Logo De Belofte

DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.

Santiz bracht woensdag naar buiten dat de nieuwbouw 155 miljoen euro gaat kosten, daar waar de overkoepelende ziekenhuisorganisatie bij monde van bestuurder Erwin Bomers dinsdagavond tijdens een speciale raadsvergadering in Doetinchem geen exacte bedragen wilde noemen. Hoewel meerdere raadsleden daar herhaaldelijk naar vroegen. 

Ongeloofwaardig

'De heren Bomers en Smaling (bouwdirecteur nieuwe ziekenhuis, red.) van Santiz hebben zich enorm ongeloofwaardig gemaakt', stelde voorzitter Hendrik Jan Mensink van de Stichting Behoud SKB ten overstaan van de Winterswijkse gemeenteraad. 'Eerst niets zeggen en dan de volgende morgen, als er geen discussie mogelijk is, een bedrag van 155 miljoen euro noemen.'

Een bedrag dat volgens Mensink, aan de hand van de laatste cijfers voor de nieuwbouw, niet klopt. 'Dat is de kale bouwprijs. Er komt een parkeerdek bij en inventariskosten, waardoor je al op 240 miljoen euro komt. Met onder andere de kosten voor het huidige ziekenhuis en andere posten is er een totale financiering nodig van iets meer dan 300 miljoen euro.'  

Angel

Bomers verklaarde dinsdagavond dat het Winterswijkse ziekenhuis niet mee hoeft te betalen aan het nieuwe ziekenhuis in Doetinchem, maar wel garant moet staan. Mensink: 'Dat is de angel in het verhaal, want in dat geval heeft het SKB geen ruimte meer om nog te investeren in de toekomstige zorg voor het SKB.'

Mensink hekelde wederom het gebrek aan transparantie bij Santiz. 'Daardoor neemt het wantrouwen alleen maar toe. Veel zaken worden vooruit geschoven om ze er in de laatste fase van de nieuwbouw doorheen te drukken.'

Vernieuwbouw

Wat Mensink betreft komt er geen fusie en gaan beide ziekenhuizen zelfstandig verder. Het Slingeland zal in dat geval in zijn ogen het huidige bouwplan moeten laten varen. 'Dan komen ze, gezien de jaaromzet van 175 miljoen euro, op een ziekenhuis tussen de 120 en 150 miljoen euro uit. Of ze kiezen, zoals de heer Van Eijck van Menzis al noemde, uit op vernieuwbouw.' 

De gemeenteraad van Winterswijk stelde voor om eensgezind een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), om inzicht te krijgen in alle cijfers rond de nieuwbouw in Doetinchem. Ook werd voorgesteld als gemeente een accountant in te schakelen om naar alle cijfers te kijken. 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend