Logo De Belofte

TIEL - De binnenstad van Tiel gaat op slot voor autoverkeer. Dat is tenminste het voorstel waar wethouder Frank Groen mee komt. Met een paal aan het begin van de Westluidensestraat worden de drie doorgaande routes in het centrum grotendeels afgesloten.

Het huidige plan voor een autoluwe binnenstad komt voort uit inloopbijeenkomsten met bewoners en ondernemers in het centrum die eind vorig jaar zijn gehouden. Doelstelling is om, naast de zogenoemde promenade die al afgesloten is, ook dit deel van de binnenstad aantrekkelijker te maken voor fietsers, wandelaars en de bewoners.

Met name de bewoners zijn hier voorstander van. Zij hebben last van het verkeer en asociaal rij- en parkeergedrag. Het voorstel is nu om een beweegbare paal te plaatsen aan het begin van de Westluidensestraat bij Zinder. Zo worden de Westluidensestraat, de Sint Agnietenstraat, de Koornmarkt en de Ambtmanstraat, de Damstraat, de Vleesstraat en de Gasthuisstraat afgesloten. Alleen mensen met een parkeervergunning en aangemelde bezoekers kunnen er nog in. (Zie afbeelding onderaan)

Verzachtende maatregelen

Het is wel de bedoeling om aan de andere kant van de stad het Hoogeinde juist toegankelijk te maken voor auto's en hier ook wat parkeerruimte te maken voor korte winkelbezoeken. Voor het overige zijn bezoekers van de winkelstad aangewezen op de parkeerterreinen en een aantal losse plaatsen die er al zijn aan de rand van het centrum.

Net als bij de huidige promenade is het de bedoeling dat er een venstertijd komt waarop het gebied wel toegankelijk is, bijvoorbeeld voor de leveranciers van de binnenstad. Het is nog niet duidelijk welke periode dit moet worden. Op de promenade is dit in de ochtenduren.

Dorpsachtige toegangsroute

Wat een belangrijke rol speelt in het voorstel is de wens om de Westluidensestraat beter in te richten als toegangsroute voor de binnenstad. De straat verbindt de nieuwe parkeergarage onder Zinder met het centrum. Het zou 'dorpsachtig' moeten worden met veel groen, veel ruimte voor wandelaars en weinig auto's. Dat geldt ook voor de Vlees- en Gasthuisstraat.

Met een nieuwe inrichting van het pleintje aan de Koornmarkt moet de Ambtmanstraat meer de doorgaande route worden voor (brom)-fietsers en de auto's die er nog komen.

Ondernemers steunen het plan 

Het college van burgemeester en wethouders heeft al ingestemd met het plan. Ook binnenstadsmanager Gert-Jan van Ingen en winkeliersvereniging Hart van Tiel staan er achter. Hoewel zij doorgaans de auto's het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, schaart een groot deel van de binnenstadondernemers zich achter de plannen.

De autoluwe binnenstad wordt binnenkort in de commissie Ruimte besproken Naar verwachting beslist de gemeenteraad er dan op 27 mei over. Enige haast is geboden omdat de gemeente de herinrichting gelijktijdig wil laten plaatsvinden met het vervangen van het riool in deze straten. Dat gaat volgend jaar gebeuren.

Het plan voor de afsluiting in groen, bruin de huidige promenade. Bron: Gemeente Tiel.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
 • Opnieuw reuring om enquête autoluwe binnenstad Tiel

  19 april 2021
  TIEL - Opnieuw is er reuring ontstaan in de binnenstad rondom een enquête die wordt verstuurd met vragen over het autoluw maken van de binnenstad van Tiel. Ditmaal zijn ondernemers bevraagd die in een eerder stadium al waren bijgepraat door de ondernemersvereniging Hart van Tiel. Veel ondernemers klopte aan de deur bij voorzitter Margriet van Heesch van de winkeliersvereniging. In een schrijven aan de ondernemers zegt zij: “Wij als Hart van Tiel zijn voor het autoluw maken van de binnenstad. Deze enquête is ontstaan doordat er blijkbaar twee groepen bewoners zijn. De een is voor en de andere tegen. Dat is hun goed recht. Echter vindt ik de uitleg niet helemaal chique. Wij zijn in een vroeg stadium al door de gemeente benaderd om tot een zo mooi mogelijke binnenstad van Tiel te komen, en ook daar hebben wij al heel wat tijd in gestoken. Wij waren graag in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van deze enquête, maar zij hebben nooit contact met ons opgezocht."
 • Raadslid Buren stapt op

  19 april 2021
  LIENDEN - Het blijft een komen en gaan van bestuurders in de gemeente Buren. Ditmaal geeft raadslid Van Tuil de pijp aan Maarten. Van Tuil was raadslid voor Gemeentebelangen. Zijn gezondheid is de belangrijkste reden dat hij zich niet langer wil en kan inzetten voor het raadswerk, maar duidelijk werd onlangs ook dat de verhoudingen in de raad hem ook parten speelde.
 • Tiel kiest voor recycling, maar ziet liever wasbare luiers

  07 april 2021
  TIEL - Gemeenten in de regio Rivierenland kunnen vanaf 1 januari volgend jaar luiers en incontinentiemateriaal apart inzamelen en naar ARN in Weurt te brengen voor recycling. Hoewel het in de regio een langgekoesterde wens is, is lang niet iedereen enthousiast over het voorstel.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend