Logo De Belofte

ARNHEM - 'Het is gewoon een vliegende megafoon die zegt: houd afstand', beschrijft burgemeester Ahmed Marcouch de drone die dit weekend in Arnhemse parken werd ingezet om te helpen bij de handhaving van de coronaregels. 'We moeten het niet groter maken dan het is. We zitten in een crisis en het gaat om leven en dood', benadrukt Marcouch.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Dus laten we niet voortdurend dat soort discussies met elkaar voeren', reageert hij onder meer op de kritiek die vanuit een deel van de gemeenteraad klonk over de drone-inzet van afgelopen zaterdag. 'Doe wat je moet doen en bedenk elke keer: wat kan ik bijdragen. In plaats van elke oproep vanuit de autoriteiten ter discussie te stellen, terwijl we weten dat dit de grootste crisis ooit is.'

Zie ook: Drone ingezet om te controleren of mensen zich aan coronaregels houden

'Je ziet eigenlijk een beeld door het hele land dat mensen denken: het kan nu wel weer', stelt de burgervader over de toenemende drukte ondanks de nog altijd geldende maatregelen. Maar de situatie is volgens hem 'nog steeds ernstig' en samenscholing is 'nog altijd verboden'. 'Daar kun je gewoon een bon voor krijgen. Allemaal om de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.'

'Deel Musispark afgezet'

Zondag was het weer druk in het Arnhemse centrum, maar iets minder dan zaterdag, zag Marcouch. De parken waren wel 'problematisch druk'. Delen van het Musispark worden dan ook afgezet om 'hangen' te voorkomen, laat hij aan Omroep Gelderland weten. De drone die zaterdag is ingezet, werd zondag niet gebruikt.

'Meer doet dat ding niet'

De inzet van de drone is 'noodzakelijk' geweest om mensen te waarschuwen, vindt Marcouch. 'We komen er met onze handhaving niet aan toe om iedereen aan te spreken.' Het is een apparaat dat over het park vliegt en mensen attendeert op de 1,5 meter afstand, legt de burgemeester uit. 'Meer dan dat, doet dat ding niet. Maar die drone helpt op plekken waar mensen te massaal aanwezig zijn en de risico's het grootst zijn.' De drone registeert niks en er worden geen opnames gemaakt, verzekert Marcouch. 'We hebben niet voor elke hoek van de straat en elke portiek een handhaver.'

Maar na eerdere kritische geluiden van onder meer D66 en CDA laat ook de grootste Arnhemse raadsfractie GroenLinks weten niet gelukkig te zijn met de drone-inzet. 'Daar moet je heel voorzichtig mee zijn', vindt fractievoorzitter Mark Coenders. 'Alleen als er geen andere middelen meer zijn, kun je die inzetten.' Een gesprek met een handhaver werkt volgens hem bovendien veel beter 'dan een drone die overvliegt'. 'Daarnaast is dat ook veel beter voor de privacy.'

'Drone gaat wel echt grens over'

Die privacy is voor Coenders een heel groot recht: 'een grondrecht'. 'Dat moeten we ook in tijden van crisis respecteren. En of dat met een drone kan, is voor ons onvoldoende duidelijk.' Hij wil dan ook vragen stellen aan de burgemeester waarom hij voor dit middel heeft gekozen en niet voor een ander middel. 'Je gaat met een drone wel echt een grens over.' Je filmt natuurlijk alles, ook mensen die dat niet weten of in de gaten hebben, stelt hij. 'Er wordt wel gezegd dat beelden niet worden opgeslagen, maar op wat voor manier wordt dat geregeld', vraagt Coenders zich af.

'Wel een beetje eng'

De reacties van burgers in de Arnhemse parken over het gebruik van drones in deze tijd, zijn wisselend. 'Als het nodig is dan moet het gewoon gebeuren', stelt een bezoeker van het Sonsbeekpark. 'Ik vind het eigenlijk wel een beetje eng', zegt een ander. Reacties variëren verder van 'abnormaal' tot 'heel goed'.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth, Petra Kuzee

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
 • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

  24 september 2021
  ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
 • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

  23 september 2021
  ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
 • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

  23 september 2021
  ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend