Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.

'Dit is operatie Rookgordijn.’ Willem Schuur, fractievoorzitter van het progressieve PRO Scherpenzeel, is niet te overtuigen door het college. 'Mensen denken dat ik tegen zelfstandigheid van Scherpenzeel ben, dat is echt niet waar. Ik vind het gewoon onverantwoord.' 

De partij van Schuur vormde aan het begin van deze periode samen met de ChristenUnie en Gemeentebelangen het college. Maar dat klapte vanwege de zelfstandigheidsdiscussie. Gemeentebelangen staat nu samen met de SGP aan het roer. 

Coalitie heeft alle vertrouwen

Op dit moment is er waarschijnlijk geen gemeenteraad in Gelderland die meer verdeeld is dan die van Scherpenzeel. De collegepartijen zijn voor zelfstandigheid, maar de oppositie is tegen en wil liever vrijwillig aansluiten bij Barneveld.

Het college heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de kadernota. Met dit stuk willen burgemeester en wethouders de provincie laten zien dat de gemeente prima zelfstandig kan blijven.

Maar om zelfstandig te kunnen blijven, moet er flink geïnvesteerd worden. Met name in ambtenaren om alle taken die een gemeente heeft goed te kunnen uitvoeren. Wethouder Izaäk van Ekeren (SGP): ‘We hebben niet geaarzeld ook het herindelingsscenario nog eens te bekijken. Maar uit alles blijkt dat een duurzaam en zelfstandig Scherpenzeel de beste, meest logische en efficiëntste manier is om onze ambities te realiseren. We vertrouwen erop dat de provincie dat ook ziet.’

Volgens het college is Scherpenzeel beter af zonder Barneveld. Eigenlijk ging het op veel punten de afgelopen jaren heel goed, aldus wethouder Henny van Dijk. ‘We hebben de afgelopen decennia een voorzieningenniveau opgebouwd waar menig andere gemeente haar vingers bij aflikt.

Barneveld stelt conclusies ter discussie

Scherpenzeel heeft Barneveld ook de gelegenheid gegeven om te reageren op de cijfers die het college heeft gebruikt en de conclusies die daaruit zijn getrokken. Barneveld geeft in een brief die ondertekend is door burgemeester Asje van Dijk aan lang niet alle conclusies van Scherpenzeel te volgen.

Veel argumenten die Scherpenzeel voor zelfstandigheid uitlegt - zoals dat een fusie meer afstand tot de burgers zou opleveren, of dat er te weinig werkplekken op het gemeentehuis in Barneveld zijn en dat er in een grote organisatie meer hiërarchie is - legt de gemeente Barneveld heel anders uit.

Fractievoorzitter Willem Schuur van PRO Scherpenzeel heeft er geen vertrouwen in. ‘De gemeente dekt structurele kosten, zoals de extra ambtenaren, met incidenteel geld of ze haalt geld uit de spaarpot. Ik hoop dat de provincie Scherpenzelers wil beschermen tegen dit college.’

Dinsdag vergadert de provincie over de kwestie. Barneveld en Scherpenzeel worden donderdag geïnformeerd. 

Zie ook: Gemeente weet het zeker: Scherpenzeel moet zelfstandig verder

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

 • Scherpenzeel likt de wonden: 'Hele circus van het besluit is een wassen neus'

  05 juni 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland heeft donderdag aan Scherpenzeel laten weten dat de gemeente niet langer zelfstandig kan blijven. Nu blijkt dat al op 7 mei een brief aan het ministerie klaar lag met daarin het voorgenomen besluit. 'Dit is een bewijs dat de provincie niet heeft gekeken naar onze onderbouwing.'
 • Barneveld en Scherpenzeel reageren verschillend op uitleg provincie over herindeling

  05 juni 2020
  SCHERPENZEEL - Scherpenzeel is volgens de provincie Gelderland niet geschikt om zelfstandig verder te gaan. De provincie ziet wel heil in een fusie met Barneveld. Daarover heeft de provincie Gelderland donderdagavond de gemeenteraden van Scherpenzeel en Barneveld bijgepraat. Dat verliep in Scherpenzeel in een heel andere sfeer dan in Barneveld.
 • Barneveld staat open voor herindeling met Scherpenzeel 'maar alleen als zij ook willen'

  04 juni 2020
  BARNEVELD - Uit goed nabuurschap wil Barneveld met Scherpenzeel om tafel om over een gezamenlijke toekomst te praten. Barneveld vindt het belangrijk dat er in beide gemeenten draagvlak is voor een herindeling en dat er snel duidelijkheid komt. Het college van Scherpenzeel wil zelfstandig blijven.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
 • Scherpenzeel vraagt om 'onbevooroordeelde, frisse blik' van Statenleden

  07 april 2020
  SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel hebben de Statenleden van de provincie Gelderland een brief geschreven. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en vraagt Statenleden of ze langs willen komen voor een werkbezoek. Daarnaast vraagt ze Statenleden om een 'onbevooroordeelde, frisse blik'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend