Logo De Belofte

ARNHEM - De algehele financiële positie van Arnhem is afgelopen jaar verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat concludeert de accountant na controle van de jaarrekening over 2019. Wel is de capaciteit om risico's op te vangen 'voldoende maar kwetsbaar' en slonk de algemene spaarpot.

Die spaarpot met vrij besteedbaar geld, de algemene reserve, daalde afgelopen jaar van ruim 42 miljoen euro naar een kleine 30 miljoen euro. Arnhem heeft daarnaast een flink deel van zijn geld vastgezet voor een specifiek doel, de zogeheten bestemmingsreserves. Als je die meerekent steeg het totale eigen vermogen van Arnhem vorig jaar met zo'n 10 miljoen euro.

'Kunnen niet onbeperkt leegtrekken'

De accountant constateert dat van een aantal van die potjes de laatste jaren nauwelijks gebruik is gemaakt. Geadviseerd wordt dan ook om te bekijken of deze niet beter terug kunnen naar de algemene spaarpot. Een advies dat wethouder Ronald Paping graag ter harte neemt, laat hij aan Omroep Gelderland weten. 'We kunnen niet onbeperkt de algemene reserve leegtrekken.'

Die potjes terugstorten naar de algemene spaarpot zal binnen de coalitie van de GroenLinks-wethouder nog wel de nodige discussie geven. 'We hebben er als coalitie juist voor gekozen om te sparen', laat VVD-raadslid Bas van Es weten. 'Zo kan onze financiële stabiliteit gestaag stijgen, waardoor we uiteindelijk weer aan de norm van de provincie voldoen waar we al geruime tijd onder zitten.'

'Beetje voor de gek houden'

En ook D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg meent dat je jezelf met het accountantsadvies 'een beetje voor de gek houdt'. 'We zijn blij dat we de afgelopen jaren gespaard hebben, want we hebben het misschien wel hard nodig de komende tijd.'

Het vermogen van Arnhem om aan haar financiële verplichtingen te kunnen voldoen was eind 2019 gestegen en een stuk beter dan gepland. Maar nog altijd onder de kritische grens die de provincie hier als toezichthouder voor stelt, zoals Van Es al aanhaalde. Dat komt vooral omdat geplande investeringen 'nog niet geheel afgerond zijn'. Daardoor hoefde er minder te worden geleend.

Investeringen uitgesteld

Zo werden investeringen in parkeermaatregelen en wegenonderhoud doorgeschoven. Voor onderwijshuisvesting werd er voor bijna 13 miljoen euro uitgesteld. En ook investeringen in de eigen huisvesting van de gemeente zijn nog niet uitgevoerd.

De capaciteit om financiële risico's op te kunnen vangen is afgelopen jaar flink gedaald. Nog altijd voldoende maar wel kwetsbaar, valt te lezen in het eigen jaarrapport. Paping wijst erop dat deze uitkomst wel een stuk positiever is dan waar in de loop van het jaar rekening mee werd gehouden.

Zie ook: Arnhem grijpt naar spaarpot en voorkomt extra bezuinigingen

Zorgtekort 19 miljoen euro

Bij die geschetste verwachtingen speelde de steeds maar oplopende zorgkosten een hoofdrol. En uiteindelijk is er ook ruim 19 miljoen euro meer naar de zorg gegaan dan begroot, ondanks dat hier de afgelopen jaren telkens meer geld voor wordt gereserveerd. Tariefstijgingen en een groter aantal cliënten in de jeugdzorg is hiervan de hoofdreden, ziet de accountant.

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

Daartegenover staan onder meer extra inkomsten uit de verkoop van erfpachtpercelen en het afgeven van bouwvergunningen. Ook kwam er meer binnen aan eigen zorgbijdragen en gaf Het Rijk meer geld voor uitkeringen. Per saldo komt het resultaat voor 2019 daarmee 7,3 miljoen euro slechter uit dan begroot.

'Weten niet in welke film we zitten'

Paping toont zich tevreden met het jaarresultaat, maar de huidige coronacrisis zal de financiële positie en plannen van de gemeente Arnhem in een ander perspectief plaatsen. 'We weten nog niet in welke film we zitten en hoe lang die duurt', vertelt de wethouder. 'We krijgen een forse rekening en weten ook niet of dat incidenteel of structureel zal zijn.' Volgende week wil Paping met een eerste risicoinventarisatie komen van de corona-effecten.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Arnhem wil investeren in crisistijd en ziet schuldenberg groeien

  24 september 2020
  ARNHEM - Schulden lopen op, potjes worden leeg getrokken en de financiële stabiliteit daalt, blijkt uit de woensdag gepresenteerde begroting van de gemeente Arnhem voor de komende jaren. Het is een logisch gevolg van de Arnhemse keuzes om juist in deze crisistijd extra te investeren. "Er bestaat nu eenmaal geen gratis geld", constateert wethouder Ronald Paping.
 • Gaat Sarah de Tweede Kamer in? Het spant erom

  23 september 2020
  ARNHEM - Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe is op plek vijftien terechtgekomen op de voorlopige kieslijst van haar partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Volgens de laatste peilingen net niet genoeg voor een plekje in de Haagse banken. "Maar ik geloof dat we groot kunnen en moeten worden", zegt Dobbe strijdvaardig.
 • Weer gedonder camping Arnhem: bewoners betalen duizenden euro's meer voor energie

  22 september 2020
  ARNHEM - Er is weer gedonder op Oostappen Vakantiepark in Arnhem. Vaste bewoners werden afgelopen week geconfronteerd met water- en energierekeningen die tot duizenden euro's hoger uitvielen dan normaal. "De eigenaar wil ons wegpesten door het leven zuur te maken", is een bewoner overtuigd.
 • Blunder gemeente: niet 93 meisjes bedreigd met genitale verminking, maar één

  22 september 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem is in de fout gegaan met het berekenen van het aantal meisjes waarbij dreiging van besnijdenis speelt. Dat blijken er geen 93 te zijn, maar één. Door een miscommunicatie tussen het college en jeugdgezondheidszorg (JGZ), zijn de verkeerde cijfers verspreid.
 • Arnhem wil asielzoekers blijven opvangen

  20 september 2020
  ARNHEM - Arnhem wil ook de komende jaren opvang blijven bieden aan ruim 300 asielzoekers die nu in de wijk Elden verblijven. Dat wordt duidelijk uit de reacties die de raadsfracties aan Omroep Gelderland geven. Of dat weer in het asielzoekerscentrum (azc) Elderhoeve gaat gebeuren, is nog niet helemaal zeker. Al heeft dat wel de voorkeur van een groot deel van de raad.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
 • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

  24 september 2020
  APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

  24 september 2020
  RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
 • Marktlieden kritisch over horecaplan Wijchen: ‘Hier zitten we niet op te wachten'

  24 september 2020
  WIJCHEN - Plannen om een overdekt coronaterras op het Wijchense marktplein neer te zetten, zorgen voor kritiek van de kooplieden die er elke donderdag hun waar verkopen. Volgens de verkopers is er weinig ruimte voor zo’n opstelling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend