Logo De Belofte

WAGENINGEN - Het overleg tussen de gemeente, de Wageningen Universiteit en omwonenden over een nieuw bedrijvenpark naast de universiteitscampus verloopt volgens omwonenden slecht. 'Wij voelen ons niet serieus genomen', vertelt Evert-Jan Tromp aan Omroep Gelderland.

In december 2019 veegde de gemeenteraad een vernieuwd plan voor bedrijvenpark Born-Oost van tafel. Er was te veel protest tegen. In goed overleg met omwonenden moest er daarom een breder gedragen plan komen. Vertrekpunt daarvoor is het kleinere bedrijvenplan uit 2009, werd afgesproken (pdf). 

Zie ook: Plan bedrijvenpark Universiteit Wageningen moet opnieuw

'90 procent hetzelfde'

Maar de gemeente houdt zich niet aan die opdracht, stelt Tromp. Van goed overleg is volgens hem geen sprake. 'Er wordt per mail gecommuniceerd, terwijl de raad heel duidelijk heeft gezegd: ga om tafel. Dat kan in deze coronatijd ook digitaal, maar is niet gebeurd.'

De gemeenteambtenaren borduren bovendien voort op het grote plan uit 2019, voor 80.000 vierkante meter, in plaats van het plan uit 2009 voor 50.000 vierkante meter bedrijventerrein, stelt hij. 'Je kunt niet de uitgangspunten die in december zijn afgeschoten weer voor 90 procent overnemen', luidt zijn kritiek. 'Het gaat om verschuiving van accenten, er verandert niks wezenlijks.'

Zie ook: 'Heel misplaatst', Wageningers tegen komst megabedrijventerrein

WUR 'andere interpretatie'

Een woordvoerder van Wageningen University & Research (WUR) stelt dat er mogelijk sprake is van een verkeerde interpretatie van het raadsbesluit. 'Hoeveel er gebouwd wordt staat niet ter discussie, de kwaliteitseisen waar de gebouwen aan moeten voldoen wel', stelt hij. 'Zo hebben wij dat begrepen.' Verder geeft hij aan tot nu toe tevreden te zijn met de overleggen, maar dat proces wel langer duurt dan hij had gehoopt. 

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat alle feedback wordt meegenomen. 'Afgelopen donderdag is er een stuk uitgestuurd waarop feedback is binnengekomen vanuit omwonenden, raad en andere belanghebbenden. Deze feedback nemen we zeer serieus, en we beraden ons nu op de vervolgstap. Als gemeente vinden we het belangrijk om dit proces zorgvuldig te doorlopen met alle betrokkenen.'

Onhandige planning

De zogenoemde nieuwe nota van uitgangspunten die er nu ligt, vindt de groep omwonenden 'onacceptabel'. Daarbij wijst Tromp ook op de 'onhandige planning' van de gemeenteambtenaren.

Ze wilden woensdag een digitaal overlegmoment over de Born-Oost. Precies op datzelfde moment wordt er in de gemeenteraad ook gesproken over Beter Bereikbaar Wageningen, de mogelijkheid van een rondweg om de universiteitscampus. 'Dat willen wij als omwonenden natuurlijk ook volgen.' De gemeente laat weten dat de bijeenkomst wordt verplaatst. 

De omwonenden hebben een brief gestuurd naar alle raadsleden van de gemeente Wageningen om hun ongenoegen over de gang van zake onder de aandacht te brengen. 

Zie ook: Fileleed Wageningen: verschillen tussen bestaande weg en campusroute minimaal

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend