Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense college wil haast zetten achter woningbouw op de locaties Huurlingsedam en Wijchen-West en komt met een voorstel om de voorbereidingen zo snel mogelijk in gang te zetten. Ook wil men een verbeterslag slaan in bestaande wijken in het kader van woonkwaliteit, leefbaarheid en de energietransitie.

Doorbraaklocaties

De woningbouwlocatie Huurlingsedam werd onlangs door de provincie benoemd tot een van de zeven Gelderse ‘doorbraaklocaties’ in haar Actieplan Wonen, een besluit dat volgde op de in maart gesloten Woondeal met de provincie en het Rijk. Daarin werd Wijchen-West opgenomen als mogelijke ‘versnellingslocatie’ in de aanpak van het regionale woningtekort. ‘Voor de gemeente Wijchen zijn dit belangrijke stappen om tot goede en haalbare plannen te kunnen komen’, zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen).

Versnellen

Het college stelt nu voor om de locaties Huurlingsedam fase 3, die eerder nog geschrapt was, én Wijchen-West te gaan ontwikkelen. Samen zijn de locaties geschikt voor zo’n 700 tot 1100 extra woningen. Een groot deel van deze woningen moet in het betaalbare segment komen. Eerder nog was het bouwen van woningen nauwelijks mogelijk door opgelegde beperkingen vanwege het stikstofprobleem. Wethouder Gerrits ziet nu goede kansen om de broodnodige woningbouw te versnellen. ‘Beide locaties zijn relatief snel beschikbaar voor woningbouw, hebben een gunstige ligging en goede ontsluitingen. Veel mensen wachten al jaren op een geschikte woning. Het is daarom van belang om binnen twee á drie jaar te kunnen starten. Bovendien is het verstandig om nu door te pakken, juist in tijden van een dreigende economische crisis.’

Dubbelslag

Gerrits ziet kansen voor een dubbelslag: de bouw van nieuwe woningen en een verbeterslag onder andere op het gebied van woonkwaliteit, leefbaarheid en energietransitie. Daarbij kijkt de gemeente ook naar de mogelijkheden voor bestaande wijken. Gerrits is enthousiast over deze relatief nieuwe aanpak voor Wijchen: ‘Niet alleen de bewoners van nieuwbouwwijken, maar ook de inwoners in bestaande wijken kunnen profiteren van de ontwikkelingen.’ Binnenkort ontvangt de gemeenteraad een voorstel om de voorbereidingen in gang te zetten.

 

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend