Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense marktplein wordt vanaf 1 juni één groot terras. Horecaondernemers krijgen veel meer ruimte om hun tafeltjes en stoeltjes neer te zetten, zonder dat zij daar extra belasting voor hoeven te betalen.

‘We gaan voor onze horecaondernemers maatwerk leveren en extra ruimte bieden, zodat ze dadelijk met mooi weer een prima omzet kunnen draaien’, weet wethouder Nick Derks. Het Wijchense gemeentebestuur besloot dinsdag om de Markt vanaf 1 juni om te toveren tot één groot terras. Eerder kwam Nijmegen al tot een vergelijkbaar besluit.

Zie ook: Nijmegen staat tijdelijke uitbreiding van terrassen toe

Horecaondernemers krijgen de kans om uit te breiden, zonder dat zij daar extra belasting voor hoeven te betalen. ‘Ook hebben we besloten dat we voor de maanden maart, april en mei helemaal geen terrasbelasting in rekening brengen.'

Het megaterras staat er in ieder geval tot en met oktober, waarna de gemeente evalueert of het goed is bevallen. In de tussentijd gaat de weekmarkt iedere donderdagochtend gewoon door. Blijkt deze nieuwe opstelling een succes, dan kunnen Wijchenaren mogelijk voor een langere periode blijven borrelen op het plein.

‘Alles past precies’

Premier Rutte maakte dinsdag in de persconferentie bekend dat het kabinet vasthoudt aan de heropening van de horeca op 1 juni. Er was nog hoop dat ondernemers tijdens het pinksterweekend (30 en 31 mei) al mochten starten, maar vanwege de drukte besloot de landelijke overheid om dit toch niet toe te staan. ‘Dat is jammer, want onze horecaondernemers hadden dat echt wel aangekund’, meent Yvette Akkermans, centrummanager van Wijchen. ‘Als je de goede dagen zoals Pinksteren moet missen, hakt dat er best in.’

Toch is zij dik tevreden dat de Markt binnenkort één groot terras wordt. ‘Met een proefopstelling hebben we uitgemeten hoe we het in gaan richten. Alles past precies’, zegt Akkermans. ‘Omdat het vanwege de veiligheid niet de bedoeling is dat dorpsbezoekers over het terras wandelen, moeten we het gebied nu nog op een mooie manier zien af te bakenen door bijvoorbeeld plantenbakken om het terras te plaatsen.’

Zie ook: Marktplein in Wijchen wordt mogelijk één groot terras

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend