Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense marktplein wordt vanaf 1 juni één groot terras. Horecaondernemers krijgen veel meer ruimte om hun tafeltjes en stoeltjes neer te zetten, zonder dat zij daar extra belasting voor hoeven te betalen.

‘We gaan voor onze horecaondernemers maatwerk leveren en extra ruimte bieden, zodat ze dadelijk met mooi weer een prima omzet kunnen draaien’, weet wethouder Nick Derks. Het Wijchense gemeentebestuur besloot dinsdag om de Markt vanaf 1 juni om te toveren tot één groot terras. Eerder kwam Nijmegen al tot een vergelijkbaar besluit.

Zie ook: Nijmegen staat tijdelijke uitbreiding van terrassen toe

Horecaondernemers krijgen de kans om uit te breiden, zonder dat zij daar extra belasting voor hoeven te betalen. ‘Ook hebben we besloten dat we voor de maanden maart, april en mei helemaal geen terrasbelasting in rekening brengen.'

Het megaterras staat er in ieder geval tot en met oktober, waarna de gemeente evalueert of het goed is bevallen. In de tussentijd gaat de weekmarkt iedere donderdagochtend gewoon door. Blijkt deze nieuwe opstelling een succes, dan kunnen Wijchenaren mogelijk voor een langere periode blijven borrelen op het plein.

‘Alles past precies’

Premier Rutte maakte dinsdag in de persconferentie bekend dat het kabinet vasthoudt aan de heropening van de horeca op 1 juni. Er was nog hoop dat ondernemers tijdens het pinksterweekend (30 en 31 mei) al mochten starten, maar vanwege de drukte besloot de landelijke overheid om dit toch niet toe te staan. ‘Dat is jammer, want onze horecaondernemers hadden dat echt wel aangekund’, meent Yvette Akkermans, centrummanager van Wijchen. ‘Als je de goede dagen zoals Pinksteren moet missen, hakt dat er best in.’

Toch is zij dik tevreden dat de Markt binnenkort één groot terras wordt. ‘Met een proefopstelling hebben we uitgemeten hoe we het in gaan richten. Alles past precies’, zegt Akkermans. ‘Omdat het vanwege de veiligheid niet de bedoeling is dat dorpsbezoekers over het terras wandelen, moeten we het gebied nu nog op een mooie manier zien af te bakenen door bijvoorbeeld plantenbakken om het terras te plaatsen.’

Zie ook: Marktplein in Wijchen wordt mogelijk één groot terras

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend