Logo De Belofte

TIEL - Ondernemers in de straten van het centrum van Tiel die op de nominatie staan om afgesloten te worden, reageren met verontwaardiging op dit plan. Ze denken dat het de doodsteek is voor de bedrijvigheid in deze straten.

Naar aanleiding van gesprekken met bewoners en ondernemers van de binnenstad heeft wethouder Frank Groen een plan gemaakt om de doorgaande routes in de binnenstad aan het begin van de Westluidensestraat af te sluiten. Met name vanwege verkeers- en parkeeroverlast.

Groen weet zich hierin gesteund door de ondernemers van Hart van Tiel. De winkeliersvereniging ziet in het plan een kans om de stad aantrekkelijker te maken. Maar ondernemers in de bewuste straten zijn onaangenaam verrast.

'Ik schrok me de pleuris', zegt Michael Versteeg van tabakswinkel 't Hoekje in de Ambtmanstraat. 'Het is hier al veel te rustig, straks is het niets meer. Mensen komen nou eenmaal graag met de auto dichtbij. Het is triest. De gemeente maakt het je steeds moeilijker.'

Lagere huren

Versteeg vindt dat de situatie van de ondernemers in deze straten te weinig is meegenomen in het advies van Hart van Tiel. 'Er zijn in Tiel al veel zaken gesloten omdat er te weinig aanloop is. Zaken als een kleermaker, een schoenmaker of een Turkse bakker bloeien hier op, ook omdat de huren lager zijn. Het is toch een stad, die moet je levendig houden. Zo wordt het een slaapstad.'

De eigenaar van bakkerij Sevdi denkt er ook zo over. 'Als mensen hier niet meer met de auto mogen komen dan ben ik gedwongen te sluiten', zegt hij. 'Denk je dat ze voor een pizza of brood in de parkeergarage gaan staan en dan helemaal hier naartoe lopen? Dat zou ik zelf ook niet doen.'

'Het Texas van Tiel'

Hij erkent dat ook zijn klanten het regelmatig niet zo nauw nemen met parkeer- en verkeersregels in de straat. 'Het is een beetje het Texas van Tiel hier. Mensen die even op de stoep of op straat parkeren, wegblazen met hun auto. Waar ik woon wordt ook wel eens hard gereden, maar dat is toch geen reden om de hele straat af te sluiten?!'

De coffeeshops in het centrum worden aangewezen als grootste bron van overlast. 'Niet helemaal terecht', vindt de uitbater van Relax in de Vleesstraat. 'Mensen komen net zo goed voor andere zaken of gewoon om een rondje te rijden en wij krijgen de schuld. Wij zijn wel de enige die strenge regels hebben en een parkeerwachter om mensen erop aan te spreken.'

Verplaatsing coffeeshops

De vier Tielse coffeeshops zijn met de gemeente in gesprek over een verplaatsing naar twee locaties aan de rand van de stad. De coffeeshophouders staan er in principe positief tegenover, al staan ze niet allemaal te trappelen. 'We zitten hier dertig jaar en we zitten goed', zegt de uitbater van Relax. 'Ook zonder auto's komen onze vaste klanten wel. Maar als het moet, ja dan gaan we.'

Ook de Poolse supermarkt aan de Damstraat wordt vaak genoemd als het gaat om het veroorzaken van overlast. De eigenaar ziet het probleem niet. 'Ze moeten hier meer parkeerplaatsen maken', zegt hij. 'Dan kunnen ze meer verdienen en komen er meer mensen naar de winkels in de stad.'

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.
 • Het hele jaar jeu de boulen, dat kan straks in het Boulodrome

  15 juni 2020
  TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend