Logo De Belofte

WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.

Sinds eind maart kan iedereen gratis parkeren in de Wageningse binnenstad. Doel was dat klanten naar de winkels bleven komen, ondanks de coronacrisis. 

Nauwelijks plek

Maar de parkeerplaatsen staan vol met auto's van werknemers en omwonenden. Er is nauwelijks plek voor auto's van winkelklanten, is het beeld.

Toch maakt gratis parkeren de binnenstad wél degelijk aantrekkelijk voor mensen die even snel een boodschap moeten doen, menen VVD, CDA en Stadspartij Wageningen. Zij vonden het dan ook belangrijk dat kort parkeren in de binnenstad ook na 1 juni, de vastgestelde einddatum, gratis bleef. Om ondernemers in coronatijd te steunen. 

Toch geen parkeerschijf

Maar het voorstel voor een parkeerschijfsysteem haalde het maandagavond niet. GroenLinks,ChristenUnie, D66, Connect Wageningen en Jan Willem Kamerman (PvdA) waren tegen. Zij zagen geen noodzaak voor gratis parkeren. Het moet ook weer niet té druk worden in coronatijd, was de gedachte. 

Bovendien zou de gemeente veel parkeerinkomsten en geld uit parkeerboetes mislopen, terwijl Wageningen juist in financieel zwaar weer verkeert. Normaal komt er zo'n 60.000 euro aan parkeeropbrengsten en 18.000 euro aan parkeerboetes per maand binnen, vertelt wethouder Peter de Haan (CU). 

Overleg over 'blauwe zone'

'Wij zijn er nu mee bezig om betaald parkeren vanaf 2 juni weer in te gaan stellen', zegt De Haan. Overigens is de gemeente wel in overleg met ondernemers van de binnenstad over een 'blauwe zone' waar kortstondig gratis geparkeerd kan worden.

'Maar dat gaat dan niet om een periode van twee uur, maar veel korter. Juist om grote drukte te voorkomen. Want gezondheid staat voorop. En op deze manier maak je het toch mogelijk dat mensen kort in de stad zijn en hun bestellingen kunnen ophalen.'

Zie ook: Gratis parkeren in Wageningen vanwege coronacrisis

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend