Logo De Belofte

ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.

De raad hierover vooraf informeren was waarschijnlijk duidelijker geweest, erkent het college. Maar de reden dat de declaraties niet meer digitaal waren terug te vinden, is dus dat ze er simpelweg niet zijn.

Zie ook: Partijen eisen bonnetjes van Arnhems college: 'Hebben ze wat te verbergen?'

369,45 euro per maand voor onkosten

Dat betekent niet dat wethouders en de burgemeester geen onkosten maken. Maar daarvoor ontvangen ze een standaard vergoeding. Dat is 369,45 euro per maand voor een wethouder en 401,58 euro voor de burgemeester. Daarvan moeten zaken als representatie, vakliteratuur, excursies, zakelijke giften, consumpties en gelegenheidskleding worden betaald. Overigens geldt voor raadsleden eenzelfde soort regeling, zij krijgen daarvoor 176,69 euro per maand.

Extra declaraties niet toegestaan

Bestuurders hoeven zich over de daadwerkelijk gemaakte kosten niet te verantwoorden en geen bonnetjes in te leveren, legt een gemeentewoordvoerder uit. Ze moeten wel zorgen dat ze het met dat bedrag redden, extra declaraties voor deze kosten zijn niet toegestaan. Dat deze er ook niet zijn, is dan ook een logisch gevolg.

Het voordeel van zo'n regeling is dat de werkgever niet alle bonnetjes hoeft te controleren en de werknemer deze niet hoeft te verzamelen, legt raadslid Steffenie Pape (VVD) uit. 'Dat scheelt weer extra administratie en dus geld', vult Guus van der Laak (Arnhem Centraal) aan. 'Wat het college daaruit betaalt, is voor de raad niet relevant wat mij betreft.'

'Wees transparant en actueel'

Wel vindt Van der Laak het 'symptomatisch' dat er continu om informatie moet worden gevraagd. 'Waarom kan dit college niet gewoon op eigen initiatief de raad informeren. Wees transparant en actueel.' Hij ziet bijvoorbeeld dat er wel gedeclareerd wordt voor internationale reizen.

Met de verantwoording van die reizen is nog het nodige mis, meent SP'er Gerrie Elfrink. Volgens de regels moet het college daar onder meer verslag van doen aan de gemeenteraad, legt hij uit. 'En dat gebeurt niet.' Ook ontbreken er volgens de socialist op dit moment de nodige reizen in het overzicht. 'Waarom zijn de dienstreizen die voor de stadsregio zijn gemaakt door wethouders niet vermeld?', vraagt hij zich af. 'Of de reizen van de gemeentesecretaris? We weten dat hij is weggeweest.'

Zie ook: Arnhem betaalt alle dienstreizen voortaan zelf na trip naar Saudi-Arabië

'Gaat over gedragscode en integriteit'

'Ze doen erg weinig om een beeld van zorgvuldigheid en transparantie uit te stralen en dat is een slechte zaak', vindt Elfrink die daarin bijval krijgt van Jan Hutten (CDA). 'Als een bijstandsmoeder zo met haar papieren omgaat, krijgt ze een strafkorting wegens nalatigheid', vervolgt Elfrink. Hij vindt dat het college zich in een debat over deze zaken moet verantwoorden. Een verzoek daartoe is hij met Hutten aan het bekijken. 'Het gaat over de gedragscode en integriteit, dat zijn belangrijke zaken.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
 • Arnhemmer voelt zich niet zo veilig als inwoner van grote stad

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Het gevoel van veiligheid in Arnhem is slechter dan in vergelijkbare gemeenten en de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek onder de bevolking in opdracht van de gemeente. De veiligheidsbeleving steeg over de jaren iets, maar niet harder dan elders. Daardoor blijft de Rijnstad onderaan de lijstjes bungelen.
 • 'Doofpotcultuur' binnen D66 Arnhem

  31 juli 2020
  ARNHEM - Bij D66 in Arnhem is sprake van een brede doofpotcultuur. Dat zegt Jeroen Poot, voorzitter van de commissie die de verkiezingen evalueerde. Dat rapport moest niet naar buiten worden gebracht, blijkt uit e-mails die diverse partijprominenten verstuurden en die in handen zijn van Omroep Gelderland. Onder deze druk zou het vervolgens zijn aangepast. De fractie ontkent en zegt dat de commissie het rapport na wederhoor zelf heeft gewijzigd.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend