Logo De Belofte

EDE - De noodopvang voor daklozen in Ede moet anders geregeld worden. Probleemdaklozen in een kinderrijke wijk zorgen voor te veel overlast en kleine criminaliteit. Dat staat in een evaluatie van de gemeente.

Voor daklozen met 'anti-sociaal gedrag' is opvang in een woonwijk 'niet geschikt', is de conclusie. Voor die mensen moet de gemeente dus ergens anders plek vinden. Voor de rest van de 'buitenslapers' kan binnen de muren van de bestaande daklozenopvang een nachtopvang komen. 'Echter, er moeten dan strikte maatregelen worden genomen om overlast voor de medebewoners en buurtbewoners te beperken.'

Eind 2019 werd op stel en sprong een winteropvang - in de vorm van containers - voor daklozen geplaatst die anders in de Edese bossen moesten slapen. De noodopvang kwam naast het bestaande sociaal pension van het Leger des Heils aan de Nieuwe Kazernelaan. De opvang stuitte op verzet van omwonenden, die zich onveilig voelden. 

Meer overlast, helft omwonenden voelt zich minder veilig

De evaluatie bevestigt dat er na de komst van de opvang meer problemen zijn in wijk. 'De meldingen en overlast van dak- en thuislozen is in het algemeen verminderd, maar in de wijk rondom de containers wordt nu meer overlast ervaren', luidt de conclusie van het onderzoek.

Er waren bijvoorbeeld twee inbraken: één bij kinderopvang Belhamels en één in een antikraakwoning in de omgeving. Daarnaast werd er op straat drugs gedeald en was er 's avonds en 's nachts geluidsoverlast. Meer dan de helft van de omwonenden die meededen aan een enquête (33 personen) voelt zich minder veilig sinds de komst van de opvang voor buitenslapers. 

Zie ook: 'Ik laat mijn kinderen niet buitenspelen', Edenaren balen van noodopvang daklozen

'Communicatie had vollediger gekund'

Omwonenden werden in december overvallen door de komst van de noodopvang. 'Uit de gesprekken en enquêtes blijkt dat de meeste omwonenden de communicatie voorafgaand aan de pilot onvoldoende of slecht vonden.'

Er is geen inspraak vooraf geweest en toen de inwoners geïnformeerd werden over de plannen stonden de containers al klaar om geplaatst te worden. 'Ondanks dat er weinig problemen of bezwaar werd verwacht, omdat de buurt bekend was met de doelgroep van het Sociaal Pension, stuitte de gemeente op bezwaar.'

Daarnaast was het voor omwonenden niet duidelijk dat de containers ook zouden blijven staan tijdens de verbouwing van het sociaal pension, tot en met eind 2021. De communicatie daarover had vollediger gekund, staat in de evaluatie. Nu was er 'achterdocht en wantrouwen bij bewoners jegens de gemeente'. 

Zie ook: Daklozen in Edese bossen krijgen nog voor Kerst noodopvang

46 daklozen 

De noodopvang heeft overigens wel een aantal daklozen geholpen om weer verder te kunnen in het leven. 46 personen hebben gebruik gemaakt van de opvangcontainers. 'Daarvan zijn 25 mensen doorgestroomd naar een andere vorm van ondersteuning of hulpverlening.'

'De nachtopvang voldoet in een behoefte', staat in de evaluatie. 'De doelgroep is beter in zicht. Door de rust en veiligheid van een dak boven het hoofd, een slaapplek en een maaltijd is een aantal mensen makkelijker naar hulp te leiden.' 

Twaalf mensen zijn vertrokken naar een onbekende plek of slapen weer buiten. Drie mensen moesten naar de gevangenis. Op dit moment verblijven er nog zes mensen in de containers aan de Nieuwe Kazernelaan.

Lees ook: Opvang probleemdaklozen Ede blijft langer open

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend