Logo De Belofte

EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.

De toekomstige brandweerkazerne zou 24 uur per dag bezet moeten zijn. De tweede kazerne in de Stadspoort gaat dan dicht. Gevolg is dat er 'slechts' één brandweerwagen 24 uur per dag inzetbaar is voor Ede stad. 

Zorg: kan de brandweer straks nog groot uitrukken?

'Wij vinden het zorgelijk dat voor een stad met de omvang van Ede wordt gekozen voor slechts één parate tankautospuit', staat in een brief van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). Kan de brandweer daarmee wel snel genoeg groot uitrukken als dat nodig is? De vakvereniging denkt van niet. 

Als er bijvoorbeeld een brand zou zijn bij Ziekenhuis Gelderse Vallei kan het zijn dat een tweede brandweerauto 'belangrijk later komt' dan verantwoord is. Volgens de brandweervakbond zou een tweede auto er binnen 8 minuten moeten zijn. De Veiligheidsregio Gelderland Midden, waar de gemeente onder valt, hanteert echter 15 minuten als norm. 

Brandweercommandant: 'hele redelijke tijd' 

Anton Slofstra van de brandweer Gelderland-Midden deelt de zorgen niet. Hij zegt dat Ede 'heel veel slagkracht heeft' en er snel vanuit omliggende brandweerposten, een tweede brandweerauto kan komen als dat nodig is. 'Die zal dan ook binnen een hele redelijke tijd, binnen 8 minuten of 10 minuten, ter plaatse zijn.'

'En binnen 15 tot 18 minuten kun je 6 of 7 tankautospuiten hebben.' Het CDA heeft gevraagd om een schriftelijke onderbouwing van de overwegingen en de onderliggende cijfers. Die komt beschikbaar, stelt Slofstra. Hij benadrukt dat het huidige situatie voor de brandweervrijwilligers aan de Breelaan onhoudbaar is. De werkdruk is gewoonweg veel te hoog, stelt hij. 

'Minimum-organisatie' of 'maximum-organisatie'? 

Raadslid Harry van Huijstee (PvdA Ede) vreest dat Ede straks genoegen neemt met een 'minimum-organisatie' van de brandweer. 

'Nee, dat is absoluut niet het uitgangspunt', reageert burgemeester René Verhulst. 'We gaan naar een maximum-organisatie. We gaan juist meer geld uitgeven voor de brandweerzorg in het groeiende Ede, minimaal 1,5 miljoen euro meer.' Voor 200.000 euro extra kan de brandweerpost Stadspoort blijven bestaan naast de 24/7 dienst van de kazerne aan de Breelaan. Maar daar ziet het gemeentebestuur vooralsnog vanaf. 

De 24-uursdienst op de brandweerkazerne aan de Breelaan is gepland vanaf 1 januari 2021.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend