Logo De Belofte

TIEL - Wat vele jaren een onrealistische wens vanuit een groepje bewoners leek, gaat waarschijnlijk toch gebeuren. De Tielse binnenstad gaat op slot voor autoverkeer. De ondernemers van de binnenstad, die auto's doorgaans het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, scharen zich achter het plan.

'De stad is in verandering', zegt Jacco van den Berg die als eigenaar van een sportzaak in het centrum nauw betrokken is bij de plannen. 'Daar moet je als ondernemers voor open staan.

Het winkelcentrum wordt kleiner en wonen belangrijker. Die bewoners nemen initiatief en hebben een uitgesproken mening over de kwaliteit van hun woonomgeving. Daar moet je in meebewegen. Het wordt een nieuwe stad.'

Verkeers- en parkeeroverlast, leegstand, verkamering, verloedering; het zijn thema's die in de straten die in het plan afgesloten worden de afgelopen jaren steeds meer aan de oppervlakte zijn gekomen. Eerder heeft Tiel al regels opgesteld om die verkamering tegen te gaan.

Kapitaalkrachtige inwoners

Met het autoluw maken en een nieuwe meer 'dorpsachtige' inrichting zou het wonen in de binnenstad ook voor meer kapitaalkrachtige mensen aantrekkelijker moeten worden. Dat zouden de ondernemers van de binnenstad dan ook moeten merken.

Bovendien krijgt het centrum een facelift. Belangrijkste onderdelen daarvan zijn een herinrichting van de Westluidensestraat als toegangsroute vanaf de parkeergarage en een opwaardering van het Hoogeinde aan de andere kant van de stad. Een sterke wens vanuit de ondernemers is dat ook de poort naar het Plein vanaf de Waalkade weer meer parkeerplaatsen voor bezoekers krijgt.

Rode loper

'Als de Westluidensestraat nu echt mooi wordt ingericht zodat die als een rode loper naar de binnenstad leidt, is me dat heel wat waard', zegt Magda van Ooijen van de gelijknamige bakkerij aan de kop van de Westluidensestraat. 'Maar ik krijg het er wel benauwd van als de stad hier al wordt afgezet. Er zijn toch heel wat klanten die met de auto tot bij de winkeliers komen.'

'Het is een belangenafweging', erkent Van den Berg. 'Er is een aantal bedrijven auto-afhankelijk, maar dat zijn er niet zo veel. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld een bakkerszaak er ook weer voordeel bij heeft als de straat mooi en rustig is en er misschien een terrasje neergezet kan worden. Het biedt ook weer kansen en zoals het nu is, is het niet goed.'

Erik Hobé die zijn lunchroom op de hoek van de Markt en de Damstraat heeft, kan niet wachten tot het plan is uitgevoerd. 'Die parkeergarage is er neergezet, maar aan de toegangsroute tot de stad is niets gebeurd', zegt hij. 'Voor de verkeersveiligheid, het tegengaan van overlast en de uitstraling van de stad is zo'n afsluiting alleen maar goed. Maar ze moeten natuurlijk wel zorgen dat bijvoorbeeld ouderen en mensen die slecht ter been zijn nog goed bij de stad kunnen komen.'

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend