Logo De Belofte

ARNHEM - De algehele financiële positie van Arnhem is afgelopen jaar verbeterd ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat concludeert de accountant na controle van de jaarrekening over 2019. Wel is de capaciteit om risico's op te vangen 'voldoende maar kwetsbaar' en slonk de algemene spaarpot.

Die spaarpot met vrij besteedbaar geld, de algemene reserve, daalde afgelopen jaar van ruim 42 miljoen euro naar een kleine 30 miljoen euro. Arnhem heeft daarnaast een flink deel van zijn geld vastgezet voor een specifiek doel, de zogeheten bestemmingsreserves. Als je die meerekent steeg het totale eigen vermogen van Arnhem vorig jaar met zo'n 10 miljoen euro.

'Kunnen niet onbeperkt leegtrekken'

De accountant constateert dat van een aantal van die potjes de laatste jaren nauwelijks gebruik is gemaakt. Geadviseerd wordt dan ook om te bekijken of deze niet beter terug kunnen naar de algemene spaarpot. Een advies dat wethouder Ronald Paping graag ter harte neemt, laat hij aan Omroep Gelderland weten. 'We kunnen niet onbeperkt de algemene reserve leegtrekken.'

Die potjes terugstorten naar de algemene spaarpot zal binnen de coalitie van de GroenLinks-wethouder nog wel de nodige discussie geven. 'We hebben er als coalitie juist voor gekozen om te sparen', laat VVD-raadslid Bas van Es weten. 'Zo kan onze financiële stabiliteit gestaag stijgen, waardoor we uiteindelijk weer aan de norm van de provincie voldoen waar we al geruime tijd onder zitten.'

'Beetje voor de gek houden'

En ook D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg meent dat je jezelf met het accountantsadvies 'een beetje voor de gek houdt'. 'We zijn blij dat we de afgelopen jaren gespaard hebben, want we hebben het misschien wel hard nodig de komende tijd.'

Het vermogen van Arnhem om aan haar financiële verplichtingen te kunnen voldoen was eind 2019 gestegen en een stuk beter dan gepland. Maar nog altijd onder de kritische grens die de provincie hier als toezichthouder voor stelt, zoals Van Es al aanhaalde. Dat komt vooral omdat geplande investeringen 'nog niet geheel afgerond zijn'. Daardoor hoefde er minder te worden geleend.

Investeringen uitgesteld

Zo werden investeringen in parkeermaatregelen en wegenonderhoud doorgeschoven. Voor onderwijshuisvesting werd er voor bijna 13 miljoen euro uitgesteld. En ook investeringen in de eigen huisvesting van de gemeente zijn nog niet uitgevoerd.

De capaciteit om financiële risico's op te kunnen vangen is afgelopen jaar flink gedaald. Nog altijd voldoende maar wel kwetsbaar, valt te lezen in het eigen jaarrapport. Paping wijst erop dat deze uitkomst wel een stuk positiever is dan waar in de loop van het jaar rekening mee werd gehouden.

Zie ook: Arnhem grijpt naar spaarpot en voorkomt extra bezuinigingen

Zorgtekort 19 miljoen euro

Bij die geschetste verwachtingen speelde de steeds maar oplopende zorgkosten een hoofdrol. En uiteindelijk is er ook ruim 19 miljoen euro meer naar de zorg gegaan dan begroot, ondanks dat hier de afgelopen jaren telkens meer geld voor wordt gereserveerd. Tariefstijgingen en een groter aantal cliënten in de jeugdzorg is hiervan de hoofdreden, ziet de accountant.

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

Daartegenover staan onder meer extra inkomsten uit de verkoop van erfpachtpercelen en het afgeven van bouwvergunningen. Ook kwam er meer binnen aan eigen zorgbijdragen en gaf Het Rijk meer geld voor uitkeringen. Per saldo komt het resultaat voor 2019 daarmee 7,3 miljoen euro slechter uit dan begroot.

'Weten niet in welke film we zitten'

Paping toont zich tevreden met het jaarresultaat, maar de huidige coronacrisis zal de financiële positie en plannen van de gemeente Arnhem in een ander perspectief plaatsen. 'We weten nog niet in welke film we zitten en hoe lang die duurt', vertelt de wethouder. 'We krijgen een forse rekening en weten ook niet of dat incidenteel of structureel zal zijn.' Volgende week wil Paping met een eerste risicoinventarisatie komen van de corona-effecten.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
  • Laatste strohalm in strijd tegen bouw in Arnhemse uiterwaarden

    24 september 2021
    ARNHEM - Kunnen er in de uiterwaarden van het Arnhemse Stadsblokken-Meinerswijk op een goede en veilige manier woningen worden gebouwd? Het is een slepende discussie in de Rijnstad, waar zelfs een college op viel. Vrijdag vechten de tegenstanders voor hun voorlopig laatste kans, als de zaak voorkomt bij de Raad van State.
  • Streep door plan Arnhems Stadstheater: 100 miljoen euro te gortig

    23 september 2021
    ARNHEM - Er gaat een streep door het plan om het Arnhemse Stadstheater te vernieuwen en daarbij huisvesting voor toneelgroep Oostpool en dansgezelschap Introdans te creëren. Bij de uitwerking ervan bleken de kosten steeds verder de pan uit te reizen tot inmiddels ruim 100 miljoen euro. De raad had gevraagd het financiële plaatje op maximaal 73 miljoen euro uit te laten komen.
  • 'De aanpak van seksuele uitbuiting is nog niet zo vanzelfsprekend als die van hennep'

    23 september 2021
    ARNHEM - De aanpak van seksuele uitbuiting gaat nog niet met de vanzelfsprekendheid waarmee dat bijvoorbeeld bij hennep gebeurt. Dat stelde burgemeester Ahmed Marcouch woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad. Toen hij eind juli een illegaal prostitutiepand aan de Boulevard Heuvelink sloot was dat 'historisch', terwijl dat bij hennepteelt zeer gebruikelijk is, ziet de burgervader.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend