Logo De Belofte

ELBURG - Met een 'moreel appèl' hoopt de Elburgse burgemeester Jan Nathan Rozendaal ondernemers in de Vesting ervan te weerhouden komend weekend een koopzondag te houden. Geruchten over een 'deal' met winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) spreekt hij met klem tegen. 'Ik ga er gewoon vanuit dat mensen zich aan de wet houden, en niet op zondag hun winkel openen.' De WVE laat ondertussen weten dat de koopzondag door zal gaan.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De aankondiging van de illegale koopzondag maakte veel reacties los op sociale media. Voorstanders van keuzevrijheid steunden de 'burgerlijk ongehoorzame' ondernemers, terwijl tegenstanders wezen op het feit dat de gemeenteraad democratisch had besloten geen koopzondag toe te staan. Zelfs Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) bemoeiden zich via Twitter met de discussie.

Statement afgeven

Met de koopzondag willen de ondernemers in de historische Vesting een statement afgeven aan de gemeenteraad. 'Het water staat ons op dit moment aan de lippen', zegt Joop Zwart namens de Winkel Vesting Elburg. 'In Elburg moeten we het altijd al hebben van het toeristenseizoen: in de winter is de vesting zo goed als leeg, maar moet ik mijn personeel en mijn huur wel gewoon betalen.'

Door de coronacrisis hebben de ondernemers al veel omzet verloren zien gaan. 'Ik heb tot wel 80 procent minder omzet dan normaal, dan weet ik niet hoe we straks de winter gaan overleven.'

Hoop op gemeenteraad

De winkeliers hadden hun hoop gevestigd op een amendement waarover maandagavond werd gestemd door de gemeenteraad: één zomer de vrijheid om de winkel te openen op zondag, om de gevolgen van de coronacrisis enigszins te dempen. 'Het liefst hebben we altijd die keuzevrijheid, maar dit jaar zou het al heel fijn zijn geweest.'

Het mocht niet zo zijn: de gemeenteraad stemde in meerderheid tegen. En dus gaat de opening komende zondag tegen de wet- en regelgeving in. Op dinsdag ontstond ophef op sociale media, omdat de burgemeester gedreigd zou hebben al 23 bekeuringen van 1000 euro per stuk klaar te hebben liggen op het gemeentehuis. 'Maar dat heb ik absoluut niet gezegd', ontkent burgemeester Jan Nathan Rozendaal.

Crowdfunding gestopt

Een crowdfunding die in het leven was geroepen om de 23.000 euro alvast bij elkaar te sparen, is om die reden stopgezet. Binnen 17 uur was er al 6.500 euro opgehaald.

Dinsdagavond kwamen de ondernemers bij elkaar voor een spoedberaad. Ook burgemeester Rozendaal schoof aan bij het overleg. 'Daar heb ik uitgelegd dat ik het niet vind kunnen dat de winkeliersvereniging, toch één van onze samenwerkingspartners, haar leden oproept de wet te overtreden. Er ligt een democratisch besluit, dat moet iedereen gewoon respecteren.'

Zwart begrijpt die uitspraak. 'En dat zullen we inderdaad ook gaan doen', zegt hij. 'Maar de koopzondag heeft al zoveel publiciteit gekregen, dat we hebben besloten deze ene keer toch de deuren van onze winkels open te doen. Daarna gebeurt het niet weer.'

Te weinig respect

Verschillende mensen spreken op sociale media van een 'deal tussen de gemeente en de ondernemers' en van 'chantagepraktijken'. Zwart en Rozendaal zijn allebei niet blij met de berichten. 'Verhalen gaan op sociale media een eigen leven leiden, en dat willen wij als WVE echt niet', benadrukt Zwart. 'Op deze manier creëren mensen alleen maar meer verdeeldheid onder de bevolking.'

Rozendaal vindt vooral dat de toon van de discussie heftig is. 'Mensen mogen het best met elkaar oneens zijn, maar laten we alsjeblieft wel respect voor andermans levensovertuiging hebben.'

Of de burgemeester gaat handhaven, wil hij niet zeggen. 'Ik heb helemaal geen zin om te moeten handhaven, daar ben ik niet van. Ik vraag aan iedere burger en ondernemer om zich aan de wet te houden.'

Dat gaat deze zondag dus niet gebeuren: tussen 13:00 en 17:00 uur aan 23 winkels in de Vesting van Elburg voor het eerst en voorlopig voor het laatst op zondag open. 'Inderdaad, een unieke gebeurtenis', lacht Zwart.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend