Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense college wil haast zetten achter woningbouw op de locaties Huurlingsedam en Wijchen-West en komt met een voorstel om de voorbereidingen zo snel mogelijk in gang te zetten. Ook wil men een verbeterslag slaan in bestaande wijken in het kader van woonkwaliteit, leefbaarheid en de energietransitie.

Doorbraaklocaties

De woningbouwlocatie Huurlingsedam werd onlangs door de provincie benoemd tot een van de zeven Gelderse ‘doorbraaklocaties’ in haar Actieplan Wonen, een besluit dat volgde op de in maart gesloten Woondeal met de provincie en het Rijk. Daarin werd Wijchen-West opgenomen als mogelijke ‘versnellingslocatie’ in de aanpak van het regionale woningtekort. ‘Voor de gemeente Wijchen zijn dit belangrijke stappen om tot goede en haalbare plannen te kunnen komen’, zegt wethouder Geert Gerrits (Kernachtig Wijchen).

Versnellen

Het college stelt nu voor om de locaties Huurlingsedam fase 3, die eerder nog geschrapt was, én Wijchen-West te gaan ontwikkelen. Samen zijn de locaties geschikt voor zo’n 700 tot 1100 extra woningen. Een groot deel van deze woningen moet in het betaalbare segment komen. Eerder nog was het bouwen van woningen nauwelijks mogelijk door opgelegde beperkingen vanwege het stikstofprobleem. Wethouder Gerrits ziet nu goede kansen om de broodnodige woningbouw te versnellen. ‘Beide locaties zijn relatief snel beschikbaar voor woningbouw, hebben een gunstige ligging en goede ontsluitingen. Veel mensen wachten al jaren op een geschikte woning. Het is daarom van belang om binnen twee á drie jaar te kunnen starten. Bovendien is het verstandig om nu door te pakken, juist in tijden van een dreigende economische crisis.’

Dubbelslag

Gerrits ziet kansen voor een dubbelslag: de bouw van nieuwe woningen en een verbeterslag onder andere op het gebied van woonkwaliteit, leefbaarheid en energietransitie. Daarbij kijkt de gemeente ook naar de mogelijkheden voor bestaande wijken. Gerrits is enthousiast over deze relatief nieuwe aanpak voor Wijchen: ‘Niet alleen de bewoners van nieuwbouwwijken, maar ook de inwoners in bestaande wijken kunnen profiteren van de ontwikkelingen.’ Binnenkort ontvangt de gemeenteraad een voorstel om de voorbereidingen in gang te zetten.

 

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend