Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense college wil de prijsgrens in de definitie van goedkope koopwoningen optrekken van 172.000 euro naar 200.000 euro. Dit omdat bouwers aangeven dat het steeds moeilijker wordt om goedkope koopwoningen te bouwen en starters die deelnemen aan een collectief project binnen de oude prijsgrens vaak geen woning kunnen bouwen.

Extra bouwkosten

In Wijchen is de prijsgrens voor goedkope koopwoningen (de laagste prijscategorie koopwoningen, bereikbaar voor de lage en middeninkomens) op dit moment 172.000 euro. Deze prijs is vastgelegd in zowel de Woonvisie uit 2016 als de grondprijsbrief 2019. In de Woonvisie is opgenomen dat de prijsgrens jaarlijks wordt herzien op basis van de Wet bevordering eigen woningbezit. Dit is echter sinds 2016 niet gebeurd. ‘De afgelopen jaren zijn de bouwkosten fors gestegen', schrijft het college. 'Bouwers geven aan dat het steeds moeilijker wordt om goedkope koopwoningen te bouwen. Daar komt bij dat ze met steeds hogere eisen omtrent duurzaamheid te maken krijgen, wat tot extra bouwkosten leidt. Bij een aantal lopende Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)-projecten leidt de grens van 172.000 euro op dit moment tot problemen in de voorbereidingen. Potentiële starters dreigen af te haken omdat ze voor 172.000 euro geen woning kunnen bouwen. Dit maakt het extra urgent om naar de prijsgrens te kijken en te herijken.’

Fors tekort aan goedkope woningen

Het recente regionale woningmarktonderzoek van oktober 2019 toont aan dat er in Wijchen een fors tekort is aan goedkope koopwoningen. In dit woningmarktonderzoek is de grens van goedkope koop gesteld op 200.000 euro. ‘Een ruimere prijsgrens stimuleert ontwikkelaars om meer goedkope woningen te bouwen,' laat het college weten. 'Het biedt hen meer mogelijkheden om rendabel én duurzaam goedkope woningen te bouwen. Met de fors gestegen bouwkosten en verscherpte eisen omtrent duurzaamheid geeft een prijsgrens van 200.000 euro voldoende ruimte om een aanzienlijk aandeel goedkope koopwoningen te realiseren.’ Verhogen van de prijsgrens naar 200.000 euro geeft volgens het Wijchense college ook meer mogelijkheden voor starters in lopende CPO-projecten. ‘De gemeente Wijchen wil inwoners stimuleren hun eigen woning te bouwen via CPO en hierbij nadrukkelijk ruimte bieden aan starters en goedkope woningen. Met een verhoogde prijsgrens in combinatie met een gereduceerde grondprijs kunnen een aantal starters in lopende CPO projecten toch hun betaalbare woning verwezenlijken. Daarnaast sluit een prijsgrens van 200.000 euro aan bij de regio.’

Nadelen optrekken prijsgrens

Het college ziet ook wel nadelen in het optrekken van de prijsgrens. ‘Verhoging van de prijsgrens kan ertoe leiden dat ontwikkelaars vervolgens alleen in het grensgebied gaan bouwen, dus net onder de 200.000 euro. Hierdoor is een goedkope koopwoning voor een deel van de doelgroep nog steeds niet bereikbaar, en zal de woning bij verkoop door prijsstijging eerder buiten bereik van de doelgroep vallen. Daarnaast betekent verhogen van de grens minder inkomsten uit de verkoop van grond, omdat er een groter deel van de te bouwen woningen in de gereduceerde prijscategorie valt.’

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • 'Dit is de doodsteek', ondernemers boos over plannen voor centrum

  12 januari 2021
  WIJCHEN - Het aantal parkeerplaatsen wordt flink teruggedrongen in het centrum van Wijchen. Daar zijn ondernemers boos over, omdat ze bang zijn hun trouwe klanten te verliezen. Inmiddels krijgen ze steun van de lokale CDA, die koste wat het kost wil voorkomen dat winkelpanden straks leeg komen te staan.
 • Vanwege corona krijgen jongeren straks sneller een uitkering

  18 november 2020
  WIJCHEN - Veel jongeren werken in sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Daarom maken de gemeente Wijchen en Druten het nu makkelijker voor deze groep om een uitkering aan te vragen. Met de maatregel kunnen jonge inwoners direct geld aanvragen, zonder dat zij eerst vier weken moeten zoeken naar een nieuwe baan.
 • Streep door fusie Wijchen-Druten? Inwoners zien het niet zitten

  11 november 2020
  WIJCHEN - Inwoners van Wijchen en Druten zien een fusie tussen de twee gemeenten niet zitten, zo blijkt uit onderzoek. Daarom worden raadsleden nu geadviseerd om de herindeling af te blazen. Op 1 december maken zij definitief hun keuze.
 • Miljoenendeal getekend: centrum van Wijchen gaat op de schop

  06 november 2020
  WIJCHEN - Het centrum van Wijchen krijgt een facelift. Om dat waar te maken, ondertekende de wethouder vrijdag samen met de gebiedsontwikkelaar een overeenkomst. De miljoeneninvestering moet de gemeente een stuk interessanter maken om in wonen, te recreëren en te winkelen
 • Leidt digitalisering tot discriminatie? Deze partij wil antwoord

  04 november 2020
  WIJCHEN - Gemeenten gaan steeds digitaler te werk. Reden om de vinger aan de pols te houden, vindt de Wijchense D66. De partij wil weten of digitale besluitvormingsprocessen mogelijk kunnen leiden tot discriminatie. Software wordt immers niet ontworpen door neutrale programmeurs.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bestuurscrisis lijkt voorbij: coalitie in Renkum gelijmd

  21 januari 2021
  OOSTERBEEK - De Renkumse bestuurscrisis lijkt voorlopig voorbij. D66 voegt zich weer bij de coalitie van GroenLinks, VVD en PvdA. Die partij trok vlak na de zomer de stekker eruit. Dat kwam door een 'miscommunicatie die een eigen leven is gaan leiden', wordt nu gesteld.
 • Historisch monument moet in de verkoop, verenigingen ongerust

  21 januari 2021
  WENUM-WIESEL - De historische watermolen van Wenum-Wiesel moet in de verkoop. Dat wil het Apeldoorns college. Ernstige bodemverontreiniging en achterstallig onderhoud zijn redenen er vanaf te raken. Dorpelingen die gebruikmaken van het complex maken zich zorgen.
 • Parkeergarage omgetoverd tot sportschool

  18 januari 2021
  ELST - Eerder denderden talloze auto’s door de passages van dit parkeergebouw in Elst. Nu klinkt er een ander geluid: fanatieke sporters bezetten sinds kort een verdieping van het pand, omdat het vanwege corona lastig blijkt ergens anders een plekje te bemachtigen. Ideaal is het niet, maar het gaat ze vooralsnog niet in de koude kleren zitten. "We maken er het beste van", klinkt het.
 • Beëindiging bunkerfeest kon anders en met meer inzicht, stelt hoogleraar

  18 januari 2021
  ARNHEM - De beëindiging van het illegale feest in de Arnhemse bunker tijdens nieuwjaarsnacht had anders en met meer inzicht aangepakt kunnen worden. Dat constateert professor Raymond Schlössels, hoogleraar bestuursrecht aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, na bestudering van de casus op verzoek van Omroep Gelderland. Het handelen dat leidde tot de geweldsescalatie is 'interessant materiaal', meent hij.
 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend