Logo De Belofte

EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.

De gehele gemeenteraad stemde in met de voordracht van het CDA.

'Jonge' voorgangers

Ede heeft in het verleden meerdere 'jonge wethouders' gekend, maar Van der Schans wordt de jongste in de geschiedenis van de gemeente. 

Angelique Jonker, wethouder van 1998 tot 2006, was bij installatie ook 28, maar drie maanden ouder. Andere jonge Edese wethouders waren Marije Eleveld en de vertrekkende wethouder Willemien Vreugdenhil. Zij waren bij hun installatie respectievelijk 34 en 35 jaar oud. 'Verder in het verleden waren bestuurders over het algemeen (veel) ouder', vertelt een woordvoerder. 

Heerde

Voor zover bekend wordt Van der Schans ook de jongste wethouder van Gelderland op dit moment. Hij is 28 jaar en 8 maanden. In 1970 kende Gelderse gemeente Heerde een jongere wethouder, Arend Bouwman. Hij was 28 jaar, 2 maanden, 2 weken en 5 dagen oud toen hij op 1 september 1970 wethouder werd. 

Volgens Top Onderzoek (2018) was de jongste wethouder van Nederland Astrid Janssen. Ze was 21 jaar bij de haar installatie (1998) in Delft. De gemiddelde leeftijd van wethouders in Nederland is overigens 48 jaar, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vrouw stopt politieke verslaggeving

De vrouw van Van der Schans volgt voor De Gelderlander de politiek in Veenendaal, maar gaat daar vanwege de nieuwe baan van haar man mee stoppen, is te lezen in gemeentestukken.

De gemeente had haar werk na een integriteitsonderzoek 'niet als een te overwegen risico ingeschat'. 'De kandidaat heeft desalniettemin aangegeven dat hij en zijn vrouw het toch een wijs besluit vinden om haar politieke verslaggeving in de gemeente Veenendaal te beëindigen', staat geschreven.  

4 juni wordt Jan Pieter van der Schans als wethouder Landbouw geïnstalleerd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend