Logo De Belofte

ELBURG - Het was eigenlijk geen verrassing: maandagavond heeft de gemeenteraad van Elburg besloten dat er ook geen tijdelijke koopzondag toegestaan wordt. Dat voorstel, waarmee ondernemers in de Vesting extra omzet zouden kunnen genereren om de gevolgen van de coronacrisis te dempen, werd door het grootste deel van de coalitie weggestemd.

De discussie ging in principe over de Winkeltijdenverordening, die bepaalt welke winkels op welk moment open mogen zijn. Het gesprek daarover was de afgelopen weken toegespitst op de zondag: welke winkels mogen wel op zondag open en welke niet? Het college had daarom vier verschillende opties op papier gezet waaruit de gemeenteraad kon kiezen.

De vier verschillende opties:

1. alleen horeca mag open op zondag (zoals landelijk geregeld is)
2. naast horeca mogen ook campingwinkels op zondag open
3. naast horeca mogen ook campingwinkels en museumwinkels op zondag open
4. naast horeca mogen ook campingwinkels en museumwinkels op zondag open, en winkels in de binnenstad van Elburg mogen in het toeristische seizoen op zondagmiddag open

Oppositiepartij LEV diende bovendien een amendement in om ondernemers één zomer de ruimte te geven hun winkel op zondag te openen. Hiermee hoopte fractievoorzitter Rick van Velthuijsen de christelijke partijen te bewegen de lokale ondernemers tegemoet te komen, zodat die de zondag als noodoplossing konden gebruiken voor hun gemiste omzet als gevolg van corona.

Deze zondag koopzondag

Over dat idee was afgelopen week veel onrust ontstaan. De drie grootste christelijke partijen hadden al laten weten hier op tegen te zijn, waarna 23 lokale ondernemers besloten komende zondag, Eerste Pinksterdag, tegen de wetgeving in een koopzondag te houden. Die bekendmaking leidde dit weekend tot veel onrust op sociale media en binnen Elburg.

Zie ook: Elburgse ondernemers maken statement: koopzondag op Eerste Pinksterdag

Zoals verwacht veranderde geen van de partijen in het twee uur durende debat nog van standpunt. CDA was de enige van de coalitiepartijen die het amendement steunde. ChristenUnie, Algemeen Belang en SGP bleven op hun principiële standpunten staan, dat zij de zondag als collectieve rustdag zien.

In eerste instantie stemde het CDA voor optie 4 van het voorstel. Toen dat geen meerderheid kreeg, steunde de fractie de ChristenUnie en Algemene Belang om optie 3 een meerderheid te geven. Museumwinkels en campingwinkels mogen dus vanaf nu standaard op zondag geopend zijn. Als geen van de opties een meerderheid had gekregen, was de stemming gestaakt en zou het voorstel over een maand nog een keer op de agenda staan.

Het laatste nieuws uit Elburg

  • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

    15 september 2020
    ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
  • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

    06 juli 2020
    ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
  • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

    06 juli 2020
    ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
  • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

    06 juli 2020
    ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
  • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

    02 juli 2020
    ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend