Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede verstuurt zakjes met bloemenzaadjes aan inwoners. Het is een nieuw wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Met het bloemenmengsel wil de gemeente de omgeving aantrekkelijk maken voor onder andere sluipwespen en gaasvliegen. Zij eten de larves van de eikenprocessierups op, is het idee.

5000 huishoudens

Bijna 5000 huishoudens die vorig jaar veel overlast hebben gehad van de eikenprocessierups ontvangen een zakje met bloemzaadjes. Mensen kunnen de zaadjes in hun tuinen planten. Ook zaait de gemeente eigen bermen in met het mengsel.

'In eerste instantie wilden we het bloemenmengsel uitdelen bij informatiebijeenkomsten en op de verschillende weekmarkten', vertelt een woordvoerder van de gemeente. 'Door de maatregelen rondom het coronavirus is dat echter niet mogelijk.' Daarom komen de zakjes nu met de post.

Kritisch

Er wordt in Ede veel gedaan om een kriebelplaag als vorig jaar te voorkomen. In maart werden er 150 mezenkastjes weggegeven. Mezen eten de eikenprocessierupsen op en twee weken geleden startte de gemeente al met het verspreiden van kleine rupsetende wormpjes op eikenbomen. Als de rupsen straks uit hun ei komen, worden ze zoveel mogelijk weggezogen. 

Toch zijn politici in de gemeente kritisch. Ze denken dat de maatregelen mogelijk te laat van start zijn gegaan.

Zie ook: 

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Omwonenden niet blij met groot zonnepark: 'Misschien meer lawaai moeten maken'

  06 maart 2021
  LOENEN - Weerstand tegen zonneparken in de gemeente Apeldoorn is eerder regel dan uitzondering. In Loenen probeerden dorpsbewoners constructief mee te denken, maar dat hielp hen niet. "Misschien hebben we niet genoeg lawaai gemaakt."
 • 'Een langzame, pijnlijke dood', dat wenst een Arnhemse politicus alle SGP'ers toe

  06 maart 2021
  ARNHEM - "Lieve God, wil je alle SGP'ers een ziekte geven waardoor ze uiterst pijnlijk en zonder uitzicht op genezing heel langzaam uitsterven?" Dat schreef fractievolger Peter Verdijk van lokale partij Arnhem Centraal onlangs op zijn Facebook-pagina. De politicus heeft zijn post inmiddels verwijderd en vervangen voor excuses.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'We mochten geen kritische vragen stellen', D66 reageert op Arnhemse coalitiebreuk

  05 maart 2021
  ARNHEM - Volgens D66-fractievoorzitter Mattijs Loor ging de kritiek van zijn voormalig coalitiepartners, die hem donderdag aan de kant zetten, niet alleen over toon en houding. Er werd zijn partij wel degelijk gevraagd minder kritische vragen te stellen, vertelt hij vrijdag aan Omroep Gelderland.
 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend