Logo De Belofte

GELDERMALSEN - De wethouders in West Betuwe hebben de conclusie getrokken dat ze niet meer het vertrouwen van de gemeenteraad hebben en gaan demissionair verder. De grootste partij Dorpsbelangen West Betuwe zal nu op zoek moeten naar een nieuwe meerderheid in de raad.

Het hele college raakte maandagavond het vertrouwen kwijt van de raad tijdens een raadsvergadering over de breuk eerder tussen Dorpsbelangen, SGP en ChristenUnie met coalitiegenoot Leefbaar Lokaal Belang (LLB).

Drie coalitiepartijen hadden het vertrouwen opgezegd in de samenwerking met LLB, omdat 'de chemie er niet meer was'. De oppositie kreeg maandagavond maar heel summier iets over deze achtergronden te horen en daarom werd de conclusie getrokken dat het vertrouwen in de hele coalitie weg was.

Dinsdag trokken de wethouders hierop hun conclusie. Het is nu nog niet duidelijk welke project politiek gevoelig liggen en hierdoor vertraging zullen oplopen.

Raadsvergadering flink beluisterd

De raadsvergadering over de crisis werd online druk beluisterd. Er was geen publiek en pers welkom in de raadszaal in verband met de coronacrisis. De zaal was zo ingericht dat raadsleden op anderhalve meter van elkaar konden zitten.

De raadsvergadering had 533 uniek luisteraars via internet. Gemiddeld luisterden mensen 7 minuten. De piek lag rond 22.00 uur. Toen luisterden 195 unieke bezoekers mee.

Zie ook: Politieke chaos compleet in West Betuwe, college weggestuurd

Door: Ton Arbouw

Het laatste nieuws uit West Betuwe

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Marktlieden kritisch over horecaplan Wijchen: ‘Hier zitten we niet op te wachten'

  24 september 2020
  WIJCHEN - Plannen om een overdekt coronaterras op het Wijchense marktplein neer te zetten, zorgen voor kritiek van de kooplieden die er elke donderdag hun waar verkopen. Volgens de verkopers is er weinig ruimte voor zo’n opstelling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend