Logo De Belofte

ARNHEM - Ruim achthonderd huishoudens in de Arnhemse wijk Elderveld-Noord moeten van het gas af, als het aan de gemeente ligt. Het is de bedoeling dat zij worden aangesloten op het warmtenet. De totale kosten van het project bedragen ongeveer 33 miljoen euro.

De gemeente wil hier zelf een half miljoen euro aan bijdragen uit het klimaatfonds van 10 miljoen euro dat beschikbaar is. Er wordt om een rijksbijdrage van 5,5 miljoen euro gevraagd. De overige investeringen worden gedaan door de corporaties, de warmteleverancier en de woningeigenaren die mee willen doen. Hoewel de gemeente rekent op rijkssubsidie, is doorgaan van het project daar niet van afhankelijk.

Zie ook: Arnhemse wijken gaan van het aardgas af

Alles of niets

Wel moeten de corporaties minimaal zeventig procent van de 696 huurders meekrijgen. In dat geval gaan alle woningen om, lukt dat niet dan gebeurt er niets. Maar gezien het aanbod verwacht de gemeente dat niemand tegen zal zijn. De investeringen tot aan een nieuw pannenset worden allemaal vergoed. Bovendien worden de woningen verduurzaamd tot energielabel A, waardoor de energierekening daalt.

De 105 particuliere woningen kunnen op vrijwillige basis aansluiten op het warmtenet. De helft van de investeringen wordt dan voor hen vergoed, de andere helft kunnen zij lenen. Dat zal ongeveer 9000 euro zijn. Het idee is dat de maandelijkse lasten voor hen ongeveer gelijk blijven vanwege lagere energielasten. Zij kunnen hun woningen namelijk laten isoleren tot energielabel B.

In Elderveld ligt het oudste gasnet van Arnhem. Ook het riool moet binnen tien jaar worden vervangen, laat de gemeente weten. Die ingrepen worden gekoppeld aan de aanleg van het warmtenet. Deze 'duurzame warmte' komt uit de plaatselijke rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Mogelijk 1350 woningen

In totaal biedt dat water de mogelijkheid om warmte te leveren voor 1900 woningen. De gemeente wil het project dan ook graag opschalen naar heel Elderveld-Noord, dat zijn 1350 woningen. Daarvoor zou het Rijk nog eens 2,5 tot 3,5 miljoen euro extra bij moeten dragen. De kosten per woning worden dan lager. Als het Rijk hier 'enthousiast' op reageert, gaat de gemeente deze mogelijkheden verder onderzoeken.

Wijkbewoners worden geïnformeerd via een huis-aan-huismailing.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem blijft bewoners inschrijven op probleemcamping: 'Ben hier echt boos over'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Sinds de gemeenteraad nieuwe permanente bewoning verbood op 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn er inmiddels vier mensen ingeschreven, blijkt uit mailwisselingen van SP-raadslid Sarah Dobbe met de gemeente. "We weten ervan", reageert verantwoordelijk wethouder Ronald Paping.
 • Arnhem ligt vol met afval: 'Het is echt een ramp'

  15 juli 2020
  ARNHEM - Voor zwerfafval en dumpingen hoef je in Arnhem, twee weken na de invoering van diftar, niet ver te zoeken. Social media staan er vol mee en ook Omroep Gelderland maakte de afgelopen dagen beelden van de troep. "Het is echt een ramp", vertelt een buurtbewoonster van de wijk Het Duifje.
 • Arnhem moet in begrijpelijke taal communiceren: 'Anders blijft kloof bestaan'

  15 juli 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem moet in begrijpelijke taal gaan communiceren. Dat vindt de voltallige gemeenteraad. Daar was al wel aandacht voor, maar er waren nog geen duidelijke afspraken.
 • Bewoners probleemcamping weigeren verplaatsing: 'We willen van deze mensen af'

  13 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem weigert op verzoek van de eigenaar een ander onderkomen op het park te betrekken. Zondag liep de gestelde deadline daarvoor af. Dat zullen we vaststellen en de schade verhalen op de bewoners, de gemeente of beide, laat de raadsman van het park Marcel Senders weten.
 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend