Logo De Belofte

WIJCHEN - Het bieden van een omzetgarantie voor zorgaanbieders in de Jeugdhulp en Wmo op aangeven van het Rijk, de VNG en de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zorgt ervoor dat Wijchen forse bezuinigingen ten dele niet kan realiseren. Dit komt omdat het maandgemiddelde voor de omzet van 2019 gehanteerd wordt, wat vóór de bezuinigingsmaatregelen was.

‘Pijnlijke, maar noodzakelijke’ bezuinigingsmaatregelen

Op 13 april van dit jaar besloot de Wijchense gemeenteraad ‘pijnlijke, maar noodzakelijke’ bezuinigingsmaatregelen aan te nemen voor Jeugdhulp en Wmo. Dit omdat de gemeente in 2018 en 2019 te maken had met steeds verder oplopende tekorten op de zorgbudgetten voor Jeugdhulp en Wmo. Het actuele verwachte uitgavenniveau voor 2019 was totaal 15 miljoen euro, terwijl het beschikbare budget voor deze onderdelen in de begroting van de gemeente Wijchen voor het jaar 2020 13,3 miljoen euro bedraagt. Voor het lopende begrotingsjaar 2020 betekende dit dat 1,7 miljoen euro bezuinigd moet worden om uit te kunnen komen met de beschikbare middelen. ‘Voor de jaren erna ligt nog een forsere opgave’, liet het college toen weten.

Dringend beroep

Het Rijk doet een zeer dringend beroep op gemeenten om de door hun gecontracteerde zorgaanbieders van jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en maatschappelijke ondersteuning financieel zekerheid en ruimte te bieden van 1 maart 2020 tot in elk geval 1 juni 2020. Vanwege het grote maatschappelijk belang dat de taken die vallen onder de Jeugdzorg en de Wmo in stand blijven, hebben het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt over de continuïteit van de financiering voor zorgaanbieders die deze taken uitvoeren. De Veiligheidsregio Gelderland Zuid hanteert het standpunt dat de richtlijn van het Rijk en de VNG gehanteerd dient te worden. Eerder stelde het college al de tijdelijke declaratierichtlijnen voor Wmo, Jeugdhulp en en doelgroepenvervoer vast die door het Regionaal Ondersteuningsbureau waren opgesteld.

Bezuiniging zeker voor 30 procent niet gerealiseerd

De beoogde continuïteit van financiering houdt in dat financiering van de omzet wordt doorgezet op het niveau van vóór de coronacrisis. Voor Jeugdhulp en Wmo wordt hiervoor het maandgemiddelde qua omzet van het jaar 2019 gehanteerd. ‘De precieze financiële effecten voor de gemeente van deze gegarandeerde omzet zijn nog niet te meten. Maar voor Jeugdhulp en Wmo betekent dit specifiek dat voor de maanden maart, april en mei 2020 de ingezette bezuinigingsmaatregelen voor 30 procent van het jaar niet zullen worden gerealiseerd.’

Voldoende capaciteit

‘Zorgaanbieders hebben deze ondersteuning nodig om in deze fase van de crisis niet in financiële problemen te komen en continuïteit van zorg en ondersteuning te kunnen garanderen en professionals in te zetten daar waar ze het nu het meest nodig zijn’, laat het Wijchense college weten. ‘Ook blijft zo voldoende capaciteit beschikbaar voor toekomstige jeugdzorg en ondersteuning. Van aanbieders verwachten wij dat ze zich inspannen om in deze coronacrisis – binnen de richtlijnen van het RIVM – zo veel mogelijk zorg te leveren, die regulier gedeclareerd kan worden. Dit is het best voor de continuïteit van zorg van cliënten.’

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

 

 

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend