Logo De Belofte

EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede heeft zich bemoeid met de positie van haar partner, een ambtenaar bij dezelfde gemeente, en moest daarom vertrekken. Dat stelt haar partij, CDA Ede.

'Willemien heeft onlangs bij de gemeentesecretaris aandacht gevraagd voor de positie van haar partner binnen de gemeentelijke organisatie', vertelt Elze Bent, voorzitter CDA Ede. 'Dat had ze niet mogen doen.'

Niet gevraagd om promotie

In gesprek met Omroep Gelderland benadrukt Vreugdenhil dat ze niet heeft gevraagd om een promotie of iets wat daarop lijkt. 'Ik wilde het onderwerp open gooien, wat gaan we doen als deze relatie door anderen als lastig wordt ervaren? Maar door er over te beginnen is er een schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Dat had ik niet moeten doen.' 

Excuses

De wethouder heeft haar excuses aangeboden, aldus Bent. 'Daarbij heeft ze aangegeven dat dit voorval haar besluit om eerder te stoppen als wethouder heeft bespoedigd.' Dat erkent Vreugdenhil, die anders komend najaar zou stoppen.

Woensdag werd bekend dat de wethouder vertrekt. In een afscheidsbrief gaf ze zelf twee redenen aan, waaronder haar relatie met een strategisch ambtenaar van de gemeente Ede. Dat er sprake zou zijn geweest van bemoeienis, daar repte ze niet over.

'Glazen huis'

Wel stelde ze in haar afscheidsbrief: 'De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de praktijk het lastig is om als wethouder en ambtenaar een relatie te hebben. Als wethouder leef je nu eenmaal in een glazen huis.'

Donderdag maakte Vreugdenhil via Twitter bekend dat zij en haar partner gaan trouwen. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend