Logo De Belofte

EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.

De gehele gemeenteraad stemde in met de voordracht van het CDA.

'Jonge' voorgangers

Ede heeft in het verleden meerdere 'jonge wethouders' gekend, maar Van der Schans wordt de jongste in de geschiedenis van de gemeente. 

Angelique Jonker, wethouder van 1998 tot 2006, was bij installatie ook 28, maar drie maanden ouder. Andere jonge Edese wethouders waren Marije Eleveld en de vertrekkende wethouder Willemien Vreugdenhil. Zij waren bij hun installatie respectievelijk 34 en 35 jaar oud. 'Verder in het verleden waren bestuurders over het algemeen (veel) ouder', vertelt een woordvoerder. 

Heerde

Voor zover bekend wordt Van der Schans ook de jongste wethouder van Gelderland op dit moment. Hij is 28 jaar en 8 maanden. In 1970 kende Gelderse gemeente Heerde een jongere wethouder, Arend Bouwman. Hij was 28 jaar, 2 maanden, 2 weken en 5 dagen oud toen hij op 1 september 1970 wethouder werd. 

Volgens Top Onderzoek (2018) was de jongste wethouder van Nederland Astrid Janssen. Ze was 21 jaar bij de haar installatie (1998) in Delft. De gemiddelde leeftijd van wethouders in Nederland is overigens 48 jaar, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vrouw stopt politieke verslaggeving

De vrouw van Van der Schans volgt voor De Gelderlander de politiek in Veenendaal, maar gaat daar vanwege de nieuwe baan van haar man mee stoppen, is te lezen in gemeentestukken.

De gemeente had haar werk na een integriteitsonderzoek 'niet als een te overwegen risico ingeschat'. 'De kandidaat heeft desalniettemin aangegeven dat hij en zijn vrouw het toch een wijs besluit vinden om haar politieke verslaggeving in de gemeente Veenendaal te beëindigen', staat geschreven.  

4 juni wordt Jan Pieter van der Schans als wethouder Landbouw geïnstalleerd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend