Logo De Belofte

TIEL - Wat vele jaren een onrealistische wens vanuit een groepje bewoners leek, gaat waarschijnlijk toch gebeuren. De Tielse binnenstad gaat op slot voor autoverkeer. De ondernemers van de binnenstad, die auto's doorgaans het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, scharen zich achter het plan.

'De stad is in verandering', zegt Jacco van den Berg die als eigenaar van een sportzaak in het centrum nauw betrokken is bij de plannen. 'Daar moet je als ondernemers voor open staan.

Het winkelcentrum wordt kleiner en wonen belangrijker. Die bewoners nemen initiatief en hebben een uitgesproken mening over de kwaliteit van hun woonomgeving. Daar moet je in meebewegen. Het wordt een nieuwe stad.'

Verkeers- en parkeeroverlast, leegstand, verkamering, verloedering; het zijn thema's die in de straten die in het plan afgesloten worden de afgelopen jaren steeds meer aan de oppervlakte zijn gekomen. Eerder heeft Tiel al regels opgesteld om die verkamering tegen te gaan.

Kapitaalkrachtige inwoners

Met het autoluw maken en een nieuwe meer 'dorpsachtige' inrichting zou het wonen in de binnenstad ook voor meer kapitaalkrachtige mensen aantrekkelijker moeten worden. Dat zouden de ondernemers van de binnenstad dan ook moeten merken.

Bovendien krijgt het centrum een facelift. Belangrijkste onderdelen daarvan zijn een herinrichting van de Westluidensestraat als toegangsroute vanaf de parkeergarage en een opwaardering van het Hoogeinde aan de andere kant van de stad. Een sterke wens vanuit de ondernemers is dat ook de poort naar het Plein vanaf de Waalkade weer meer parkeerplaatsen voor bezoekers krijgt.

Rode loper

'Als de Westluidensestraat nu echt mooi wordt ingericht zodat die als een rode loper naar de binnenstad leidt, is me dat heel wat waard', zegt Magda van Ooijen van de gelijknamige bakkerij aan de kop van de Westluidensestraat. 'Maar ik krijg het er wel benauwd van als de stad hier al wordt afgezet. Er zijn toch heel wat klanten die met de auto tot bij de winkeliers komen.'

'Het is een belangenafweging', erkent Van den Berg. 'Er is een aantal bedrijven auto-afhankelijk, maar dat zijn er niet zo veel. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld een bakkerszaak er ook weer voordeel bij heeft als de straat mooi en rustig is en er misschien een terrasje neergezet kan worden. Het biedt ook weer kansen en zoals het nu is, is het niet goed.'

Erik Hobé die zijn lunchroom op de hoek van de Markt en de Damstraat heeft, kan niet wachten tot het plan is uitgevoerd. 'Die parkeergarage is er neergezet, maar aan de toegangsroute tot de stad is niets gebeurd', zegt hij. 'Voor de verkeersveiligheid, het tegengaan van overlast en de uitstraling van de stad is zo'n afsluiting alleen maar goed. Maar ze moeten natuurlijk wel zorgen dat bijvoorbeeld ouderen en mensen die slecht ter been zijn nog goed bij de stad kunnen komen.'

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.
 • Het hele jaar jeu de boulen, dat kan straks in het Boulodrome

  15 juni 2020
  TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Te gek voor woorden', grootste zonnepark buiten China zorgt voor veel weerstand

  02 juli 2020
  AFFERDEN - Het grootste drijvende zonnepark buiten China krijgt een plekje in het Land van Maas en Waal. De gemeente Druten tekende donderdag voor het bouwproject dat aangelegd wordt bij een natuurgebied in Deest. De lokale politiek is enthousiast, maar omwonenden spreken er grote schande van.
 • Elburg geeft deel precariogelden aan inwoners

  02 juli 2020
  ELBURG - Het college heeft een voorstel over de besteding van de precariogelden voor ondergrondse leidingen aan de gemeenteraad voorgelegd. “Het gaat om de opbrengst van de precariogelden en die bedraagt tot op dit moment € 5 miljoen", legt wethouder Henk Wessel van Elburg uit. Het is de verwachting dat de gemeenteraad het voorstel na de zomer bespreekt, in de vergadering van 5 oktober.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe bijna klaar voor gebruik

  02 juli 2020
  ELST - Na een grondige opknapbeurt opent het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe vanaf 13 juli haar deuren. Volgens de wethouder is het gebouw een stuk toegankelijker, groener en toekomstbestendiger dan het oude pand.
 • 'Gênant' Arnhems zorgdebat ontregeld door SP'er Elfrink

  02 juli 2020
  ARNHEM - In de Arnhemse gemeenteraad werd woensdag gesproken over maatregelen rondom de oplopende zorgkosten. Maar in de ogen van zijn collega's werd het debat dusdanig ontregeld door fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP), die zich niet aan de aanwijzingen van de voorzitter wenste te houden, dat er van een inhoudelijk gesprek nauwelijks sprake was.
 • Gemeenten trekken aan de bel: 'Er is geen vet meer op de botten'

  02 juli 2020
  ARNHEM - Gemeenten in heel het land luiden de noodklok. Het water stond hen al aan de lippen en daar is de coronacrisis nog bovenop gekomen. Donderdag vragen ze tijdens een landelijke actiedag aandacht voor hun benarde financiële situatie.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend