Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede heeft het afgelopen jaar 2,3 miljoen euro minder uitgegeven aan zorg en ondersteuning dan begroot. Dat blijkt uit gemeentestukken. Maar dat is volgens een woordvoerder geen reden om de geplande bezuinigingen op het zogenoemde sociaal domein te herzien.

Het gemeentebestuur wil de komende jaren fors bezuinigen op zorg, onder meer omdat er minder geld komt van het Rijk om alles te kunnen betalen. Het bezuinigingspakket loopt op tot een budgetkorting van 11 miljoen euro in 2022. 

Bezuinigingstrend

De bezuinigingstrend is in 2019 al ingezet. 'We zien het eerste effect van het ombuigingspakket, met name bij de maatwerkvoorziening', zegt de woordvoerder. Daarop behaalde de gemeente een voordeel van 1 miljoen euro.

Ook op maatschappelijke ondersteuning en onderwijsondersteuning waren plussen te zien, respectievelijk 950.000 en 390.000 euro. Daardoor rijst de vraag of het bestaande bezuinigingspakket niet wat afgezwakt kan worden. 

Nieuwe financiële risico's, onder meer corona

Maar ondanks die forse meevallers van afgelopen jaar, gaan de geplande bezuinigingen vooralsnog gewoon door, laat de woordvoerder weten.  'Een belangrijk deel van het resultaat heeft een incidenteel karakter. Of de voordelen uit 2019 een structureel karakter hebben, is nog niet te zeggen. Dat betekent dat de ombuigingen in het sociaal domein van kracht blijven. We zien ook nieuwe financiële risico’s op ons afkomen, bijvoorbeeld gevolgen van de Covid-19-crisis. Daarmee blijft de druk op de Edese begroting onverminderd hoog.'

Vanwege de onzekerheid heeft het gemeentebestuur besloten dit jaar geen volledige perspectiefnota op te stellen. Daarin wordt doorgaans afgekadert waar het geld van de gemeente de komende jaren naartoe gaat. Er komt nu een 'financiële barometer'.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Onderzoekers kraken stikstofbeleid: 'Veel meer nodig'

  09 april 2021
  EDE - Het stikstofbeleid van de overheid is bij lange na niet genoeg en zorgt voor grote risico's. Dat betogen elf wetenschappers.
 • GroenLinks Ede draagt Geert Ritsema voor als wethouder in Ede

  20 november 2020
  EDE - De fractie en het bestuur van GroenLinks Ede dragen Geert Ritsema voor als kandidaat-wethouder in de gemeente Ede. Geert Ritsema (60 jaar) heeft veel ervaring opgedaan als politicus en bestuurder. Hij was onder meer raadslid, lid van provinciale staten en wethouder.
 • Politieke verhoudingen staan op scherp: 'Wat doen wij hier nog?'

  13 november 2020
  EDE - De oppositiepartijen in Ede voelen zich niet serieus genomen door hun raadscollega's van de de coalitiepartijen. Die leken met elkaar afgesproken te hebben alle voorstellen van de oppositie te boycotten.
 • 'Noodopvang voor daklozen in Ede gevonden'

  05 november 2020
  EDE - De gemeente Ede heeft een plek gevonden waar problematische daklozen komende winter kunnen overnachten. Er komt vanaf 1 december een noodopvang aan de Nieuwe Kazernelaan, in het gebouw waar voorheen restaurant Pizza & Pizza gevestigd was.
 • Exploitatie prestigieuze Food Experience Ede in Barneveldse handen

  15 oktober 2020
  EDE - De exploitatie van de World Food Center Experience, de veelbesproken voedsel-attractie in Ede, komt in handen van TeKa Groep uit Barneveld. Dat heeft de stichting WFC Experience donderdag bekendgemaakt. "Dit is een goede partner waarmee we de komende decennia kunnen werken aan een geweldige Experience", zegt bestuurslid Dirk Lubbers.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend