer en één voor fietsers en ander langzaam verkeer. Die laatste groep heeft vanuit die tunnel ook direct toegang tot het perron.

Historisch moment

Een historisch moment noemde Burgemeester Breunis van de Weerd het besluit van de raad. Dat is Gerrit Polinder van de SGP met hem eens. ‘Hier wachten de mensen al jaren op. Wie is er niet blij met de ondertunneling van het spoor’, vraagt hij zich hardop af.

Wel wil hij graag een extra uitvoegstrook bij de uitgang van de tunnel om te zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en meer aandacht voor mensen met een beperking. Ook komt Polinder met een motie waarin de SGP vraagt om transparantie in het proces. 

Pieter-Jan van Rossem van Gemeentebelang Nunspeet vult aan dat die transparantie er al is, maar dat dat zeker ook in het vervolg van het proces zo moet blijven. Alle partijen zijn het hiermee eens. 

Tankstation

Koos Meijer van het CDA maakt zich zorgen om de doorstroming en de verkeersveiligheid. Volgens hem moet daarbij het tankstation weg. Een voorstel wat ook door de SGP gesteund wordt.

Jeroen Snaterse van de VVD maakt zich ook nog wat zorgen om de verkeersafwikkeling. Daar moet volgens hem nog naar gekeken worden. Maar ook hij steunt de motie voor meer transparantie.

Zijn zorgen worden gedeeld door André Timmerman van PvdA/GroenLinks. Hij vreest dat de fietsers nog wat ondergesneeuwd dreigen te raken. Een tunnel moet bovendien een oplossing zijn die ook over 30, 40 jaar nog goed is, vindt hij. Maar hij is ervan overtuigd dat er een mooi ontwerp gaat komen.

Alle partijen stemmen dus in met de plannen en dus kan na heel lang praten eindelijk de schop in de grond.

Positieve aanmoediging

Wethouder Marije Storteboom bedankt de gemeenteraad voor de steun. Vier jaar geleden was zij net twee maanden wethouder toen het debat over het Stationsgebied begon. Ze is blij dat er nu eindelijk een besluit kan worden genomen. Er zal verder gekeken worden naar de doorstroming en de veiligheid belooft ze. ‘We moeten echt kijken naar de fietsers. Dat vraagt zeker een extra inspanning, maar die gaan we leveren. Zodat ook die groepen veilig door het gebied kunnen.’

Ze ziet de motie van de partijen als een positieve aanmoediging. Ook de wethouder steunt de motie en belooft ook in de rest van het traject transparantie.

Met verschillende grondeigenaren is inmiddels een deal gesloten door de gemeente, zoals bijvoorbeeld met de eigenaar van de gronden van Emté en de eigenaar van het restaurant Joris.

Er is in totaal bijna 40 miljoen euro nodig om het hele project uit te voeren. De hoop is dat een deel van die kosten door subsidies betaald kunnen worden.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Niels Kater

Het laatste nieuws uit Nunspeet

 • CU Nunspeet roept op: 'politie, werk mee aan Handle with Care!'

  07 juli 2020
  NUNSPEET - Op advies van de landelijke politie werkt de politie op de Noord-Veluwe niet mee aan Handle with Care. Dat vindt de ChristenUnie (CU), evenals het college van burgemeester en wethouders, teleurstellend. De lokale fractie trekt daarom aan de bel bij de fractie in de Tweede Kamer. “Misschien kan de landelijke politie vanuit het kabinet aangespoord worden dit standpunt te herzien,” vindt CU-raadslid Jennifer Elskamp.
 • 'Tankstation moet plaatsmaken voor nieuw stationsgebied Nunspeet'

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Er gaan steeds meer stemmen op binnen de gemeenteraad van Nunspeet om het tankstation aan de Nijverheidsweg op te laten kopen door de gemeente. Daarmee zou er meer ruimte moeten komen voor de ingrijpende verbouwing van het stationsgebied in Nunspeet. Dat blijkt tijdens een technische bespreking van de plannen. 
 • Wethouder Gert van den Berg van Nunspeet stopt

  17 juni 2020
  NUNSPEET - Gert van den Berg heeft de gemeenteraad van Nunspeet meegedeeld per 1 augustus te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Per 1 augustus 2020 wordt hij Manager Jeugd GGZ & Wmo bij de Dimence Groep.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend