Logo De Belofte

EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'

Deze week werd bekend dat Vreugdenhil (CDA) vervroegd weggaat vanwege een relatie met een ambtenaar van dezelfde gemeente.

'Absoluut niet mijn intentie'

Volgens de partijvoorzitter van het CDA Ede vroeg ze 'aandacht' voor de positie van haar partner. Burgemeester René Verhulst vond dat onacceptabel en had zoiets nog nooit meegemaakt, vertelde hij. 

'Het beeld ontstaat dat ik mijn partner hoger op heb willen krijgen, maar dat was absoluut niet mijn intentie', vertelt Vreugdenhil teleurgesteld.

Verhulst: 'De wethouder heeft met de gemeentesecretaris gesproken over de carrière van haar partner en dat hadden we niet met elkaar afgesproken. Dat kan gewoon niet.'

Bekijk hier de reacties van Vreugdenhil en Verhulst:

Appje naar de directeur

De wethouder doet haar verhaal. Ze heeft gevraagd of het mogelijk was of haar partner buiten de invloedssfeer van de gemeente zou kunnen werken om niet de schijn van belangenverstrengeling te wekken. 'Bij een gelieerde organisatie of bijvoorbeeld via detachering', vertelt ze. 

'Ik heb dat in een appje gezet naar de directeur.' De aanleiding was dat er een functie vrijkwam als afdelingshoofd P&O, de afdeling waar haar partner als senior werkte. 'Hij werd helemaal niet betrokken bij de situatie die er ontstond. Ik kon me voorstellen dat onze relatie daarvoor een reden was. Als dat zo was, zou ik het fijn vinden als er buiten de organisatie wel 'handelingsperspectief' was. Dat heb ik aangegeven.'

'Afspraak is afspraak' 

'Dat heb ik niet handig gedaan, vanaf dat moment ben ik in een soort film terecht gekomen'. Vreugdenhil heeft haar excuses aangeboden. In eerste instantie leek het voorval daarmee af, vertelt ze. Maar onder druk van het college en haar partij CDA Ede heeft ze toch besloten om vervroegd weg te gaan.  

Burgemeester René Verhulst, ook van het CDA, blijft bij zijn standpunt. De afspraak die vanaf het begin is gemaakt, is dat ze zich niet zou mengen in de positie van haar partner, stelt hij. En afspraak is afspraak.

Ook binnen de CDA-fractie is hier geen discussie over, vertelt fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans. De partij staat achter het vertrek van wethouder Vreugdenhil. Ook andere coalitie-partijen waarmee Omroep Gelderland sprak vinden het vertrek logisch. 

Zie ook: 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend