Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeente Arnhem moet er 'alles aan doen wat in haar vermogen ligt' om de sociaal-economische tweedeling in de Rijnstad te verkleinen. Dat SP-voorstel kon woensdagavond op een ruime meerderheid rekenen. Ingrijpende begrotingswijzigingen zouden daarvoor onvermijdelijk zijn.

De coronacrisis treft de armen veel harder dan de rijken, wordt geconstateerd in de motie. Waardoor de van 'oudsher aanwezige kloof' nog dieper dreigt te worden. Maar de motie gaat verder dan alleen de corona-effecten. Deze draagt het college in zijn algemeenheid op om al in de woensdag verschenen voorjaarsnota de sociaal-economische tweedeling 'zoveel als mogelijk te verkleinen'.

'Enorme ruk naar links'

'Dat betekent dat het beleid drastisch omgegooid moet worden', jubelt SP-fractievoorzitter Gerrie Elfink. 'Dit is een enorme ruk naar links ten opzichte van het collegebeleid.' Of we dan bijvoorbeeld moeten denken aan een belastingheffing zoals Elfrink in zijn tegenbegroting voorstelde? 'Die kant moet het wel op. Zoals het nu is, kan het niet meer.'

Zie ook: Arnhemse bedrijven en vastgoedeigenaren betalen miljoenen meer, als het aan de SP ligt

Maar het college mag van hem zelf een voorstel doen. 'Zolang ze maar alles uit de kast halen om de tweedeling te verkleinen.' Dat betekent volgens Elfrink ook dat het college een verzoek moet doen om de woensdag gepresenteerde nota over beleid en financiën in te trekken en een nieuwe versie zal moeten sturen.

Zie ook: Arnhem tast financieel nog in het duister door corona

Maar niet iedereen heeft dezelfde uitleg van de gevolgen van de aangenomen SP-motie. GroenLinks stemde wel voor maar fractievoorzitter Mark Coenders stelt dat een eerste blik op de door het college gepresenteerde nota laat zien dat die gericht is op solidariteit. 'De komende maanden moeten we dus verder op de voet die we al gaan: solidair, duurzaam en eerlijk.' Wel zal hij voorstellen op solidariteit blijven toetsen. 'Zoals we altijd doen.'

'Coalitieakkoord? Kijken wat er op ons afkomt'

'De motie roept op om zoveel als mogelijk te doen binnen de totale begroting', ziet PvdA-fractievoorzitter Eric Greving. 'Daar ben ik altijd voor. Het verschil tussen arm en rijk moet worden bestreden.' Ook als dat ingaat tegen het coalitieakkoord? 'Laten we eerst kijken wat er op ons afkomt.'

Belastingheffingen zoals de SP voorstelt daar zou Klaartje van Dillen (CDA), die ook voor de motie stemde, niet in meegaan. Uiteindelijk gaat de raad over de voorstellen en daarmee de consequenties van de motie, stelt zij. Ook D66 stemde voor maar volgens Sabine Andeweg is het 'vanzelfsprekend' dat verschillende partijen een ander idee hebben bij het tegengaan van tweedeling. 'Daar zullen we elkaar de komende tijd in moeten vinden.'

'Klap in het gezicht voor Arnhemmers'

Leendert Combee (VVD) vindt de aangenomen motie een 'klap in het gezicht' voor veel Arnhemmers. 'Deze crisis raakt ons allemaal. We moeten oog hebben voor iedereen.' Dat laat zich volgens de liberalen-voorman niet 'goedkoop vangen' in: de ene wijk wel en de andere wijk niet. 'Zoals bijvoorbeeld de SP liet horen.'

'Iemand die door de crisis geen inkomsten meer heeft maar wel woont in een twee-onder-een-kapwoning in Rijkerswoerd met hypotheek, kan ook zwaar in de problemen komen', stelt Combee. Voor wat betreft de uitwerkingen van de motie vertrouwt hij erop dat er 'bijna altijd een verstandige meerderheid is'.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Marcouch furieus over bedreiging van agent

  29 april 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen goed woord over voor de filmpjes van een agent die viral gaan omdat hij geweld zou hebben gebruikt om bezoekers dinsdag het Sonsbeekpark uit te krijgen. Bij de rondgestuurde filmpjes staan teksten waarin de diender bedreigd wordt en zijn mensen openlijk op zoek naar zijn huisadres. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", stelt Marcouch.
 • Burgemeester Arnhem tevreden over handhaving na koningsdagincidenten

  28 april 2021
  ARNHEM - Tijdens Koningsdag waren er in Arnhem meerdere incidenten op verschillende plekken. Een demonstratie op de Markt trok veel meer bezoekers dan afgesproken, voetbalhooligans wilden de stad bezoeken om te knokken met de harde kern van Vitesse en het Sonsbeekpark moest worden ontruimd omdat feestvierders lak hadden aan de coronaregels. Wel is burgemeester Ahmed Marcouch zeer tevreden over de handhaving.
 • Binnenstad klaar voor bezoekersstroom: 'Ik heb zin om weer op een terrasje te zitten'

  28 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse binnenstad is klaar voor de versoepelde winkelopeningen en terrasbezoeken, die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. Wethouder Jan van Dellen denkt dat de stad de toestroom van bezoekers op een corona-verantwoorde manier aankan. "We stoffen het plan van vorig jaar af", vertelt hij. Toen ging de opening na de lockdown volgens hem ook 'best goed'.

Overig verkiezingsnieuws

 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Straatcoaches moeten jongeren op het rechte pad houden

  11 mei 2021
  ARNHEM - Door het inzetten van straatcoaches in de wijken Malburgen en Presikhaaf hoopt de gemeente criminaliteit en overlast onder de jongeren en jongvolwassenen weg te nemen. Daarmee wil Arnhem voorkomen dat de jeugd afglijd in ernstige criminaliteit.
 • Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek in de steigers

  11 mei 2021
  GROESBEEK - Deze maand wordt gestart met een grote restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Het betreft houtrotherstel, vervangen kilkepers, dakdekkerswerk, vervangen goten, verstevigen loopbruggen, extra hemelwaterafvoeren, stucwerk en schilderwerk.
 • Molukse jongeren houden herdenkingstocht voor 70 jaar familiegeschiedenis in Elst

  11 mei 2021
  ELST - Het is deze dinsdag precies zeventig jaar geleden dat de eerste Molukkers arriveerden in Elst. Om stil te staan bij de emotionele familiegeschiedenis organiseren hun kleinkinderen een herdenkingstocht. Ook de burgemeester is van plan op een later moment eer te betonen aan de eerste generatie Molukkers in haar gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend