Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Wel of geen warenmarkt in Winterswijk is niet zo'n vraagstuk voor burgemeester Joris Bengevoord. Hij maakt zich vooral zorgen over het héle centrum van Winterswijk: 'De winkelstraten zijn zó smal en als het te druk wordt is de afstand van anderhalve meter een probleem.'

Bengevoord kreeg aan het begin van de coronacrisis op sociale media kritiek dat de warenmarkt in Winterswijk nog open bleef, ondanks de komst van Duitse bezoekers. Na het sluiten van de warenmarkt middels een noodbevel zwol de kritiek vanuit de marktkooplui aan, zeker nadat de warenmarkt in Enschede waar ook Duitse bezoekers komen, weer open ging.

'Beetje mijn angst'

De marktvereniging heeft maandag bij de gemeente een veiligheidsplan voor de warenmarkt ingediend, dat is goedgekeurd. Na twee geslaagde woensdagen gaat de warenmarkt op zaterdag ook weer open.

Bengevoord: 'Ik ben niet zo bang voor die anderhalve meter op de markt, maar als het weer zo druk wordt als afgelopen zaterdag, dan wordt de anderhalve meter in het centrum een probleem. Dat is een beetje mijn angst. Het gaat om de gezondheid van iedereen, ook van die van de marktkooplui.'

'Slecht tegen ongelijkheid'

'We starten woensdag weer', zegt Koos Prins, voorzitter van de marktvereniging. 'Er komen paden van minstens 6, 7 meter, dus kan er 1,5 meter afstand worden gehouden. Dat is op de markt nodig, maar in de supermarkt is 1,5 centimeter toegestaan. Ik kan slecht tegen ongelijkheid.'

De verongelijkte groenteman doelt op de Nettorama waarin ook een bloemist is gevestigd, waardoor de ruimte bij de kassa's erg krap is. Bij drukte staan de mensen bijna schouder aan schouder. De gemeente gaat daarover met de supermarkt in gesprek.

Plastic voetstappen

Zoals de gemeente in samenspraak met winkeliersvereniging ABH City ook een plan heeft gemaakt voor het hele winkelcentrum, nu de coronaregels worden versoepeld.

Er worden plastic voetstappen op de winkelstraten geplakt die de gewenste looprichting aangeven, zodat er zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer ontstaat. De goot in het midden van de straat moet als spreekwoordelijke middengeleider fungeren.

Puzzelstuk

Overigens is de grotere zaterdagmarkt niet zomaar gerealiseerd als gevolg van de onderlinge afstand tussen de kramen. Mogelijk moet er met marktkramen worden uitgeweken naar omliggende straten als de Wheme en de Torenstraat.

'De zaterdagmarkt wordt een puzzelstuk', zegt Prins. 'We hebben vier opties die we met het bestuur gaan bespreken en dan mogen de leden hun voorkeur voorkeur aangeven. We leggen vervolgens de gekozen optie aan de gemeente voor.'  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend