Logo De Belofte

BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.

Verbindende rol

BN&M schreef hierover een brief naar het college, na een inventarisatie van de situatie bij de vijf dorpshuizen in de gemeente: De Paulus, MFA ’t Hart, Leghe Polder, Tinnegieter en MFA De Kloosterhof. Op basis van wat deze dorpshuizen zelf melden, maakt BN&M zich “grote zorgen over de continuïteit en beschikbaarheid van onze dorpsaccommodaties ten behoeve van de inwoners van onze kernen in de komende maanden.” Het college wordt verzocht om de dorpshuizen te ondersteunen met advies en ondersteuning, en daarnaast €250.000 subsidie vrij te maken.

Gemeenteraadslid namens BN&M Dave Groenen wijst op het algemeen belang van de dorpshuizen: “Daar ontmoeten mensen elkaar. Dat is vaak niet zo zichtbaar, maar het zorgt wel voor verbinding. Daarom vinden wij: er mag er niet één omvallen.”

Kritische oppositie

De Beuningse oppositie is kritisch over het plan. CDA-fractievoorzitter Dave Preijers: “Het is wel erg snel. Laat het college eerst een totaalplaatje maken van de gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente Beuningen.” VVD-fractievoorzitter Karin Janssen-van den Heuvel is het daarmee eens: “We moeten eerst duidelijkheid krijgen over de totale situatie, voordat we nu geld apart gaan zetten voor dorpshuizen. We kunnen het geld maar één keer uitgeven, dus daar moeten we kritischer op zijn.” SP-fractievoorzitter Jos Swartjes vraagt zich af waar het geld vandaan moet komen: "Ik heb van deze coalitie nog geen begroting gezien, ik weet ook niet wanneer we een indicatie krijgen van de financiële gevolgen van deze crisis. Er is ook nog steeds geen accountant benoemd. Dus waar betalen ze dit van?"

Groenen erkent dat de situatie nog onduidelijk is, maar vindt wachten niet verstandig, gezien de wankele situatie van de dorpshuizen: “Je kunt ze niet laten omvallen.”

Over de financiële gevolgen van de corona crisis voor Beuningen is nog niet veel duidelijk. Normaal gesproken wordt hierover meer bekend bij de bespreking van de kadernota volgende maand.

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Discussie over 'giga-gemeente van Limburg tot Zaltbommel' laait op

  27 augustus 2020
  BEUNINGEN - Nu de fusie tussen Druten en Wijchen steeds dichterbij komt laait ook de discussie in omliggende gemeenten weer op om niet als kleintje achter te blijven. De VVD in Beuningen roept het college van burgemeester en wethouders op om het gesprek aan te gaan en aan te haken bij de fuserende buren.
 • Deze jonge Gelderse politici zien een zetel in Den Haag wel zitten

  22 augustus 2020
  BEUNINGEN - De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan volgend jaar weer op de agenda. Twee jonge Gelderlanders zien een zetel wel zitten. De 25-jarige Loes ten Dolle uit Winterswijk is nu fractievoorzitter van D66 in Winterswijk maar is klaar voor een landelijke stap. En ook de 29-jarige PvdA'er Ricardo Brouwer uit Beuningen staat te trappelen.
 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.
 • BN&M wil dorpshuizen financieel ondersteunen, oppositie vindt het te vroeg

  08 mei 2020
  BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend