Logo De Belofte

WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.

'Dat zorg ervoor dat het park bij Noordwest en het dassenbos niet worden aangetast', legt wethouder Peter de Haan (CU) uit. 'En het stiltegebied in het binnenveld blijft voor fietsers en wandelaars in stand.' 

Het advies volgt na milieu-effectonderzoek van de provincie. Daarin zijn de voor- en nadelen van een nieuwe rondweg (de campusroute) en het verbeteren en verbreden van de bestaande wegen naast elkaar gezet. De Haan benadrukt dat de twee opties wat betreft tijdswinst voor automobilisten nauwelijks van elkaar verschillen. 

Zie ook: Fileleed Wageningen: verschillen tussen bestaande weg en campusroute minimaal

Oplossing voor fietsfiles 

Als de bestaande route wordt aangepakt, moet er ook een betere fietsoversteek, bijvoorbeeld een fietstunnel, bij de Churchillweg komen. 'Dit was de eerste plek in Nederland waar fietsfiles ontstonden omdat studenten die naar de campus wilden, moesten wachten voor het rode licht', vertelt de wethouder. 'Soms moet je twee of drie keer wachten nadat het stoplicht groen wordt voordat je door kan.' 

'We verwachten dat onze keuze op een groot draagvlak kan rekenen', zegt De Haan. Omwonenden van de universiteitscampus klaagden namelijk over natuurverwoesting en geluidsoverlast als er een rondweg zou komen. 

Zie ook: Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

4,2 miljoen om 'moeite' weg te nemen 

Maar de wethouder beseft ook heel goed dat andere bewoners van Wageningen juist moeite zullen hebben met meer verkeer voor hun huizen. Áls de bestaande route aangepakt wordt, moet dat in uitgebreid overleg met omwonenden gebeuren, vindt hij.

De gemeente heeft een geld opzij gelegd wat gedeeltelijk gebruikt kan worden om de geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. 'Daar zit over vier jaar 4,2 miljoen euro in', vertel De Haan. 

Provincie hakt knoop door

Voorlopig is het definitieve besluit nog niet gevallen. De gemeenteraad is aan zet, die beslist of dit advies van de gemeentebestuurders ook echt namens Wageningen naar de Provincie Gelderland gaat. Daarover wordt 15 of 16 juni voor het eerst vergaderd. Burgers en bedrijven kunnen dan hun meningen geven. 

Naast de gemeente geven ook andere belanghebbenden, zoals de gemeente Ede, Wageningen University & Research, de veiligheidsdiensten en bewonersverenigingen, een advies. Alle adviezen moet voor 17 juli binnen zijn. De provincie hakt dan uiteindelijk in het najaar de knoop door: wel of geen campusroute.

Meer info

Woensdagavond 20 mei geven ambtenaren van de provincie Gelderland een zogenoemde technische briefing over Beter Bereikbaar Wageningen. Die is live te volgen via de website van de gemeente Wageningen

Zie ook: Ondernemers: schiet op met die campusroute in Wageningen

Het laatste nieuws uit Wageningen

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend