Logo De Belofte

ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

De raad hierover vooraf informeren was waarschijnlijk duidelijker geweest, erkent het college. Maar de reden dat de declaraties niet meer digitaal waren terug te vinden, is dus dat ze er simpelweg niet zijn.

Zie ook: Partijen eisen bonnetjes van Arnhems college: 'Hebben ze wat te verbergen?'

369,45 euro per maand voor onkosten

Dat betekent niet dat wethouders en de burgemeester geen onkosten maken. Maar daarvoor ontvangen ze een standaard vergoeding. Dat is 369,45 euro per maand voor een wethouder en 401,58 euro voor de burgemeester. Daarvan moeten zaken als representatie, vakliteratuur, excursies, zakelijke giften, consumpties en gelegenheidskleding worden betaald. Overigens geldt voor raadsleden eenzelfde soort regeling, zij krijgen daarvoor 176,69 euro per maand.

Extra declaraties niet toegestaan

Bestuurders hoeven zich over de daadwerkelijk gemaakte kosten niet te verantwoorden en geen bonnetjes in te leveren, legt een gemeentewoordvoerder uit. Ze moeten wel zorgen dat ze het met dat bedrag redden, extra declaraties voor deze kosten zijn niet toegestaan. Dat deze er ook niet zijn, is dan ook een logisch gevolg.

Het voordeel van zo'n regeling is dat de werkgever niet alle bonnetjes hoeft te controleren en de werknemer deze niet hoeft te verzamelen, legt raadslid Steffenie Pape (VVD) uit. 'Dat scheelt weer extra administratie en dus geld', vult Guus van der Laak (Arnhem Centraal) aan. 'Wat het college daaruit betaalt, is voor de raad niet relevant wat mij betreft.'

'Wees transparant en actueel'

Wel vindt Van der Laak het 'symptomatisch' dat er continu om informatie moet worden gevraagd. 'Waarom kan dit college niet gewoon op eigen initiatief de raad informeren. Wees transparant en actueel.' Hij ziet bijvoorbeeld dat er wel gedeclareerd wordt voor internationale reizen.

Met de verantwoording van die reizen is nog het nodige mis, meent SP'er Gerrie Elfrink. Volgens de regels moet het college daar onder meer verslag van doen aan de gemeenteraad, legt hij uit. 'En dat gebeurt niet.' Ook ontbreken er volgens de socialist op dit moment de nodige reizen in het overzicht. 'Waarom zijn de dienstreizen die voor de stadsregio zijn gemaakt door wethouders niet vermeld?', vraagt hij zich af. 'Of de reizen van de gemeentesecretaris? We weten dat hij is weggeweest.'

Zie ook: Arnhem betaalt alle dienstreizen voortaan zelf na trip naar Saudi-Arabië

'Gaat over gedragscode en integriteit'

'Ze doen erg weinig om een beeld van zorgvuldigheid en transparantie uit te stralen en dat is een slechte zaak', vindt Elfrink die daarin bijval krijgt van Jan Hutten (CDA). 'Als een bijstandsmoeder zo met haar papieren omgaat, krijgt ze een strafkorting wegens nalatigheid', vervolgt Elfrink. Hij vindt dat het college zich in een debat over deze zaken moet verantwoorden. Een verzoek daartoe is hij met Hutten aan het bekijken. 'Het gaat over de gedragscode en integriteit, dat zijn belangrijke zaken.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend