Logo De Belofte

EDE - Wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede heeft zich bemoeid met de positie van haar partner, een ambtenaar bij dezelfde gemeente, en moest daarom vertrekken. Dat stelt haar partij, CDA Ede.

'Willemien heeft onlangs bij de gemeentesecretaris aandacht gevraagd voor de positie van haar partner binnen de gemeentelijke organisatie', vertelt Elze Bent, voorzitter CDA Ede. 'Dat had ze niet mogen doen.'

Niet gevraagd om promotie

In gesprek met Omroep Gelderland benadrukt Vreugdenhil dat ze niet heeft gevraagd om een promotie of iets wat daarop lijkt. 'Ik wilde het onderwerp open gooien, wat gaan we doen als deze relatie door anderen als lastig wordt ervaren? Maar door er over te beginnen is er een schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Dat had ik niet moeten doen.' 

Excuses

De wethouder heeft haar excuses aangeboden, aldus Bent. 'Daarbij heeft ze aangegeven dat dit voorval haar besluit om eerder te stoppen als wethouder heeft bespoedigd.' Dat erkent Vreugdenhil, die anders komend najaar zou stoppen.

Woensdag werd bekend dat de wethouder vertrekt. In een afscheidsbrief gaf ze zelf twee redenen aan, waaronder haar relatie met een strategisch ambtenaar van de gemeente Ede. Dat er sprake zou zijn geweest van bemoeienis, daar repte ze niet over.

'Glazen huis'

Wel stelde ze in haar afscheidsbrief: 'De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de praktijk het lastig is om als wethouder en ambtenaar een relatie te hebben. Als wethouder leef je nu eenmaal in een glazen huis.'

Donderdag maakte Vreugdenhil via Twitter bekend dat zij en haar partner gaan trouwen. 

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend