Logo De Belofte

WIJCHEN - Corona of geen corona, sommig werk gaat gewoon door. Bijvoorbeeld dat van de burgemeester. In Wijchen hebben ze sinds een paar dagen een nieuwe.

Ze is deze week begonnen als nieuwe burgemeester van de gemeente Wijchen: Marijke van Beek. En Wijchen bevalt haar, stelt ze met een lach terwijl ze geniet van de zon in de tuin van Kasteel Wijchen.

'Het is fantastisch, en dan overdrijf ik niet', stelt de in Twente geboren burgermoeder. 'Het is een geweldige gemeente. Afwisselend landschap, prachtige dorpen en een prachtige kern Wijchen.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Toch de neiging handen te schudden

Het is kennismaken met hindernissen in deze rare tijden, vindt ze. 'Want je hebt toch de neiging, sowieso als je mensen voor de eerste keer ziet, om handen te schudden. Ja, nu kan dat niet bij die eerste kennismaking. Is een gemis, maar het is niet anders.'

Hiervoor was ze burgemeester in de provincie Groningen, waar haar gemeente werd opgeslokt door een herindeling. Ook Wijchen staat dat mogelijk te wachten als de politiek daarmee akkoord gaat. De gemeente is op vrijersvoeten met de gemeente Druten. Maar dat ze tot die tijd waarnemend burgemeester is betekent voor haar niet dat ze een soort tussenpaus is die op de winkel mag passen.

'Ik voel het zelf niet zo', reageert Van Beek. 'Het gaat toch in eerste instantie om acht maanden.' En het is ook nog maar afwachten wat de politiek beslist. Gemeentelijke herindelingen zijn voer voor emotie. 'Wat mensen heel belangrijk vinden, is de identiteit van de kern waar zij wonen, dat die overeind blijft', weet ze uit ervaring. 'In welke omvang dan ook.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Wijchen

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend