Logo De Belofte

WIJCHEN - De gemeente Wijchen verlengt de maatregelen die men begin april trof om de lokale economie te ondersteunen ten tijde van de coronacrisis tot 1 september. Dat betekent onder andere dat ruimere bevoorradingstijden voor winkels en het verlengen van betaaltermijnen van facturen van de gemeente langer voortgezet worden. Wel kan het zo zijn dat versoepelingen aanleiding zijn om ondersteunende maatregelen in te trekken.

'Crisis nog niet ten einde'

Op 7 april besloot het Wijchense college om een aantal maatregelen te nemen om de lokale economie te ondersteunen. De genomen maatregelen worden voor nu verlengd tot 1 september 2020. Het is mogelijk dat de maatregelen voor 1 september aangepast worden. Met de verlenging van de eerder genomen maatregelen wil het college de economische en maatschappelijke effecten van de coronacrisis verzachten. ‘De coronacrisis is nog niet ten einde', schrijft het college. 'Ondanks dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt, is er nog steeds een grote impact van alle beperkende maatregelen die op dit moment van kracht zijn. Hierdoor komen veel bedrijven niet aan een normale bedrijfsvoering toe. Dat rechtvaardigt dat de lokale maatregelen die de beperkingen verzachten worden voortgezet.’

De maatregelen die verlengd worden

De maatregelen die verlengd worden betreffen onder andere het verruimen regels. Zo zijn er ruimere venstertijden voor de bevoorrading van winkels, mogen supermarkten ‘s nachts bevoorraad worden en zijn de openingstijden voor supermarkten op zon- en feestdagen verruimd naar doordeweekse openingstijden. Verder is de gemeente coulant wat betreft parkeervergunningen en ontheffingen en laat men vergunningsprocedures voor bouwplannen doorgang vinden. Ook is de gemeente coulant wat betreft het afhalen en bezorgen maaltijden door de horeca, het omgaan met het gebruik van food-zelfbedieningsgroothandels door consumenten en met de verplichte aanwezigheid van ondernemers op de markt. De gemeente gaat nu ook door met het versnellen van betalingen door de gemeente en het verlengen van de betaaltermijn van facturen van de gemeente. Ook wordt er langer uitstel van betalingen verleen, geen dwanginvorderingsmaatregelen opgelegd en is men coulant met betalingsregelingen. Bestaande regelingen worden ruimhartig ingezet, leges voor evenementen die niet of beperkt doorgaan worden niet in rekening gebracht en de zoektijd voor jongeren bij aanvraag van een PW-uitkering wordt langer stopgezet.

'Versoepelingen kunnen aanleiding zijn om maatregelen in te trekken'

Wel is het mogelijk dat de maatregelen voor 1 september aangepast worden. ‘De Rijksoverheid past regelmatig de maatregelen om de coronabesmettingen de voorkomen aan', aldus het college. 'Op dit moment gaat het telkens om versoepelingen. Het kan zijn dat de versoepelingen aanleiding zijn om ondersteunende maatregelen in te trekken.’ De financiële gevolgen voor de gemeentebegroting zijn nog ongewis. ‘De totale financiële impact van de corona crisis is op dit moment nog niet goed in te schatten.’

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Renkum ziet financiële afgrond, maar weigert bij te sturen

  01 juni 2020
  OOSTERBEEK - Drie tot vijf miljoen euro kan de gemeente Renkum de komende jaren structureel tekortkomen, is de inschatting van wethouder financiën Marinka Mulder. Maar extra bezuinigen, dat ziet zij niet zitten. 'Ik denk dat het Rijk ook zal zien dat het niet langer kan op deze manier', stelt zij. 'Of laten we zeggen, daar hoop ik op.'
 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend