Logo De Belofte

DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.

Santiz bracht woensdag naar buiten dat de nieuwbouw 155 miljoen euro gaat kosten, daar waar de overkoepelende ziekenhuisorganisatie bij monde van bestuurder Erwin Bomers dinsdagavond tijdens een speciale raadsvergadering in Doetinchem geen exacte bedragen wilde noemen. Hoewel meerdere raadsleden daar herhaaldelijk naar vroegen. 

Ongeloofwaardig

'De heren Bomers en Smaling (bouwdirecteur nieuwe ziekenhuis, red.) van Santiz hebben zich enorm ongeloofwaardig gemaakt', stelde voorzitter Hendrik Jan Mensink van de Stichting Behoud SKB ten overstaan van de Winterswijkse gemeenteraad. 'Eerst niets zeggen en dan de volgende morgen, als er geen discussie mogelijk is, een bedrag van 155 miljoen euro noemen.'

Een bedrag dat volgens Mensink, aan de hand van de laatste cijfers voor de nieuwbouw, niet klopt. 'Dat is de kale bouwprijs. Er komt een parkeerdek bij en inventariskosten, waardoor je al op 240 miljoen euro komt. Met onder andere de kosten voor het huidige ziekenhuis en andere posten is er een totale financiering nodig van iets meer dan 300 miljoen euro.'  

Angel

Bomers verklaarde dinsdagavond dat het Winterswijkse ziekenhuis niet mee hoeft te betalen aan het nieuwe ziekenhuis in Doetinchem, maar wel garant moet staan. Mensink: 'Dat is de angel in het verhaal, want in dat geval heeft het SKB geen ruimte meer om nog te investeren in de toekomstige zorg voor het SKB.'

Mensink hekelde wederom het gebrek aan transparantie bij Santiz. 'Daardoor neemt het wantrouwen alleen maar toe. Veel zaken worden vooruit geschoven om ze er in de laatste fase van de nieuwbouw doorheen te drukken.'

Vernieuwbouw

Wat Mensink betreft komt er geen fusie en gaan beide ziekenhuizen zelfstandig verder. Het Slingeland zal in dat geval in zijn ogen het huidige bouwplan moeten laten varen. 'Dan komen ze, gezien de jaaromzet van 175 miljoen euro, op een ziekenhuis tussen de 120 en 150 miljoen euro uit. Of ze kiezen, zoals de heer Van Eijck van Menzis al noemde, uit op vernieuwbouw.' 

De gemeenteraad van Winterswijk stelde voor om eensgezind een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), om inzicht te krijgen in alle cijfers rond de nieuwbouw in Doetinchem. Ook werd voorgesteld als gemeente een accountant in te schakelen om naar alle cijfers te kijken. 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend