Logo De Belofte

WIJCHEN - Het Wijchense college is niet van plan Stichting Dorpshuis Alverna De Oase een voordeel op de OZB-belasting te verschaffen door haar accommodatie als woning aan te merken, mede omdat het bang is voor precedentwerking. De stichting stuurde hier tot tweemaal toe een verzoek toe, nadat landelijk de mogelijkheid voor een uitzondering voor instellingen van maatschappelijk belang gecreëerd werd.

Verzoek stichting

Stichting Dorpshuis Alverna De Oase stuurde tot tweemaal toe een brief aan het Wijchense college en de gemeenteraad met het verzoek de accommodatie in het kader van de OZB-oplegging als woning aan te merken, in plaats van niet-woning. Hiermee zou de stichting goedkoper uit zijn en het geld dat ze zou overhouden kunnen besteden aan hun maatschappelijke functie in de gemeenschap. Door een landelijk aangenomen amendement van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt op het Belastingplan 2019 hebben gemeenten de vrijheid gekregen om voor sportaccommodaties, dorpshuizen en andere 'instellingen van sociaal belang' het woningtarief voor de OZB te rekenen in plaats van het vaak hogere tarief voor niet-woningen. 

VNG ontraadt tariefdifferentiatie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ontraadt gemeenten echter om deze tariefdifferentiatie toe te passen, vanwege de onduidelijkheid over de interpretatie en de reikwijdte van het wetsartikel. ‘Het is daarnaast niet duidelijk wat de (financiële) gevolgen zijn van toepassing van deze tariefdifferentiatie’, laat het college weten. ‘Ook zijn er vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de maatregel. Zo zullen de huidige computersystemen van gemeenten niet toegerust zijn om aan niet-woningen een woningtarief te koppelen.’

Bang voor precedentwerking

Daarnaast is het college bang voor precedentwerking. ‘Het is niet mogelijk één dorpshuis als woning aan te merken. Je kiest er dan voor alle dorpshuizen als woning aan te merken. Er zijn ook andere sociaal belang behartigende instellingen die graag minder OZB betalen. Je kunt kiezen welke categorieën van sociaal belang behartigende instellingen voor het lagere tarief in aanmerking komen, maar je mag geen onderscheid maken binnen deze categorieën waardoor de ene sportvereniging een lager OZB-tarief krijgt dan de andere.’

Inkomsten

Daarnaast wil het college simpelweg de inkomsten niet missen en beschouwt men het verzoek van de stichting als ‘financieel onwenselijk’. ‘Bij de begroting voor 2020 zijn de belastingen verhoogd. Wanneer we maatschappelijk accommodaties minder OZB laten betalen dalen de inkomsten, of moeten de tarieven aangepast worden om dezelfde omvang aan OZB inkomsten te genereren.’

Liever op een andere manier

Andere instrumenten om een stichting als Dorpshuis Alverna De Oase tegemoet te komen zijn wenselijker, vindt het college. ‘Wanneer ervoor gekozen wordt om een maatschappelijke accommodatie te compenseren, dan zijn subsidies een betere vorm dan uitzonderingen in de belastingverordeningen. Het is transparanter om het onderscheid tussen woningen en niet-woningen zuiver te houden en maatschappelijke organisaties waar nodig te subsidiëren.’

Uitzonderingspositie

Het verzoek van Stichting Dorsphuis Alverna De Oase, dat het vorig jaar ook al een keer indiende met negatief resultaat, is niet direct ingegeven door financiële problemen. ‘Hoewel het natuurlijk wel zo is dat we momenteel door de coronacrisis wel kosten hebben en geen inkomsten’, zegt voorzitter John Peters. ‘Maar waarom zouden wij als dorpshuis meer belasting betalen dan nodig is, wanneer er juist landelijk een mogelijkheid gecreëerd wordt om op basis van onze specifieke rol binnen een gemeenschap een uitzonderingspositie te krijgen? Daarom vind ik het argument van precedentwerking ook misplaatst, omdat voor andere dorpshuizen gewoon hetzelfde geldt. Ik vind het ook jammer dat de VNG dit ontraadt.’

Dion van Alem
Politiek verslaggever RN7

Door: Mediapartner Omroep RN7

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Eigen inwoner moet voorrang krijgen bij zoektocht naar huis, oordeelt politiek

  30 maart 2021
  DRUTEN - Met het plan ‘eigen huurder eerst’ willen gemeenten een kwart van alle woningen reserveren voor hun burgers. Het initiatief is bedacht in Druten, maar wordt nu door steeds meer lokale besturen overwogen. En waar voorstanders het zien als een oplossing voor woningzoekers, noemen tegenstanders het een populistische gedachte.
 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Kritiek op priklocatie in Wijchen: 'Hoe kunnen we dit verbeteren?'

  05 maart 2021
  WIJCHEN - Een aantal kritische raadsleden wil dat de gemeente Wijchen nauwer samenwerkt met de GGD om de lokale priklocatie effectief te laten vaccineren. De partij Kernachtig Wijchen roept op om de vinger goed aan de pols te houden, zodat er binnenkort genoeg spuiten zijn voor iedereen.
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • CDA vindt dat Wijchen te weinig huizen bouwt, wethouder noemt dat onzin

  17 februari 2021
  WIJCHEN - In Wijchen moeten meer huizen worden gebouwd, vindt het lokale CDA. De gemeente doet volgens de fractie te weinig om problemen op de woningmarkt aan te pakken, terwijl juist nu nood aan de man is. De wethouder noemt dat onzin: ‘We lopen volledig op schema.'

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend