Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense marktplein wordt vanaf 1 juni één groot terras. Horecaondernemers krijgen veel meer ruimte om hun tafeltjes en stoeltjes neer te zetten, zonder dat zij daar extra belasting voor hoeven te betalen.

‘We gaan voor onze horecaondernemers maatwerk leveren en extra ruimte bieden, zodat ze dadelijk met mooi weer een prima omzet kunnen draaien’, weet wethouder Nick Derks. Het Wijchense gemeentebestuur besloot dinsdag om de Markt vanaf 1 juni om te toveren tot één groot terras. Eerder kwam Nijmegen al tot een vergelijkbaar besluit.

Zie ook: Nijmegen staat tijdelijke uitbreiding van terrassen toe

Horecaondernemers krijgen de kans om uit te breiden, zonder dat zij daar extra belasting voor hoeven te betalen. ‘Ook hebben we besloten dat we voor de maanden maart, april en mei helemaal geen terrasbelasting in rekening brengen.'

Het megaterras staat er in ieder geval tot en met oktober, waarna de gemeente evalueert of het goed is bevallen. In de tussentijd gaat de weekmarkt iedere donderdagochtend gewoon door. Blijkt deze nieuwe opstelling een succes, dan kunnen Wijchenaren mogelijk voor een langere periode blijven borrelen op het plein.

‘Alles past precies’

Premier Rutte maakte dinsdag in de persconferentie bekend dat het kabinet vasthoudt aan de heropening van de horeca op 1 juni. Er was nog hoop dat ondernemers tijdens het pinksterweekend (30 en 31 mei) al mochten starten, maar vanwege de drukte besloot de landelijke overheid om dit toch niet toe te staan. ‘Dat is jammer, want onze horecaondernemers hadden dat echt wel aangekund’, meent Yvette Akkermans, centrummanager van Wijchen. ‘Als je de goede dagen zoals Pinksteren moet missen, hakt dat er best in.’

Toch is zij dik tevreden dat de Markt binnenkort één groot terras wordt. ‘Met een proefopstelling hebben we uitgemeten hoe we het in gaan richten. Alles past precies’, zegt Akkermans. ‘Omdat het vanwege de veiligheid niet de bedoeling is dat dorpsbezoekers over het terras wandelen, moeten we het gebied nu nog op een mooie manier zien af te bakenen door bijvoorbeeld plantenbakken om het terras te plaatsen.’

Zie ook: Marktplein in Wijchen wordt mogelijk één groot terras

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend