Logo De Belofte

ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend een koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De aankondiging van de illegale koopzondag maakte veel reacties los op sociale media. Voorstanders van keuzevrijheid steunden de 'burgerlijk ongehoorzame' ondernemers, terwijl tegenstanders wezen op het feit dat de gemeenteraad democratisch had besloten geen koopzondag toe te staan. Zelfs Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) bemoeiden zich via Twitter met de discussie.

Statement afgeven

Met de koopzondag willen de ondernemers in de historische Vesting een statement afgeven aan de gemeenteraad. 'Het water staat ons op dit moment aan de lippen', zegt Joop Zwart namens de Winkel Vesting Elburg. 'In Elburg moeten we het altijd al hebben van het toeristenseizoen: in de winter is de vesting zo goed als leeg, maar moet ik mijn personeel en mijn huur wel gewoon betalen.'

Door de coronacrisis hebben de ondernemers al veel omzet verloren zien gaan. 'Ik heb tot wel 80 procent minder omzet dan normaal, dan weet ik niet hoe we straks de winter gaan overleven.'

Hoop op gemeenteraad

De winkeliers hadden hun hoop gevestigd op een amendement waarover maandagavond werd gestemd door de gemeenteraad: één zomer de vrijheid om de winkel te openen op zondag, om de gevolgen van de coronacrisis enigszins te dempen. 'Het liefst hebben we altijd die keuzevrijheid, maar dit jaar zou het al heel fijn zijn geweest.'

Het mocht niet zo zijn: de gemeenteraad stemde in meerderheid tegen. En dus gaat de opening komende zondag tegen de wet- en regelgeving in. Op dinsdag ontstond ophef op sociale media, omdat de burgemeester gedreigd zou hebben al 23 bekeuringen van 1000 euro per stuk klaar te hebben liggen op het gemeentehuis. 'Maar dat heb ik absoluut niet gezegd', ontkent burgemeester Jan Nathan Rozendaal.

Crowdfunding gestopt

Een crowdfunding die in het leven was geroepen om de 23.000 euro alvast bij elkaar te sparen, is om die reden stopgezet. Binnen 17 uur was er al 6.500 euro opgehaald.

Dinsdagavond kwamen de ondernemers bij elkaar voor een spoedberaad. Ook burgemeester Rozendaal schoof aan bij het overleg. 'Daar heb ik uitgelegd dat ik het niet vind kunnen dat de winkeliersvereniging, toch één van onze samenwerkingspartners, haar leden oproept de wet te overtreden. Er ligt een democratisch besluit, dat moet iedereen gewoon respecteren.'

Zwart begrijpt die uitspraak. 'En dat zullen we inderdaad ook gaan doen', zegt hij. 'Maar de koopzondag heeft al zoveel publiciteit gekregen, dat we hebben besloten deze ene keer toch de deuren van onze winkels open te doen. Daarna gebeurt het niet weer.'

Te weinig respect

Verschillende mensen spreken op sociale media van een 'deal tussen de gemeente en de ondernemers' en van 'chantagepraktijken'. Zwart en Rozendaal zijn allebei niet blij met de berichten. 'Verhalen gaan op sociale media een eigen leven leiden, en dat willen wij als WVE echt niet', benadrukt Zwart. 'Op deze manier creëren mensen alleen maar meer verdeeldheid onder de bevolking.'

Rozendaal vindt vooral dat de toon van de discussie heftig is. 'Mensen mogen het best met elkaar oneens zijn, maar laten we alsjeblieft wel respect voor andermans levensovertuiging hebben.'

Of de burgemeester gaat handhaven, wil hij niet zeggen. 'Ik heb helemaal geen zin om te moeten handhaven, daar ben ik niet van. Ik vraag aan iedere burger en ondernemer om zich aan de wet te houden.'

Dat gaat deze zondag dus niet gebeuren: tussen 13:00 en 17:00 uur aan 23 winkels in de Vesting van Elburg voor het eerst en voorlopig voor het laatst op zondag open. 'Inderdaad, een unieke gebeurtenis', lacht Zwart.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Elburg wil bezuinigen op PGB en dat leidt tot onrust

  29 juni 2020
  ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."
 • Elburgse partijen willen knelpunten sportclubs snel oplossen

  26 juni 2020
  ELBURG - De raad van Elburg stelt maandag het accommodatiebeleid vast. Belangrijk onderdeel daarvan zijn de binnensportaccommodaties. Algemeen Belang en ChristenUnie zeggen daarbij nadrukkelijk dat het college werk moet maken van de wensen van SSS en EVV in verband met een eigen turn- en volleybalhal.
 • Wethouder hoeft niet weg, ondanks moties van treurnis en wantrouwen

  18 juni 2020
  ELBURG - Wethouder Arjan Klein behoudt het vertrouwen van de meerderheid van de Elburgse gemeenteraad. Een motie van wantrouwen, die woensdagavond door de voltallige oppositie werd ingediend, kreeg geen steun vanuit de coalitiepartijen. Ook een motie van treurnis richting het voltallige college werd niet gesteund door de coalitie.
 • 'Hij liegt in de media en tegen de raad', wethouder ligt onder vuur

  16 juni 2020
  ELBURG - Wethouder Arjan Klein liegt in de media en in een brief aan de gemeenteraad. Dat stelt de Vestingraad van Elburg vandaag in een brief aan het college. Tot nu toe ontkende Klein dat tijdens een vergadering met de Vestingraad gezegd zou zijn dat 'de coalitie wel klaar is met de Vesting'. Die ontkenning is de Vestingraad, waarvan de leden inmiddels boos zijn opgestapt, een doorn in het oog.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend