Logo De Belofte

ELBURG - Het was eigenlijk geen verrassing: maandagavond heeft de gemeenteraad van Elburg besloten dat er ook geen tijdelijke koopzondag toegestaan wordt. Dat voorstel, waarmee ondernemers in de Vesting extra omzet zouden kunnen genereren om de gevolgen van de coronacrisis te dempen, werd door het grootste deel van de coalitie weggestemd.

De discussie ging in principe over de Winkeltijdenverordening, die bepaalt welke winkels op welk moment open mogen zijn. Het gesprek daarover was de afgelopen weken toegespitst op de zondag: welke winkels mogen wel op zondag open en welke niet? Het college had daarom vier verschillende opties op papier gezet waaruit de gemeenteraad kon kiezen.

De vier verschillende opties:

1. alleen horeca mag open op zondag (zoals landelijk geregeld is)
2. naast horeca mogen ook campingwinkels op zondag open
3. naast horeca mogen ook campingwinkels en museumwinkels op zondag open
4. naast horeca mogen ook campingwinkels en museumwinkels op zondag open, en winkels in de binnenstad van Elburg mogen in het toeristische seizoen op zondagmiddag open

Oppositiepartij LEV diende bovendien een amendement in om ondernemers één zomer de ruimte te geven hun winkel op zondag te openen. Hiermee hoopte fractievoorzitter Rick van Velthuijsen de christelijke partijen te bewegen de lokale ondernemers tegemoet te komen, zodat die de zondag als noodoplossing konden gebruiken voor hun gemiste omzet als gevolg van corona.

Deze zondag koopzondag

Over dat idee was afgelopen week veel onrust ontstaan. De drie grootste christelijke partijen hadden al laten weten hier op tegen te zijn, waarna 23 lokale ondernemers besloten komende zondag, Eerste Pinksterdag, tegen de wetgeving in een koopzondag te houden. Die bekendmaking leidde dit weekend tot veel onrust op sociale media en binnen Elburg.

Zie ook: Elburgse ondernemers maken statement: koopzondag op Eerste Pinksterdag

Zoals verwacht veranderde geen van de partijen in het twee uur durende debat nog van standpunt. CDA was de enige van de coalitiepartijen die het amendement steunde. ChristenUnie, Algemeen Belang en SGP bleven op hun principiële standpunten staan, dat zij de zondag als collectieve rustdag zien.

In eerste instantie stemde het CDA voor optie 4 van het voorstel. Toen dat geen meerderheid kreeg, steunde de fractie de ChristenUnie en Algemene Belang om optie 3 een meerderheid te geven. Museumwinkels en campingwinkels mogen dus vanaf nu standaard op zondag geopend zijn. Als geen van de opties een meerderheid had gekregen, was de stemming gestaakt en zou het voorstel over een maand nog een keer op de agenda staan.

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Elburg wil bezuinigen op PGB en dat leidt tot onrust

  29 juni 2020
  ELBURG - Elburg moet, net als veel gemeenten, bezuinigen op de kosten van het 'sociaal domein'. In de komende jaren moet de gemeente een gat van 1,2 miljoen euro zien te dichten. Maandagavond bespreekt de raad voorstellen van het college om het tekort op te vangen. Eén van die voorstellen, het verlagen van het PGB-tarief voor 'informele zorg', leidt tot onrust bij ouders, hulporganisaties en PGB-organisatie Per Saldo: "De politiek kijkt niet naar de lange termijn."
 • Elburgse partijen willen knelpunten sportclubs snel oplossen

  26 juni 2020
  ELBURG - De raad van Elburg stelt maandag het accommodatiebeleid vast. Belangrijk onderdeel daarvan zijn de binnensportaccommodaties. Algemeen Belang en ChristenUnie zeggen daarbij nadrukkelijk dat het college werk moet maken van de wensen van SSS en EVV in verband met een eigen turn- en volleybalhal.
 • Wethouder hoeft niet weg, ondanks moties van treurnis en wantrouwen

  18 juni 2020
  ELBURG - Wethouder Arjan Klein behoudt het vertrouwen van de meerderheid van de Elburgse gemeenteraad. Een motie van wantrouwen, die woensdagavond door de voltallige oppositie werd ingediend, kreeg geen steun vanuit de coalitiepartijen. Ook een motie van treurnis richting het voltallige college werd niet gesteund door de coalitie.
 • 'Hij liegt in de media en tegen de raad', wethouder ligt onder vuur

  16 juni 2020
  ELBURG - Wethouder Arjan Klein liegt in de media en in een brief aan de gemeenteraad. Dat stelt de Vestingraad van Elburg vandaag in een brief aan het college. Tot nu toe ontkende Klein dat tijdens een vergadering met de Vestingraad gezegd zou zijn dat 'de coalitie wel klaar is met de Vesting'. Die ontkenning is de Vestingraad, waarvan de leden inmiddels boos zijn opgestapt, een doorn in het oog.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend