Logo De Belofte

BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.

Verbindende rol

BN&M schreef hierover een brief naar het college, na een inventarisatie van de situatie bij de vijf dorpshuizen in de gemeente: De Paulus, MFA ’t Hart, Leghe Polder, Tinnegieter en MFA De Kloosterhof. Op basis van wat deze dorpshuizen zelf melden, maakt BN&M zich “grote zorgen over de continuïteit en beschikbaarheid van onze dorpsaccommodaties ten behoeve van de inwoners van onze kernen in de komende maanden.” Het college wordt verzocht om de dorpshuizen te ondersteunen met advies en ondersteuning, en daarnaast €250.000 subsidie vrij te maken.

Gemeenteraadslid namens BN&M Dave Groenen wijst op het algemeen belang van de dorpshuizen: “Daar ontmoeten mensen elkaar. Dat is vaak niet zo zichtbaar, maar het zorgt wel voor verbinding. Daarom vinden wij: er mag er niet één omvallen.”

Kritische oppositie

De Beuningse oppositie is kritisch over het plan. CDA-fractievoorzitter Dave Preijers: “Het is wel erg snel. Laat het college eerst een totaalplaatje maken van de gevolgen van de coronacrisis voor de gemeente Beuningen.” VVD-fractievoorzitter Karin Janssen-van den Heuvel is het daarmee eens: “We moeten eerst duidelijkheid krijgen over de totale situatie, voordat we nu geld apart gaan zetten voor dorpshuizen. We kunnen het geld maar één keer uitgeven, dus daar moeten we kritischer op zijn.” SP-fractievoorzitter Jos Swartjes vraagt zich af waar het geld vandaan moet komen: "Ik heb van deze coalitie nog geen begroting gezien, ik weet ook niet wanneer we een indicatie krijgen van de financiële gevolgen van deze crisis. Er is ook nog steeds geen accountant benoemd. Dus waar betalen ze dit van?"

Groenen erkent dat de situatie nog onduidelijk is, maar vindt wachten niet verstandig, gezien de wankele situatie van de dorpshuizen: “Je kunt ze niet laten omvallen.”

Over de financiële gevolgen van de corona crisis voor Beuningen is nog niet veel duidelijk. Normaal gesproken wordt hierover meer bekend bij de bespreking van de kadernota volgende maand.

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • BN&M wil dorpshuizen financieel ondersteunen, oppositie vindt het te vroeg

  08 mei 2020
  BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Emotie en boosheid na coalitiebreuk met mailtje

  03 maart 2020
  BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend