Logo De Belofte

WIJCHEN - Moeten Wijchen en Druten fuseren? De ene partij ziet alleen maar winst, de andere is doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. Nu de discussie officieel is losgebarsten, stomen raadsleden zich klaar om campagne te voeren voor of tegen een gemeentelijke herindeling.

Wijchen en Druten kunnen prima met elkaar door één deur. Dat bleek eerder deze maand uit een rapportage van adviesbureau Tien. Hoewel er nu al een sterke samenwerking is, valt er volgens de onderzoeker op de lange termijn meer te halen bij een fusie. Over negen maanden hakken de gemeenteraden een knoop door.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

‘We gaan voor een sterke gemeente tussen Maas en Waal’, begint Gerard Worm, fractievoorzitter van Kernachtig Druten. Als grootste partij van de raad heeft zijn stem veel invloed op de uiteindelijke besluitvorming. ‘De komende tijd gaan we onze inwoners, ondernemers en organisaties bellen, mailen en als het weer mag gaan we koffie met ze drinken om hun vragen toe te lichten.’

‘Fusie is efficiënter’

Eén van de punten waar de fractievoorzitter op wil hameren, is efficiëntie. Zaken als vervoer, milieuwetgeving of hulpverlening worden soms door meerdere gemeenten in regioverband opgepikt. Dat wordt een ‘gemeenschappelijke regeling’ genoemd. De vervoersorganisatie regio Arnhem-Nijmegen is daar een voorbeeld van.

‘Voor Druten is de brandweer bijvoorbeeld veel duurder geworden, maar de lokale capaciteit is omlaaggegaan’, weet Worm. ‘Als een taak te zwaar wordt om alleen te doen, kijk je of je dat in regioverband op kan pakken. Dat is vaak een stuk duurder. Fuseren we tot één grote gemeente, dan kan je veel zaken zelf blijven regelen.’

‘Wijchen blijft Wijchen’

De Wijchense PvdA was in januari de eerste partij die begon over een fusie. Sindsdien houdt het onderwerp de gemoederen in beide gemeenten flink bezig. ‘We willen niet alleen ja of nee roepen, we willen argumenten bieden waarmee we onze inwoners een helder beeld kunnen bieden’, vertelt Peter Gatzen, fractievoorzitter van de partij. ‘Ik denk dat we nu allemaal campagne moeten voeren.’

Hij prijst de ambtelijke samenwerking die er sinds 2018 met Druten is, waarbij één werkgroep twee gemeenten runt. ‘Na een fusie ben je beter voorbereid op de toekomst. Steeds meer landelijk beleid komt op ons bord terecht’, voegt Gatzen toe. 'Als je één grote, sterke fusiegemeente neerzet, heb je veel meer invloed. En Wijchen blijft gewoon Wijchen: voor de doorsnee inwoner verandert er weinig.'

‘Inwoners pikken dit niet’

Hoewel de ene partij dolenthousiast is over een sterke samenwerking, is de andere doodsbang om haar identiteit kwijt te raken. ‘Let op mijn woorden: hier komt alleen maar gedonder van’, meent Leo Herms, voorzitter van Wijchen Lokaal. ‘Ik heb helemaal niets tegen mensen uit Druten, nooit gehad. Maar het is een héél ander volk.’

Als de coronacrisis weer voorbij is, wil Herms op de Wijchense markt met de burger in gesprek gaan. ‘Onze inwoners pikken dit niet. Ik begrijp ook niet dat rasechte Wijchenaren in de raad willen fuseren, omdat er dan zogenaamd minder papierwerk is. Dat gaat ze veel zeteltjes kosten', denkt hij. 'Ik wil het wel van de daken schreeuwen: mensen - pas op, kijk uit. Dan kan ik alleen maar hopen dat ze het ook horen.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk, Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Agressieve ganzen poepen alles onder in Wijchen

  01 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer zorgen in broedperiodes voor een hoop overlast. Ze poepen wandelpaden onder, steken achteloos drukke autowegen over en blazen ongetemd naar voorbijgangers. Ecologen zeggen dé oplossing te hebben, maar voelen zich niet gehoord door de gemeente.
 • Raad sceptisch over opleiding statushouders: 'Slager die zijn eigen vlees keurt'

  26 juni 2020
  WIJCHEN - Een onafhankelijk bureau onderzoekt volgend jaar of het Wijchense inburgeringstraject 'Klaar voor de Start' succesvol genoeg is. Eerder deze maand kwam de gemeente zelf met een evaluatie, maar dat is volgens de raad ‘een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt’.
 • Deze cafés tappen bier in een zeecontainer

  25 juni 2020
  WIJCHEN - Twee Wijchense cafés openen vanaf donderdagmiddag een mega-terras, pal naast het plaatselijke kasteel. Vorige week keurde de gemeente het plan goed, zodat de horeca-tentjes in tijden van corona hun hoofd boven water kunnen houden.
 • Deze partij heeft ambitieuze toekomstplannen voor het centrum van Wijchen

  24 juni 2020
  WIJCHEN - Het bruisende hart van Wijchen krijgt een upgrade. Na een ellenlange procedure heeft de gemeente dinsdag een projectontwikkelaar gekozen die het centrumplan 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer' mag uitvoeren. Volgend jaar starten de eerste werkzaamheden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend