Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Wel of geen warenmarkt in Winterswijk is niet zo'n vraagstuk voor burgemeester Joris Bengevoord. Hij maakt zich vooral zorgen over het héle centrum van Winterswijk: 'De winkelstraten zijn zó smal en als het te druk wordt is de afstand van anderhalve meter een probleem.'

Bengevoord kreeg aan het begin van de coronacrisis op sociale media kritiek dat de warenmarkt in Winterswijk nog open bleef, ondanks de komst van Duitse bezoekers. Na het sluiten van de warenmarkt middels een noodbevel zwol de kritiek vanuit de marktkooplui aan, zeker nadat de warenmarkt in Enschede waar ook Duitse bezoekers komen, weer open ging.

'Beetje mijn angst'

De marktvereniging heeft maandag bij de gemeente een veiligheidsplan voor de warenmarkt ingediend, dat is goedgekeurd. Na twee geslaagde woensdagen gaat de warenmarkt op zaterdag ook weer open.

Bengevoord: 'Ik ben niet zo bang voor die anderhalve meter op de markt, maar als het weer zo druk wordt als afgelopen zaterdag, dan wordt de anderhalve meter in het centrum een probleem. Dat is een beetje mijn angst. Het gaat om de gezondheid van iedereen, ook van die van de marktkooplui.'

'Slecht tegen ongelijkheid'

'We starten woensdag weer', zegt Koos Prins, voorzitter van de marktvereniging. 'Er komen paden van minstens 6, 7 meter, dus kan er 1,5 meter afstand worden gehouden. Dat is op de markt nodig, maar in de supermarkt is 1,5 centimeter toegestaan. Ik kan slecht tegen ongelijkheid.'

De verongelijkte groenteman doelt op de Nettorama waarin ook een bloemist is gevestigd, waardoor de ruimte bij de kassa's erg krap is. Bij drukte staan de mensen bijna schouder aan schouder. De gemeente gaat daarover met de supermarkt in gesprek.

Plastic voetstappen

Zoals de gemeente in samenspraak met winkeliersvereniging ABH City ook een plan heeft gemaakt voor het hele winkelcentrum, nu de coronaregels worden versoepeld.

Er worden plastic voetstappen op de winkelstraten geplakt die de gewenste looprichting aangeven, zodat er zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer ontstaat. De goot in het midden van de straat moet als spreekwoordelijke middengeleider fungeren.

Puzzelstuk

Overigens is de grotere zaterdagmarkt niet zomaar gerealiseerd als gevolg van de onderlinge afstand tussen de kramen. Mogelijk moet er met marktkramen worden uitgeweken naar omliggende straten als de Wheme en de Torenstraat.

'De zaterdagmarkt wordt een puzzelstuk', zegt Prins. 'We hebben vier opties die we met het bestuur gaan bespreken en dan mogen de leden hun voorkeur voorkeur aangeven. We leggen vervolgens de gekozen optie aan de gemeente voor.'  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend