Logo De Belofte

WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.

'Dat zorg ervoor dat het park bij Noordwest en het dassenbos niet worden aangetast', legt wethouder Peter de Haan (CU) uit. 'En het stiltegebied in het binnenveld blijft voor fietsers en wandelaars in stand.' 

Het advies volgt na milieu-effectonderzoek van de provincie. Daarin zijn de voor- en nadelen van een nieuwe rondweg (de campusroute) en het verbeteren en verbreden van de bestaande wegen naast elkaar gezet. De Haan benadrukt dat de twee opties wat betreft tijdswinst voor automobilisten nauwelijks van elkaar verschillen. 

Zie ook: Fileleed Wageningen: verschillen tussen bestaande weg en campusroute minimaal

Oplossing voor fietsfiles 

Als de bestaande route wordt aangepakt, moet er ook een betere fietsoversteek, bijvoorbeeld een fietstunnel, bij de Churchillweg komen. 'Dit was de eerste plek in Nederland waar fietsfiles ontstonden omdat studenten die naar de campus wilden, moesten wachten voor het rode licht', vertelt de wethouder. 'Soms moet je twee of drie keer wachten nadat het stoplicht groen wordt voordat je door kan.' 

'We verwachten dat onze keuze op een groot draagvlak kan rekenen', zegt De Haan. Omwonenden van de universiteitscampus klaagden namelijk over natuurverwoesting en geluidsoverlast als er een rondweg zou komen. 

Zie ook: Verkeersdrukte valt mee in Wageningen, buurt wil rondweg niet

4,2 miljoen om 'moeite' weg te nemen 

Maar de wethouder beseft ook heel goed dat andere bewoners van Wageningen juist moeite zullen hebben met meer verkeer voor hun huizen. Áls de bestaande route aangepakt wordt, moet dat in uitgebreid overleg met omwonenden gebeuren, vindt hij.

De gemeente heeft een geld opzij gelegd wat gedeeltelijk gebruikt kan worden om de geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. 'Daar zit over vier jaar 4,2 miljoen euro in', vertel De Haan. 

Provincie hakt knoop door

Voorlopig is het definitieve besluit nog niet gevallen. De gemeenteraad is aan zet, die beslist of dit advies van de gemeentebestuurders ook echt namens Wageningen naar de Provincie Gelderland gaat. Daarover wordt 15 of 16 juni voor het eerst vergaderd. Burgers en bedrijven kunnen dan hun meningen geven. 

Naast de gemeente geven ook andere belanghebbenden, zoals de gemeente Ede, Wageningen University & Research, de veiligheidsdiensten en bewonersverenigingen, een advies. Alle adviezen moet voor 17 juli binnen zijn. De provincie hakt dan uiteindelijk in het najaar de knoop door: wel of geen campusroute.

Meer info

Woensdagavond 20 mei geven ambtenaren van de provincie Gelderland een zogenoemde technische briefing over Beter Bereikbaar Wageningen. Die is live te volgen via de website van de gemeente Wageningen

Zie ook: Ondernemers: schiet op met die campusroute in Wageningen

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend