Logo De Belofte

WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.

Sinds eind maart kan iedereen gratis parkeren in de Wageningse binnenstad. Doel was dat klanten naar de winkels bleven komen, ondanks de coronacrisis. 

Nauwelijks plek

Maar de parkeerplaatsen staan vol met auto's van werknemers en omwonenden. Er is nauwelijks plek voor auto's van winkelklanten, is het beeld.

Toch maakt gratis parkeren de binnenstad wél degelijk aantrekkelijk voor mensen die even snel een boodschap moeten doen, menen VVD, CDA en Stadspartij Wageningen. Zij vonden het dan ook belangrijk dat kort parkeren in de binnenstad ook na 1 juni, de vastgestelde einddatum, gratis bleef. Om ondernemers in coronatijd te steunen. 

Toch geen parkeerschijf

Maar het voorstel voor een parkeerschijfsysteem haalde het maandagavond niet. GroenLinks,ChristenUnie, D66, Connect Wageningen en Jan Willem Kamerman (PvdA) waren tegen. Zij zagen geen noodzaak voor gratis parkeren. Het moet ook weer niet té druk worden in coronatijd, was de gedachte. 

Bovendien zou de gemeente veel parkeerinkomsten en geld uit parkeerboetes mislopen, terwijl Wageningen juist in financieel zwaar weer verkeert. Normaal komt er zo'n 60.000 euro aan parkeeropbrengsten en 18.000 euro aan parkeerboetes per maand binnen, vertelt wethouder Peter de Haan (CU). 

Overleg over 'blauwe zone'

'Wij zijn er nu mee bezig om betaald parkeren vanaf 2 juni weer in te gaan stellen', zegt De Haan. Overigens is de gemeente wel in overleg met ondernemers van de binnenstad over een 'blauwe zone' waar kortstondig gratis geparkeerd kan worden.

'Maar dat gaat dan niet om een periode van twee uur, maar veel korter. Juist om grote drukte te voorkomen. Want gezondheid staat voorop. En op deze manier maak je het toch mogelijk dat mensen kort in de stad zijn en hun bestellingen kunnen ophalen.'

Zie ook: Gratis parkeren in Wageningen vanwege coronacrisis

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.
 • Wageningen wil meer geld uit Den Haag

  16 juni 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen schaart zich achter het initiatief StopLokaleBezuinigingen. Het college én de gemeenteraad roepen het kabinet op met meer geld over de brug te komen om harde bezuinigingen te voorkomen.
 • Corona vertraagt aanpak kunstgrasvelden in Wageningen

  16 juni 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft sportvelden met omstreden rubbergranulaat nog niet aangepakt. De coronacrisis zorgt voor vertraging, laat burgemeester Geert van Rumund maandag tijdens de raadsvergadering weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend