Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.

'Dit is operatie Rookgordijn.’ Willem Schuur, fractievoorzitter van het progressieve PRO Scherpenzeel, is niet te overtuigen door het college. 'Mensen denken dat ik tegen zelfstandigheid van Scherpenzeel ben, dat is echt niet waar. Ik vind het gewoon onverantwoord.' 

De partij van Schuur vormde aan het begin van deze periode samen met de ChristenUnie en Gemeentebelangen het college. Maar dat klapte vanwege de zelfstandigheidsdiscussie. Gemeentebelangen staat nu samen met de SGP aan het roer. 

Coalitie heeft alle vertrouwen

Op dit moment is er waarschijnlijk geen gemeenteraad in Gelderland die meer verdeeld is dan die van Scherpenzeel. De collegepartijen zijn voor zelfstandigheid, maar de oppositie is tegen en wil liever vrijwillig aansluiten bij Barneveld.

Het college heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de kadernota. Met dit stuk willen burgemeester en wethouders de provincie laten zien dat de gemeente prima zelfstandig kan blijven.

Maar om zelfstandig te kunnen blijven, moet er flink geïnvesteerd worden. Met name in ambtenaren om alle taken die een gemeente heeft goed te kunnen uitvoeren. Wethouder Izaäk van Ekeren (SGP): ‘We hebben niet geaarzeld ook het herindelingsscenario nog eens te bekijken. Maar uit alles blijkt dat een duurzaam en zelfstandig Scherpenzeel de beste, meest logische en efficiëntste manier is om onze ambities te realiseren. We vertrouwen erop dat de provincie dat ook ziet.’

Volgens het college is Scherpenzeel beter af zonder Barneveld. Eigenlijk ging het op veel punten de afgelopen jaren heel goed, aldus wethouder Henny van Dijk. ‘We hebben de afgelopen decennia een voorzieningenniveau opgebouwd waar menig andere gemeente haar vingers bij aflikt.

Barneveld stelt conclusies ter discussie

Scherpenzeel heeft Barneveld ook de gelegenheid gegeven om te reageren op de cijfers die het college heeft gebruikt en de conclusies die daaruit zijn getrokken. Barneveld geeft in een brief die ondertekend is door burgemeester Asje van Dijk aan lang niet alle conclusies van Scherpenzeel te volgen.

Veel argumenten die Scherpenzeel voor zelfstandigheid uitlegt - zoals dat een fusie meer afstand tot de burgers zou opleveren, of dat er te weinig werkplekken op het gemeentehuis in Barneveld zijn en dat er in een grote organisatie meer hiërarchie is - legt de gemeente Barneveld heel anders uit.

Fractievoorzitter Willem Schuur van PRO Scherpenzeel heeft er geen vertrouwen in. ‘De gemeente dekt structurele kosten, zoals de extra ambtenaren, met incidenteel geld of ze haalt geld uit de spaarpot. Ik hoop dat de provincie Scherpenzelers wil beschermen tegen dit college.’

Dinsdag vergadert de provincie over de kwestie. Barneveld en Scherpenzeel worden donderdag geïnformeerd. 

Zie ook: Gemeente weet het zeker: Scherpenzeel moet zelfstandig verder

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Raad Scherpenzeel verdeeld over acties van college in fusieproces

  09 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Voor het eerst sinds de zomer sprak gemeenteraad van Scherpenzeel donderdagavond over alle ontwikkelingen. Belangrijkste agendapunt, wat vindt de gemeenteraad van de beslissing van het college om uit het overleg met de provincie te stappen. De onderliggende vraag: wie deelt nu de lakens uit in Scherpenzeel?
 • 'Domste wat ze konden doen', actie college maakt veel los

  02 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Raadsvragen in Barneveld en grote verdeeldheid in de gemeenteraad van Scherpenzeel. Het besluit van het college van Scherpenzeel om niet deel te nemen aan het 'open overleg' maakt veel los. Zo'n overleg is onderdeel van de herindelingsprocedure, de provincie wil dat Scherpenzeel samen gaat met Barneveld.
 • Scherpenzeel smijt deur met provincie dicht en stapt uit overleg over fusie

  01 oktober 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft de gesprekken met de provincie Gelderland over een eventuele fusie met Barneveld afgebroken nog voor ze goed en wel begonnen waren.
 • Provincie stuurt verkenner naar Scherpenzeel, burgemeester blijft thuis

  18 september 2020
  SCHERPENZEEL - Commissaris van de koning John Berends stuurt Paul Frissen naar Scherpenzeel. Frissen is hoogleraar bestuurskunde in Tilburg University en heeft als opdracht om mogelijke oplossingen te vinden voor de bestuurscrisis.
 • Scherpenzeel geeft strijd niet op en tekent bezwaar aan tegen herindeling

  16 juli 2020
  SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel tekent bezwaar aan bij de provincie Gelderland. Ze vindt het onterecht dat de provincie de gemeente wil herindelen bij Barneveld. Wat hen betreft is deze beslissing van de provincie in strijd met het recht. Ze heeft ook de minister gevraagd het besluit 'voor te dragen voor vernietiging'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend