Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede heeft het afgelopen jaar 2,3 miljoen euro minder uitgegeven aan zorg en ondersteuning dan begroot. Dat blijkt uit gemeentestukken. Maar dat is volgens een woordvoerder geen reden om de geplande bezuinigingen op het zogenoemde sociaal domein te herzien.

Het gemeentebestuur wil de komende jaren fors bezuinigen op zorg, onder meer omdat er minder geld komt van het Rijk om alles te kunnen betalen. Het bezuinigingspakket loopt op tot een budgetkorting van 11 miljoen euro in 2022. 

Bezuinigingstrend

De bezuinigingstrend is in 2019 al ingezet. 'We zien het eerste effect van het ombuigingspakket, met name bij de maatwerkvoorziening', zegt de woordvoerder. Daarop behaalde de gemeente een voordeel van 1 miljoen euro.

Ook op maatschappelijke ondersteuning en onderwijsondersteuning waren plussen te zien, respectievelijk 950.000 en 390.000 euro. Daardoor rijst de vraag of het bestaande bezuinigingspakket niet wat afgezwakt kan worden. 

Nieuwe financiële risico's, onder meer corona

Maar ondanks die forse meevallers van afgelopen jaar, gaan de geplande bezuinigingen vooralsnog gewoon door, laat de woordvoerder weten.  'Een belangrijk deel van het resultaat heeft een incidenteel karakter. Of de voordelen uit 2019 een structureel karakter hebben, is nog niet te zeggen. Dat betekent dat de ombuigingen in het sociaal domein van kracht blijven. We zien ook nieuwe financiële risico’s op ons afkomen, bijvoorbeeld gevolgen van de Covid-19-crisis. Daarmee blijft de druk op de Edese begroting onverminderd hoog.'

Vanwege de onzekerheid heeft het gemeentebestuur besloten dit jaar geen volledige perspectiefnota op te stellen. Daarin wordt doorgaans afgekadert waar het geld van de gemeente de komende jaren naartoe gaat. Er komt nu een 'financiële barometer'.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend