Logo De Belofte

EDE - Voor het gebied van de Achterdoelen, Doelenstraat en Vendelstraat in Ede is er maar een conclusie te trekken: er zullen andere functies nodig zijn, zoals horeca, gezondheid, leisure en sport om grote leegstaande panden te vullen in plaats van retail. De toekomst voor de Achterdoelen als winkelgebied is 'lastig tot onmogelijk.' Dat staat in de schriftelijke beantwoording op raadsvragen van Stephan Neijenhuis van D66 over de leegstand aan de Achterdoelen.

Sinds het onderzoek naar verhuizing van Cultura gestopt is, heeft de gemeente geregeld contact gehad met de pandeigenaren. Uit deze gesprekken is duidelijk geworden dat retail eigenlijk niet mogelijk is. De invulling van de leegstaande panden vindt het Edese college een zaak voor de pandeigenaren.

Toekomst

Burgemeester en wethouders hebben op dit gebied een duidelijk toekomstbeeld. In de beantwoording staat te lezen: 'De toekomstige invulling ligt inderdaad niet meer in de sfeer van detailhandel. De fundamentele vraag is welke rol de gemeente op zich neemt bij het verlevendigen van het centrum. In de visie op het Levendig Centrum wordt deze rol beschreven als aanjager, facilitator en investeerder in het openbare gebied.'

Leegstand is volgens het college primair een verantwoordelijkheid van de pandeigenaren. 'Van hen mag een proactieve houding worden verwacht bij oplossing van hun probleem. Pandeigenaren moeten zelf goede invulling van hun panden vinden. Het overnemen van deze verantwoordelijkheid zou tot onaanvaardbare financiële en juridische risico´s voor de gemeente leiden.'

Online

Het Edese college ziet een duidelijke daling van fysieke aankopen: 'Steeds meer worden aankopen online gedaan. We zien vooral dat het middensegment daar last van heeft. De hoge en lage segmenten blijven het relatief goed doen.' Het college is ervan overtuigd dat deze trend zich in de komende jaren verder zal voortzetten, er komt in de toekomst steeds minder vraag naar winkelvloeroppervlak. 'Met de wetenschap van nu zouden we waarschijnlijk niet in de jaren '90 en '00 voor de grootschalige uitbreidingen hebben gekozen. Maar de realiteit is dat er nu teveel winkelmeters zijn in Ede-centrum en dat het overschot, en dus de leegstand als we niet ingrijpen, alleen maar zal toenemen.'

Cultuur

Op dit moment wordt er gewerkt aan een groter cultuuraanbod in het Edese centrum, en gelijkertijd een verrijking van de visie op het Edese centrum. Na de zomer hoopt het college hier meer over te kunnen melden en neemt de raad mee in het proces wat gaande is.

 

Foto: Omroep Gelderland

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend