Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.

De regeling is bedoeld voor fijnstofmeters, maar mag ook gebruikt worden voor stikstofdioxidemeters. Daarmee wil de gemeente de Arnhemse luchtkwaliteit beter in beeld brengen. In samenwerking met de GGD en het RIVM wordt zo een burgermeetnet opgezet.

Daarbij wordt de samenwerking gezocht met het LuchtData Project van Arnhems peil, zegt de gemeente. Die hebben naar eigen zeggen inmiddels 130 fijnstofmeters in de regio Arnhem uitgerold. Deelnemers aan dit project zullen door de gemeente worden benaderd voor een aanbod. Daarmee wil de gemeente voorkomen dat er straks twee meetnetten naast elkaar bestaan en wil zij 'alle inwoners gelijk behandelen'.

Zie ook: Is de lucht in Arnhem schoner nu we massaal thuiswerken?

'Wethouder saboteert'

Maar het collegebesluit kan op weinig instemming van Jeroen Spaander van Arnhems Peil rekenen. 'Wethouder Cathelijne Bouwkamp is ons al maanden aan het saboteren', stelt hij. 'Ze heeft er alles aan gedaan om de ondersteuning van ons project tegen te werken.' Op deze manier gaat er volgens Spaander 'geen cent' naar de projecten van Arnhems Peil.

De deelnemers moeten nu zelf achteraf een subsidieaanvraag indienen, legt hij uit. Buiten het feit dat hij bang is dat weinig mensen dat doen, moeten ze een aankoopbon laten zien. 'En die hebben ze niet, want wij hebben die tweehonderd meters aangeschaft.' Volgens Spaander was er dan ook afgesproken om voor alle deelnemers één aanvraag in te dienen 'om de papiermolen te voorkomen'.

Bijdrage voor workshops

Ook zou er zijn afgesproken dat de vrijwilligers van Arnhems Peil en de Stadskeuken een bijdrage ontvangen voor de workshops die zijn gehouden om de meters in elkaar te zetten. 'Die afspraken worden in een klap teruggedraaid, zonder enig overleg', ziet Spaander.

Gerrie Elfrink (SP) wijst op een motie die hij met vijf andere partijen indiende. Deze staat al maanden op de agenda maar komt door uitlopende vergaderingen telkens niet aan bod. Dat voorstel vraagt om 5.000 euro bij te dragen aan het LuchtData Project van Arnhems peil.

'Er is al een netwerk'

'Er is al een netwerk van inwoners', stelt Elfrink. 'Een die zo succesvol is, dat deze zonder subsidie al tientallen meetpunten heeft opgeleverd. In de raad ligt een voorstel dat het college opdraagt om dat netwerk te ondersteunen. En nu komt de wethouder hiermee: een subsidie bedoeld om een concurrerend netwerk op te zetten.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • 'Gênant' Arnhems zorgdebat ontregeld door SP'er Elfrink

  02 juli 2020
  ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.
 • Gemeenten trekken aan de bel: 'Er is geen vet meer op de botten'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Gemeenten in heel het land luiden de noodklok. Het water stond hen al aan de lippen en daar is de coronacrisis nog bovenop gekomen. Donderdag vragen ze tijdens een landelijke actiedag aandacht voor hun benarde financiële situatie.
 • Arnhemse raad botst met college: 'Grootste crisis sinds WOII in 24 uur aftikken'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Informatie om inzicht te krijgen in de gemeentefinanciën en de plannen die het college daarvoor heeft in coronatijd, wordt te laat aangeleverd. Daardoor kan de gemeenteraad haar werk niet goed doen. Dat is de conclusie van vrijwel alle partijen woensdagavond.
 • Gedoogplek om drugsafval te dumpen is 'verboden en naïef'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Het plan van D66 en de Arnhemse Ouderenpartij om een plek in te richten waar je straffeloos je drugsafval kunt dumpen is in strijd met de wet. Dat stelt burgemeester Ahmed Marcouch. Alleen daarom al is het voorstel volgens hem niet uitvoerbaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend