Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede neemt maatregelen om winkeldrukte in het centrum dit weekend te voorkomen. Dat is nodig om te zorgen dat iedereen voldoende afstand van elkaar houdt.

Het wordt steeds drukker in de stad. 'Het toenemende winkelbezoek is voor ondernemers natuurlijk fijn, maar het zorgt ook wel voor een uitdaging, vooral in het centrum van Ede', zegt een woordvoerder. Anderhalve meter afstand houden wordt zo steeds lastiger. 

Geen reclameborden meer, wél markering op straat

Om ervoor te zorgen dat iedereen zich toch aan de coronaregels kan houden, komen er nu nieuwe maatregelen.

Winkeliers zetten geen rekken of reclameborden meer op straat om het aantal obstakels te verminderen en winkelend publiek meer ruimte te geven. Ook komt er op een aantal plekken opvallende markering op de straat om bezoekers te wijzen op de anderhalve meter afstand, meldt een woordvoerder van de gemeente. 

Spreiding van bezoekers

Daarnaast zal vooral met communicatie ingezet worden op spreiding van de bezoekers. 'Bezoekers die in het centrum moeten zijn wordt geadviseerd om op rustigere tijden te komen.' Het idee is dat mensen per dag kunnen zien wanneer het drukker en rustiger is zodat zij zelf een verstandige inschatting zullen maken. Overigens benadrukt de gemeente dat het enorm belangrijk is om zoveel mogelijk thuis te blijven. 

Tekst gaat verder na foto.

Afbeelding

Rijen op straat

De winkels in het centrum van Ede hadden al regels over het aantal mensen dat in de winkels mag zijn. Zo kon iedereen binnen genoeg afstand houden. Maar het zorgde soms voor problemen op straat.

Buiten de winkels ontstonden rijen waardoor het voor mensen die er langs liepen moeilijk werd om 1,5 meter afstand te bewaren. 'Daarnaast zijn er enkele “flessenhalzen” in het centrum van Ede waar het voor de bezoeker lastig is om afstand te bewaren.' De nieuwe maatregelen moeten daar verandering in brengen. 

Drukte neemt toe

Het was zaterdag op verschillende plekken in Gelderland erg druk op straat. Op foto's uit onder meer Arnhem, Nijmegen en Tiel was te zien dat winkelstraten volliepen. Ook in Ede was het druk, volgens burgemeester René Verhulst was het nog wel 'net acceptabel', vertelde hij tegenover Ede Stad. 

Zie ook: 'Het was vandaag veel te druk', mensen trekken er toch massaal op uit

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend