Logo De Belofte

BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.

Verbindende rol

BN&M schreef hierover een brief naar het college, na een inventarisatie van de situatie bij de vijf dorpshuizen in de gemeente: De Paulus, MFA ’t Hart, Leghe Polder, Tinnegieter en MFA De Kloosterhof. Op basis van wat deze dorpshuizen zelf melden, maakt BN&M zich “grote zorgen over de continuïteit en beschikbaarheid van onze dorpsaccommodaties ten behoeve van de inwoners van onze kernen in de komende maanden.” Het college wordt verzocht om de dorpshuizen te ondersteunen met advies en ondersteuning, en daarnaast €250.000 subsidie vrij te maken.

Gemeenteraadslid namens BN&M Dave Groenen wijst op het algemeen belang van de dorpshuizen: “Daar ontmoeten mensen elkaar. Dat is vaak niet zo zichtbaar, maar het zorgt wel voor verbinding. Daarom vinden wij: er mag er niet één omvallen.”

Kritische oppositie

De Beuningse oppositie is kritisch over het plan. CDA-fractievoorzitter Dave Preijers: “Het is wel erg snel. Laat het college eerst een totaalplaatje maken van de gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente Beuningen.” VVD-fractievoorzitter Karin Janssen-van den Heuvel is het daarmee eens: “We moeten eerst duidelijkheid krijgen over de totale situatie, voordat we nu geld apart gaan zetten voor dorpshuizen. We kunnen het geld maar één keer uitgeven, dus daar moeten we kritischer op zijn.” SP-fractievoorzitter Jos Swartjes vraagt zich af waar het geld vandaan moet komen: "Ik heb van deze coalitie nog geen begroting gezien, ik weet ook niet wanneer we een indicatie krijgen van de financiële gevolgen van deze crisis. Er is ook nog steeds geen accountant benoemd. Dus waar betalen ze dit van?"

Groenen erkent dat de situatie nog onduidelijk is, maar vindt wachten niet verstandig, gezien de wankele situatie van de dorpshuizen: “Je kunt ze niet laten omvallen.”

Over de financiële gevolgen van de corona crisis voor Beuningen is nog niet veel duidelijk. Normaal gesproken wordt hierover meer bekend bij de bespreking van de kadernota volgende maand.

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

  28 september 2021
  REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jos Swartjes opnieuw lijsttrekker SP Beuningen

  07 september 2021
  BEUNINGEN - Jos Swartjes is unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de Socialistische Partij in Beuningen, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft de SP bekendgemaakt.
 • College B&W Beuningen wil nieuwe opzet verkiezingsborden

  31 augustus 2021
  BEUNINGEN - In Beuningen worden de verkiezingsborden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar waarschijnlijk aangepast. Op verzoek vanuit de gemeenteraad wil het Beuningse college van burgemeester en wethouders dat de verkiezingsborden een meer professionele uitstraling krijgen.
 • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

  03 augustus 2021
  BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend