Logo De Belofte

WIJCHEN - De gemeente Wijchen verlengt de maatregelen die men begin april trof om de lokale economie te ondersteunen ten tijde van de coronacrisis tot 1 september. Dat betekent onder andere dat ruimere bevoorradingstijden voor winkels en het verlengen van betaaltermijnen van facturen van de gemeente langer voortgezet worden. Wel kan het zo zijn dat versoepelingen aanleiding zijn om ondersteunende maatregelen in te trekken.

'Crisis nog niet ten einde'

Op 7 april besloot het Wijchense college om een aantal maatregelen te nemen om de lokale economie te ondersteunen. De genomen maatregelen worden voor nu verlengd tot 1 september 2020. Het is mogelijk dat de maatregelen voor 1 september aangepast worden. Met de verlenging van de eerder genomen maatregelen wil het college de economische en maatschappelijke effecten van de coronacrisis verzachten. ‘De coronacrisis is nog niet ten einde', schrijft het college. 'Ondanks dat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt, is er nog steeds een grote impact van alle beperkende maatregelen die op dit moment van kracht zijn. Hierdoor komen veel bedrijven niet aan een normale bedrijfsvoering toe. Dat rechtvaardigt dat de lokale maatregelen die de beperkingen verzachten worden voortgezet.’

De maatregelen die verlengd worden

De maatregelen die verlengd worden betreffen onder andere het verruimen regels. Zo zijn er ruimere venstertijden voor de bevoorrading van winkels, mogen supermarkten ‘s nachts bevoorraad worden en zijn de openingstijden voor supermarkten op zon- en feestdagen verruimd naar doordeweekse openingstijden. Verder is de gemeente coulant wat betreft parkeervergunningen en ontheffingen en laat men vergunningsprocedures voor bouwplannen doorgang vinden. Ook is de gemeente coulant wat betreft het afhalen en bezorgen maaltijden door de horeca, het omgaan met het gebruik van food-zelfbedieningsgroothandels door consumenten en met de verplichte aanwezigheid van ondernemers op de markt. De gemeente gaat nu ook door met het versnellen van betalingen door de gemeente en het verlengen van de betaaltermijn van facturen van de gemeente. Ook wordt er langer uitstel van betalingen verleen, geen dwanginvorderingsmaatregelen opgelegd en is men coulant met betalingsregelingen. Bestaande regelingen worden ruimhartig ingezet, leges voor evenementen die niet of beperkt doorgaan worden niet in rekening gebracht en de zoektijd voor jongeren bij aanvraag van een PW-uitkering wordt langer stopgezet.

'Versoepelingen kunnen aanleiding zijn om maatregelen in te trekken'

Wel is het mogelijk dat de maatregelen voor 1 september aangepast worden. ‘De Rijksoverheid past regelmatig de maatregelen om de coronabesmettingen de voorkomen aan', aldus het college. 'Op dit moment gaat het telkens om versoepelingen. Het kan zijn dat de versoepelingen aanleiding zijn om ondersteunende maatregelen in te trekken.’ De financiële gevolgen voor de gemeentebegroting zijn nog ongewis. ‘De totale financiële impact van de corona crisis is op dit moment nog niet goed in te schatten.’

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend