Logo De Belofte

DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.

Basis van het uittredingsvoorstel is het rapport van onderzoeksbureau BDO, dat heeft gekeken naar de kosten van uittreding. Deze komen voor de gemeente Oude IJsselstreek volgens BDO te liggen op zes miljoen euro. Oude IJsselstreek is van mening dat de kosten tot uittreding rond de drie miljoen euro liggen.

Daarnaast vindt Oude IJsselstreek dat er nog teveel onduidelijkheden zitten in het onderzoeksrapport van BDO. 'Er moet eerst een uittredingsvoorstel komen, zodat wij onze positie kunnen bepalen en waarover gediscussieerd kan worden', geeft wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek aan.

Vorig jaar maakte Oude IJsselstreek bekend te willen stoppen met de sociale dienst. De reden: uit onafhankelijk onderzoek kwamen misstanden bij de sociale dienst naar voren, waarbij een groot deel van de cliënten zich gekleineerd en geminacht voelde. Het plan van de gemeente is nu om de begeleiding van kwetsbare inwoners naar werk op den duur zelf te gaan regelen. 

Op hoofdlijnen uitkomen

De andere drie gemeenten, Aalten, Doetinchem en Montferland, willen er juist snel op hoofdlijnen uitkomen met Oude IJsselstreek. 'Wees gewoon helder waar jullie problemen liggen, dan kan er makkelijker een uittredingsvoorstel worden gemaakt', geeft wethouder Ted Kok van Aalten aan.

Dat vindt ook wethouder Frans Langeveld van Doetinchem. 'Ik mis het gevoel en de overtuiging dat we eruit gaan komen. Maak ons duidelijk waar de bottlenecks zitten', geeft Langeveld aan. 'Jammer dat het draait om de procedures.'

SW-medewerkers binnen Laborijn houden

Nu ligt er een veertien pagina’s tellende zienswijze van de gemeente Oude IJsselstreek, waarbij de gemeente de frictiekosten voor het personeel en de duidelijkheid voor SW-medewerkers van Laborijn als belangrijke punten noemt.

Oude IJsselstreek heeft namelijk als wens dat de sociale werkvoorziening bij Laborijn blijft, net zoals de gemeente Montferland dat op dit moment heeft. De andere drie gemeenten beschouwen dit als een apart proces en willen eerst het uittredingsvoorstel definitief maken.

'Samen de schouders eronder zetten'

Het dagelijks bestuur van Laborijn moet nu aan de gang met een uittredingsvoorstel, maar voorzitter Jorik Huizinga heeft het gevoel dat de richting ontbreekt. 'Wij moeten samen de schouders eronder zetten en samen een oplossing vinden. Ik zou het beschamend vinden als we dit bij anderen moeten zoeken', aldus Huizinga.

Dat beaamt ook wethouder Martin Som van Montferland. 'We zijn samen verantwoordelijk om dit in goede banen te leiden voor Laborijn en de deelnemende gemeenten.' Som probeerde Oude IJsselstreek nog even te verleiden om niet uit treden gezien de corona-crisis. 'Het is zoals het is', zegt wethouder Kuster. 'Wij gaan door op de lijn zoals we dit besloten hebben.'

Eind mei komen de gemeenten weer bijeen om over het uittredingsvoorstel te praten.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.
 • Miljoenen voor ambachtscentrum Doetinchem

  10 maart 2021
  DOETINCHEM - Doetinchem wil zorgen dat er ruim vier miljoen euro beschikbaar komt voor de realisatie van een ‘circulair ambachtscentrum’ bij Buha. Het bundelen van een brengpunt, een sorteercentrum en een demontagebedrijf op moet zorgen dat tachtig procent van het restafval kan worden hergebruikt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Stank Renkumse papierfabriek 'onwenselijk voor gezondheid' omwonenden

  03 augustus 2021
  RENKUM - De overlast die omwonenden van papierfabriek Parenco in Renkum ervaren van de geur die bij de productie verspreid wordt, is onwenselijk voor hun gezondheid. Die conclusie trekt de GGD op basis van verschillende onderzoeken.
 • Willemstunnel in hartje Arnhem gaat week dicht voor onderhoud

  03 augustus 2021
  ARNHEM - De Willemstunnel in het Arnhemse centrum gaat een week op slot. Van 23 tot 29 augustus is deze niet toegankelijk voor verkeer. De beruchte 'brokkentunnel' is toe aan onderhoud en de veiligheid moet worden verbeterd. De waarschuwingsborden werden maandagavond alvast opgehangen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.
 • BOA's van zes gemeenten gaan samenwerken

  03 augustus 2021
  GROESBEEK - De buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen gaan samenwerken. Dit betekent dat de BOA’s voortaan in alle zes gemeenten hun werk mogen uitvoeren.
 • Even opstappen bij dit bushokje? Dat wordt lastig.

  30 juli 2021
  ARNHEM - Een merkwaardig beeld bij het bushokje in de Oogststraat in de Arnhemse wijk Klarendal. De plek die normaal gesproken bestemd is voor wachtende passagiers, is gevuld met plantenbakken. Enthousiaste buurtbewoners hebben er wat 'tegels gewipt', legt een gemeentewoordvoerder uit.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend