Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.

'Dit is operatie Rookgordijn.’ Willem Schuur, fractievoorzitter van het progressieve PRO Scherpenzeel, is niet te overtuigen door het college. 'Mensen denken dat ik tegen zelfstandigheid van Scherpenzeel ben, dat is echt niet waar. Ik vind het gewoon onverantwoord.' 

De partij van Schuur vormde aan het begin van deze periode samen met de ChristenUnie en Gemeentebelangen het college. Maar dat klapte vanwege de zelfstandigheidsdiscussie. Gemeentebelangen staat nu samen met de SGP aan het roer. 

Coalitie heeft alle vertrouwen

Op dit moment is er waarschijnlijk geen gemeenteraad in Gelderland die meer verdeeld is dan die van Scherpenzeel. De collegepartijen zijn voor zelfstandigheid, maar de oppositie is tegen en wil liever vrijwillig aansluiten bij Barneveld.

Het college heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de kadernota. Met dit stuk willen burgemeester en wethouders de provincie laten zien dat de gemeente prima zelfstandig kan blijven.

Maar om zelfstandig te kunnen blijven, moet er flink geïnvesteerd worden. Met name in ambtenaren om alle taken die een gemeente heeft goed te kunnen uitvoeren. Wethouder Izaäk van Ekeren (SGP): ‘We hebben niet geaarzeld ook het herindelingsscenario nog eens te bekijken. Maar uit alles blijkt dat een duurzaam en zelfstandig Scherpenzeel de beste, meest logische en efficiëntste manier is om onze ambities te realiseren. We vertrouwen erop dat de provincie dat ook ziet.’

Volgens het college is Scherpenzeel beter af zonder Barneveld. Eigenlijk ging het op veel punten de afgelopen jaren heel goed, aldus wethouder Henny van Dijk. ‘We hebben de afgelopen decennia een voorzieningenniveau opgebouwd waar menig andere gemeente haar vingers bij aflikt.

Barneveld stelt conclusies ter discussie

Scherpenzeel heeft Barneveld ook de gelegenheid gegeven om te reageren op de cijfers die het college heeft gebruikt en de conclusies die daaruit zijn getrokken. Barneveld geeft in een brief die ondertekend is door burgemeester Asje van Dijk aan lang niet alle conclusies van Scherpenzeel te volgen.

Veel argumenten die Scherpenzeel voor zelfstandigheid uitlegt - zoals dat een fusie meer afstand tot de burgers zou opleveren, of dat er te weinig werkplekken op het gemeentehuis in Barneveld zijn en dat er in een grote organisatie meer hiërarchie is - legt de gemeente Barneveld heel anders uit.

Fractievoorzitter Willem Schuur van PRO Scherpenzeel heeft er geen vertrouwen in. ‘De gemeente dekt structurele kosten, zoals de extra ambtenaren, met incidenteel geld of ze haalt geld uit de spaarpot. Ik hoop dat de provincie Scherpenzelers wil beschermen tegen dit college.’

Dinsdag vergadert de provincie over de kwestie. Barneveld en Scherpenzeel worden donderdag geïnformeerd. 

Zie ook: Gemeente weet het zeker: Scherpenzeel moet zelfstandig verder

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend