Logo De Belofte

EDE - Bouwbedrijf VolkerWessels heeft in Ede opnieuw bomen gekapt zonder dat daar een vergunning voor was. Dat stelt de gemeente na een klacht die bij Omroep Gelderland was binnengekomen. Het is het tweede kapincident in korte tijd.

Het gaat om vijf bomen op het terrein van voormalig winkelcentrum De Lindenhorst die te vroeg gekapt zijn. Daar komen 53 nieuwbouwwoningen. De bomenkap vond begin maart plaats. Volgens de gemeente komt er met terugwerkende kracht alsnog een vergunning. 

'Verkeerd geïnformeerd'

Omroep Gelderland heeft VolkerWessels gevraagd te reageren en kreeg een reactie van bouwpartner Dunavast. Die stelt dat de bouwbedrijven zich voor zover bekend aan alle regels hebben gehouden. 

'U bent mogelijk verkeerd geïnformeerd', is de schriftelijk reactie. 'Er zijn op het terrein van project Hollandse Linde bomen geveld, echter dit betreffen enkel de bomen die vergunningsvrij geveld kunnen worden. De bomen welke vergunningsplichtig zijn, zijn (nog) niet geveld.'

De gemeente ging er inderdaad vanuit dat een kapvergunning niet nodig was en heeft dat ook met de ontwikkelaar gecommuniceerd. 'Het is echter de Omgevingsdienst De Vallei (OddV) die deze - onafhankelijke - toets doet en tot een ander oordeel is gekomen', zegt een woordvoerder. 

Eerder op Somaterrein

In het najaar van 2019 werden er ook al 'per ongeluk' bomen gekapt in Ede. Toen ging het om veertien bomen bij een nieuwbouwproject op het Somaterrein. Bébouw Midreth, een werkmaatschappij van VolkerWessels, was hierbij betrokken. 

Daarvoor is inmiddels een compensatieplan gemaakt, meldt een woordvoerder. 'Dit houdt onder andere in dat er voldoende bomen terugkomen, in het juiste formaat. Toekomstige bewoners krijgen bomen aangeboden voor hun tuin en daarbij een folder om hen te stimuleren de tuin natuurvriendelijk in te richten.'

Zie ook: Aannemer kapt per ongeluk 14 bomen Ede

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend