Logo De Belofte

ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van het overleg tussen de fractievoorzitters, het presidium, woensdagochtend. Ook dit overleg vond weer in fysieke vorm plaats. Alle raadszetels die normaal gesproken aan elkaar geschakeld twee halve cirkels vormen, stonden nu verspreid door de raadszaal op anderhalvemeter van elkaar. Klaar om woensdagavond alle 39 volksvertegenwoordigers samen te laten komen.

Sinterklaas en vuurwerk

Het stuwmeer aan politieke onderwerpen waar de gemeenteraad maar niet doorheen komt, is een terugkerend probleem. Ook vorig jaar moesten er noodgrepen worden uitgehaald om de achterstanden in te lopen. Dit jaar heeft de coronacrisis natuurlijk niet geholpen, maar het grootste deel stamt al van voor die tijd. Zo moeten er nog altijd voorstellen over Sinterklaas en vuurwerk worden besproken.

Zie ook: Te veel politieke vragen: profileringsdrang of gebrek aan communicatie?

Mark Coenders (GroenLinks) stelt dat er kritisch gekeken moet worden naar de eigen inbreng. Een openstaand debatverzoek over de geslaagde lijmpoging van de Arnhemse coalitie in oktober vorig jaar, is wat hem betreft niet meer nodig.

Guus van der Laak (Arnhem Centraal) kondigt aan kritischer te zullen zijn om in te stemmen met debatverzoeken van andere partijen.

Zie ook: Gevallen coalitie Arnhem na maanden weer gelijmd

'Kern van de democratie'

'Maar dat is juist de kern van de democratie', meent Maarten Venhoek (D66). 'Het is niet aan ons om een waardeoordeel te hebben over het verzoek van een ander. Dat is voor diegene kennelijk belangrijk.' Ook Klaartje van Dillen (CDA) vindt dat een 'groot goed' dat we 'vooral zo moeten houden'. 'En als we elkaar hier de maat willen nemen hoeveel seconden de inbreng van een ander mag duren, zijn we ook niet goed bezig.'

Helder is dat er meer tijd nodig is dan de reguliere woensdagavonden om alle debatten, vragen en voorstellen af te handelen. Het betoog van Eric Greving (PvdA) dat niet alle raadsleden fysiek in staat zijn tot het bijwonen van lange 'marathonvergaderingen', vindt bijval. Afgesproken wordt dat alleen de woordvoerders op de verschillende dossiers eerder komen om het debat te voeren. De stemming waarvoor de volledige gemeenteraad nodig is, vindt dan 's avonds plaats.

'Je mag je barbecue meenemen'

En ook het voorstel om indien nodig de jaarlijkse raadsbarbecue op te offeren voor een politieke avond omdat iedereen die dag toch vrij heeft gehouden, krijgt schoorvoetend instemming. Al grapt Coenders nog richting collega Greving dat hij 'zijn barbecue best mee mag nemen'.

De gebruikelijke borrel na de raadsvergaderingen zit er ook nog even niet in, laat burgemeester Ahmed Marcouch weten. 'Het gaat om de noodzaak om bij elkaar te komen. Dat moet vanwege het virus zo kort mogelijk zijn. Daarna moet iedereen de openbare ruimte weer opzoeken.'

Zie ook: Arnhemse raad zoekt oplossing voor 'stuwmeer' aan politieke onderwerpen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • 'Gênant' Arnhems zorgdebat ontregeld door SP'er Elfrink

  02 juli 2020
  ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.
 • Gemeenten trekken aan de bel: 'Er is geen vet meer op de botten'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Gemeenten in heel het land luiden de noodklok. Het water stond hen al aan de lippen en daar is de coronacrisis nog bovenop gekomen. Donderdag vragen ze tijdens een landelijke actiedag aandacht voor hun benarde financiële situatie.
 • Arnhemse raad botst met college: 'Grootste crisis sinds WOII in 24 uur aftikken'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Informatie om inzicht te krijgen in de gemeentefinanciën en de plannen die het college daarvoor heeft in coronatijd, wordt te laat aangeleverd. Daardoor kan de gemeenteraad haar werk niet goed doen. Dat is de conclusie van vrijwel alle partijen woensdagavond.
 • Gedoogplek om drugsafval te dumpen is 'verboden en naïef'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Het plan van D66 en de Arnhemse Ouderenpartij om een plek in te richten waar je straffeloos je drugsafval kunt dumpen is in strijd met de wet. Dat stelt burgemeester Ahmed Marcouch. Alleen daarom al is het voorstel volgens hem niet uitvoerbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend