Logo De Belofte

ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’

Aanstaande maandag bespreekt de gemeenteraad van Elburg de lokale winkeltijdenverordening. Een van de bespreekpunten is een tijdelijke koopzondag; één zomer de winkels open op zondagmiddag, buiten kerktijden.

Dat voorstel, ingediend door de lokale oppositiepartij LEV, is bedoeld om de lokale ondernemers een stukje omzet terug te geven na de crisistijd. De drie grootste christelijke partijen laten echter al weten niets te zien in dat idee. 

Zie ook: Winkelen op zondag, het lijkt in Elburg ook in deze coronacrisis geen optie

En dus gaan de Elburgse ondernemers actievoeren. '23 winkels in de binnenstad zullen zondagmiddag 31 mei geopend zijn', vertelt Joop Zwart. Hij heeft zelf een kledingwinkel, en is bestuurslid van de Winkel Vesting Elburg. 'We willen een statement maken richting de lokale politiek. Zonder een tijdelijke koopzondag redden we het niet, dan vallen er straks meerdere winkels om.'

Zwart ervaart persoonlijk wat de crisis betekent. 'Ik had net de voorjaarscollectie binnen, toen half maart de coronacrisis erin hakte. 80 procent omzetverlies, dat kan ik nergens in het jaar weer inhalen', legt hij uit. 'En ik niet alleen: zo zijn er veel winkels in onze binnenstad die het zwaar hebben.'

Crisis vraagt om uitzonderlijke maatregelen

De drie grootste christelijke partijen, ChristenUnie, Algemeen Belang en SGP, lieten eerder al weten niets te zien in een tijdelijke koopzondag. 'En ik begrijp dat wel, vanwege een deel van hun achterban', zegt Zwart. 'Ik ben ook christen, en ik heb altijd gezegd dat ik mijn winkel niet op zondag open zal gooien, ook al ben ik wel voorstander van keuzevrijheid. Maar dit jaar is bijzonder, en ook ik wil graag in deze crisistijd mijn winkel op zondag openen. Daarom is het nu tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.'

De drie partijen wezen afgelopen maandag in de commissievergadering op andere opties voor ondernemers. 'Ze zeggen dat we doordeweeks 's avonds langer open mogen. Maar dat werkt niet in Elburg: het ziet hier op zondag zwart van de mensen, voornamelijk toeristen, die geen enkele winkel kunnen bezoeken. Doordeweeks zijn de straten bijna leeg, en zeker 's avonds.'

'Anders gaan we failliet'

Bovendien vinden de christelijke partijen dat de landelijke en lokale regelingen de ondernemers financieel al uit de brand helpen. 'Maar dat geld moeten wij straks weer terugbetalen, en met de huidige omzet gaan we dat allemaal niet redden. Dan gaan we failliet', zegt Zwart. 'Daarom hoop ik dat een zomerse koopzondag ons net dat beetje extra lucht geeft, zodat we allemaal straks kunnen blijven bestaan.'

Zwart zegt al met twee wethouders contact te hebben gehad over de koopzondag op 31 mei. 'Ze begrijpen onze standpunten wel, maar vanwege hun achterban willen ze hier niet in meegaan.' Toch hoopt hij dat er geen handhaving zal plaatsvinden. 'Laat dit nou in elk geval één keer gaan, en laten we na die dag evalueren of het echt extra omzet heeft opgeleverd, zoals we dat verwachten.'

Begrip en solidariteit

Niet alle winkels zullen op Eerste Pinksterdag geopend zijn. 'Maar de ondernemers die dichtblijven, zijn wel solidair met ons. Iedereen begrijpt dat er nu actie nodig is en we hopen dan ook dat deze koopzondag een duidelijk signaal is richting de gemeenteraad. Misschien kunnen ze dan maandag alsnog ons de vrijheid geven om deze zomer buiten kerktijden open te gaan. Want juist in deze crisistijd hoop ik op een beetje begrip en solidariteit voor de ondernemers.'

Wethouder Arjan Klein was zaterdag niet bereikbaar voor een reactie.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Elburg

 • Elburgs college besprak Facebookgedrag eigen ambtenaren

  15 september 2020
  ELBURG - Wat bespraken de Elburgse burgemeester en wethouders over het Facebookgedrag van hun ambtenaren? Dat wil Rick van Velthuysen van de politieke partij LEV weten. De ambtenaren in kwestie gaven in mei een duimpje omhoog op een Facebookbericht over de illegale koopzondag in de stad.
 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • Boze winkeliers doen aangifte tegen politicus van de SGP

  06 juli 2020
  ELBURG - Winkeliersvereniging Winkel Vesting Elburg (WVE) heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen SGP-raadslid Dirk Bok. In een recente column vergeleek de SGP'er de winkeliers met een drugskartel, noemde hij de WVE een criminele organisatie en stelde hij het pleiten voor een koopzondag gelijk aan het ontkennen van de Holocaust. "Daarmee is hij meerdere grenzen over gegaan."
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend