Logo De Belofte

TIEL - De binnenstad van Tiel gaat op slot voor autoverkeer. Dat is tenminste het voorstel waar wethouder Frank Groen mee komt. Met een paal aan het begin van de Westluidensestraat worden de drie doorgaande routes in het centrum grotendeels afgesloten.

Het huidige plan voor een autoluwe binnenstad komt voort uit inloopbijeenkomsten met bewoners en ondernemers in het centrum die eind vorig jaar zijn gehouden. Doelstelling is om, naast de zogenoemde promenade die al afgesloten is, ook dit deel van de binnenstad aantrekkelijker te maken voor fietsers, wandelaars en de bewoners.

Met name de bewoners zijn hier voorstander van. Zij hebben last van het verkeer en asociaal rij- en parkeergedrag. Het voorstel is nu om een beweegbare paal te plaatsen aan het begin van de Westluidensestraat bij Zinder. Zo worden de Westluidensestraat, de Sint Agnietenstraat, de Koornmarkt en de Ambtmanstraat, de Damstraat, de Vleesstraat en de Gasthuisstraat afgesloten. Alleen mensen met een parkeervergunning en aangemelde bezoekers kunnen er nog in. (Zie afbeelding onderaan)

Verzachtende maatregelen

Het is wel de bedoeling om aan de andere kant van de stad het Hoogeinde juist toegankelijk te maken voor auto's en hier ook wat parkeerruimte te maken voor korte winkelbezoeken. Voor het overige zijn bezoekers van de winkelstad aangewezen op de parkeerterreinen en een aantal losse plaatsen die er al zijn aan de rand van het centrum.

Net als bij de huidige promenade is het de bedoeling dat er een venstertijd komt waarop het gebied wel toegankelijk is, bijvoorbeeld voor de leveranciers van de binnenstad. Het is nog niet duidelijk welke periode dit moet worden. Op de promenade is dit in de ochtenduren.

Dorpsachtige toegangsroute

Wat een belangrijke rol speelt in het voorstel is de wens om de Westluidensestraat beter in te richten als toegangsroute voor de binnenstad. De straat verbindt de nieuwe parkeergarage onder Zinder met het centrum. Het zou 'dorpsachtig' moeten worden met veel groen, veel ruimte voor wandelaars en weinig auto's. Dat geldt ook voor de Vlees- en Gasthuisstraat.

Met een nieuwe inrichting van het pleintje aan de Koornmarkt moet de Ambtmanstraat meer de doorgaande route worden voor (brom)-fietsers en de auto's die er nog komen.

Ondernemers steunen het plan 

Het college van burgemeester en wethouders heeft al ingestemd met het plan. Ook binnenstadsmanager Gert-Jan van Ingen en winkeliersvereniging Hart van Tiel staan er achter. Hoewel zij doorgaans de auto's het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, schaart een groot deel van de binnenstadondernemers zich achter de plannen.

De autoluwe binnenstad wordt binnenkort in de commissie Ruimte besproken Naar verwachting beslist de gemeenteraad er dan op 27 mei over. Enige haast is geboden omdat de gemeente de herinrichting gelijktijdig wil laten plaatsvinden met het vervangen van het riool in deze straten. Dat gaat volgend jaar gebeuren.

Het plan voor de afsluiting in groen, bruin de huidige promenade. Bron: Gemeente Tiel.

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tiel haakt aan bij landelijk protest tegen zorgtekorten

  25 juni 2020
  TIEL - Het sluitend krijgen van de begroting van Tiel is een waanzinnige uitdaging en zelfs zonder corona al een onmogelijke opgave. Dat stelt de grootste partij van de stad, de PvdB, in een brief aan de ministers Ollongren en Hoekstra. Tiel sluit zich aan bij een landelijke actie voor meer zorggeld.
 • Een autoluwe binnenstad in Tiel? Eerst miljoenen euro's vinden

  20 juni 2020
  TIEL - De Tielse gemeenteraad is unaniem akkoord met de uitgangspunten om het centrum van de stad autoluw te maken. Maar een belangrijk deel van de raad waarschuwt voor te veel optimisme. Het is maar zeer de vraag of de miljoenen, die nodig zijn voor het plan, gevonden worden.
 • Het hele jaar jeu de boulen, dat kan straks in het Boulodrome

  15 juni 2020
  TIEL - Jeu de Boules is populair bij oudere Tielenaren. Gewoon een balletje werpen in het park is er al lang niet meer bij. Om de fanatieke spelers ook bij slecht weer te huisvesten, bouwt vereniging De Teerling aan een modern Boulodrome. Dat gaat stap voor stap en op eigen houtje, want financiële steun van de gemeente is er niet bij.
 • Gemeentes Rivierengebied hebben nog maar nauwelijks beeld schade corona

  10 juni 2020
  TIEL - Het is voor veel gemeentes in het Rivierengebied nog lastig om een compleet beeld te krijgen van de schade voor gesubsidieerde instellingen als gevolg van de coronacrisis. Omroep Gelderland vroeg deze gemeentes of zij konden vertellen wat de schade is voor zwembaden, musea en bibliotheken die deels afhankelijk zijn van gemeentelijke subsidies. Ongeveer de helft van de benaderde gemeentes heeft gereageerd.
 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend