NIJMEGEN - ‘De Nijmeegse gemeenteraad is gewoon buitenspel gezet!’ Dat zegt Jean-Paul Broeren van Stadspartij DNF nu een inwoner van Nijmegen wel boven water heeft gekregen wat de raad niet voor elkaar kreeg: een lijst van twaalf panden die mogelijk brandgevaarlijk zijn. Broeren: ‘Het slaat nergens op zoals het gegaan is.’ Zijn partij pleit samen met de PvdA voor een onafhankelijk onderzoek.
Aanleiding is het nieuws uit 2018 dat ook in Nijmegen flats zijn met isolerende gevelbeplating die brandgevaarlijk is, waardoor er brand kan ontstaan vergelijkbaar met de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017 waarbij 72 doden vielen.
Nul op het rekest
Sindsdien wil Jean-Paul Broeren (DNF) duidelijkheid van wethouder Vergunst over het brandgevaar voor andere complexen in Nijmegen. Maar tot nu toe heeft hij steeds nul op het rekest gekregen. Broeren die zelf in de isolatiebranche werkt, zei steeds dat het makkelijk na te gaan is bij welke flats er nog meer sprake is van onveilige isolatie tegen de gevel.
‘In september 2018 heb ik wethouder Vergunst nog een Whatsappbericht gestuurd waarin ik een situatie liet zien die gevaarlijk is. Maar ik heb er nooit antwoord op gekregen.’
Onrust
De wethouder zei begin dit jaar wel dat er twaalf panden zijn die mogelijk brandgevaarlijk zijn, maar hij wilde de raad niet vertellen om welke panden het ging. Broeren: ‘Dat zou volgens hem maar onrust geven onder de bewoners. Maar die onrust is er nu misschien nog wel meer.’
Nu blijkt dat een inwoner van Dukenburg de gevraagde lijst met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wel heeft gekregen. Elf van de twaalf mogelijk brandgevaarlijke panden staan in het Nijmeegse stadsdeel.
Opheldering
Jean-Paul Broeren heeft geen woorden voor die gang van zaken: ‘De uitslag van dat WOB-verzoek wordt niet eens met de gemeenteraad gedeeld. Dat kan echt niet!’ Aanstaande woensdag gaan Stadspartij DNF en de PvdA de wethouder om uitleg vragen.
Door: Karel de Jong
Het laatste nieuws uit Nijmegen
-
NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
-
NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
-
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
-
NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil ruimte maken om in de omgeving van station Nijmegen-Goffert 987 woningen en 114 short stay-woningen voor de huisvesting voor onder andere werknemers van bedrijven op Winkelsteeg die tijdelijk in Nederland verblijven. Ook moet er ruimte komen voor uitbreidingsmogelijkheden van de Novio Tech Campus en commerciële functies zoals een koffiebar en een sportschool. Om dit te kunnen realiseren moeten wel de Neerbosscheweg en Graafseweg deels verlegd worden.
-
NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen-West doen een dringend beroep op wethouder Harriët Tiemens om hen te behoeden voor de gevolgen van het kankerverwekkende benzeen dat over hun hoofden uit een schoorsteen waait. Die schoorsteen is van de asfaltcentrale APN vlak bij hen in de buurt. Voor een school tegenover de centrale is het zelfs reden om te verhuizen.
Overig verkiezingsnieuws
-
ARNHEM - Vanuit collega's is vooral afkeur te horen over de keuze van GroenLinks, VVD en PvdA om de stekker uit de Arnhemse coalitiesamenwerking met D66 te trekken. Het zou, zeker in crisistijd, een onverantwoorde beslissing zijn. Bovendien zouden niet-functionerende wethouders de hand boven het hoofd worden gehouden.
-
LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
-
ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
-
WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
-
ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.