Logo De Belofte

TIEL - Ondernemers in de straten van het centrum van Tiel die op de nominatie staan om afgesloten te worden, reageren met verontwaardiging op dit plan. Ze denken dat het de doodsteek is voor de bedrijvigheid in deze straten.

Naar aanleiding van gesprekken met bewoners en ondernemers van de binnenstad heeft wethouder Frank Groen een plan gemaakt om de doorgaande routes in de binnenstad aan het begin van de Westluidensestraat af te sluiten. Met name vanwege verkeers- en parkeeroverlast.

Groen weet zich hierin gesteund door de ondernemers van Hart van Tiel. De winkeliersvereniging ziet in het plan een kans om de stad aantrekkelijker te maken. Maar ondernemers in de bewuste straten zijn onaangenaam verrast.

'Ik schrok me de pleuris', zegt Michael Versteeg van tabakswinkel 't Hoekje in de Ambtmanstraat. 'Het is hier al veel te rustig, straks is het niets meer. Mensen komen nou eenmaal graag met de auto dichtbij. Het is triest. De gemeente maakt het je steeds moeilijker.'

Lagere huren

Versteeg vindt dat de situatie van de ondernemers in deze straten te weinig is meegenomen in het advies van Hart van Tiel. 'Er zijn in Tiel al veel zaken gesloten omdat er te weinig aanloop is. Zaken als een kleermaker, een schoenmaker of een Turkse bakker bloeien hier op, ook omdat de huren lager zijn. Het is toch een stad, die moet je levendig houden. Zo wordt het een slaapstad.'

De eigenaar van bakkerij Sevdi denkt er ook zo over. 'Als mensen hier niet meer met de auto mogen komen dan ben ik gedwongen te sluiten', zegt hij. 'Denk je dat ze voor een pizza of brood in de parkeergarage gaan staan en dan helemaal hier naartoe lopen? Dat zou ik zelf ook niet doen.'

'Het Texas van Tiel'

Hij erkent dat ook zijn klanten het regelmatig niet zo nauw nemen met parkeer- en verkeersregels in de straat. 'Het is een beetje het Texas van Tiel hier. Mensen die even op de stoep of op straat parkeren, wegblazen met hun auto. Waar ik woon wordt ook wel eens hard gereden, maar dat is toch geen reden om de hele straat af te sluiten?!'

De coffeeshops in het centrum worden aangewezen als grootste bron van overlast. 'Niet helemaal terecht', vindt de uitbater van Relax in de Vleesstraat. 'Mensen komen net zo goed voor andere zaken of gewoon om een rondje te rijden en wij krijgen de schuld. Wij zijn wel de enige die strenge regels hebben en een parkeerwachter om mensen erop aan te spreken.'

Verplaatsing coffeeshops

De vier Tielse coffeeshops zijn met de gemeente in gesprek over een verplaatsing naar twee locaties aan de rand van de stad. De coffeeshophouders staan er in principe positief tegenover, al staan ze niet allemaal te trappelen. 'We zitten hier dertig jaar en we zitten goed', zegt de uitbater van Relax. 'Ook zonder auto's komen onze vaste klanten wel. Maar als het moet, ja dan gaan we.'

Ook de Poolse supermarkt aan de Damstraat wordt vaak genoemd als het gaat om het veroorzaken van overlast. De eigenaar ziet het probleem niet. 'Ze moeten hier meer parkeerplaatsen maken', zegt hij. 'Dan kunnen ze meer verdienen en komen er meer mensen naar de winkels in de stad.'

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend