Logo De Belofte

EDE - Voor het gebied van de Achterdoelen, Doelenstraat en Vendelstraat in Ede is er maar een conclusie te trekken: er zullen andere functies nodig zijn, zoals horeca, gezondheid, leisure en sport om grote leegstaande panden te vullen in plaats van retail. De toekomst voor de Achterdoelen als winkelgebied is 'lastig tot onmogelijk.' Dat staat in de schriftelijke beantwoording op raadsvragen van Stephan Neijenhuis van D66 over de leegstand aan de Achterdoelen.

Sinds het onderzoek naar verhuizing van Cultura gestopt is, heeft de gemeente geregeld contact gehad met de pandeigenaren. Uit deze gesprekken is duidelijk geworden dat retail eigenlijk niet mogelijk is. De invulling van de leegstaande panden vindt het Edese college een zaak voor de pandeigenaren.

Toekomst

Burgemeester en wethouders hebben op dit gebied een duidelijk toekomstbeeld. In de beantwoording staat te lezen: 'De toekomstige invulling ligt inderdaad niet meer in de sfeer van detailhandel. De fundamentele vraag is welke rol de gemeente op zich neemt bij het verlevendigen van het centrum. In de visie op het Levendig Centrum wordt deze rol beschreven als aanjager, facilitator en investeerder in het openbare gebied.'

Leegstand is volgens het college primair een verantwoordelijkheid van de pandeigenaren. 'Van hen mag een proactieve houding worden verwacht bij oplossing van hun probleem. Pandeigenaren moeten zelf goede invulling van hun panden vinden. Het overnemen van deze verantwoordelijkheid zou tot onaanvaardbare financiële en juridische risico´s voor de gemeente leiden.'

Online

Het Edese college ziet een duidelijke daling van fysieke aankopen: 'Steeds meer worden aankopen online gedaan. We zien vooral dat het middensegment daar last van heeft. De hoge en lage segmenten blijven het relatief goed doen.' Het college is ervan overtuigd dat deze trend zich in de komende jaren verder zal voortzetten, er komt in de toekomst steeds minder vraag naar winkelvloeroppervlak. 'Met de wetenschap van nu zouden we waarschijnlijk niet in de jaren '90 en '00 voor de grootschalige uitbreidingen hebben gekozen. Maar de realiteit is dat er nu teveel winkelmeters zijn in Ede-centrum en dat het overschot, en dus de leegstand als we niet ingrijpen, alleen maar zal toenemen.'

Cultuur

Op dit moment wordt er gewerkt aan een groter cultuuraanbod in het Edese centrum, en gelijkertijd een verrijking van de visie op het Edese centrum. Na de zomer hoopt het college hier meer over te kunnen melden en neemt de raad mee in het proces wat gaande is.

 

Foto: Omroep Gelderland

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.
 • 'Als KLM gered kan worden, dan de gemeenten in Nederland ook'

  18 juni 2020
  EDE - In gemeenteland is een strijd om geld gaande. Zwembaden, bibliotheken, musea en theaters dreigen dicht te moeten omdat lokale overheden ze straks niet meer kunnen betalen. Wethouder Leon Meijer van Ede vraagt in coronatijd steun uit de 'diepe zakken' van minister Wobke Hoekstra, zoals KLM die ook krijgt.
 • Helene Kröller-Müller krijgt een eigen museum

  17 juni 2020
  EDE - De gemeente Ede en het Kröller-Müller Museum werken plannen uit voor een expositie over het leven van Helene Kröller-Müller en haar invloed op de regio. In 2023 moeten de deuren van het museum voor het eerst open gaan.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodlijdend theater ontslaat helft van personeel

  03 juli 2020
  BARNEVELD - De culturele sector heeft het zwaar door de coronacrisis. Het Schaffelaartheater in Barneveld heeft al maanden geen inkomsten, maar de kosten lopen wel door. “We hebben geen enkel verdienmodel het komende halfjaar.” De instelling ziet dan ook geen andere optie dan een meerderheid van de oproepkrachten én het vaste personeel te ontslaan. Met pijn in het hart.
 • Bewoners probleemcamping alsnog gedwongen te verhuizen: 'Trekken dit niet meer'

  03 juli 2020
  ARNHEM - Een aantal permanente bewoners van 'probleemcamping' Oostappen Vakantiepark in Arnhem zijn opnieuw geconfronteerd met een gedwongen verhuizing. Zij kregen deze week een brief op de mat van de directie om uiterlijk 12 juli hun sleutels in te leveren en naar een andere accommodatie op het park te verkassen. Doen zij dat niet, dan moeten zij het park verlaten, valt op te maken uit de brief.
 • Agressieve ganzen worden aangepakt: ‘We gaan zeker niet schieten’

  03 juli 2020
  WIJCHEN - Agressieve ganzen bij het Wijchens Meer worden door de gemeente op een 'vriendelijke manier' aangepakt. Eerder waren ecologen bang dat de vogels doodgeschoten moeten worden, maar Wijchen belooft dat dat zeker niet gaat gebeuren.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Zonneveld Nergena nog niet zeker

  03 juli 2020
  BENNEKOM - Al enige tijd spreekt de Edese gemeenteraad over het zonneveld Nergena. Dit zonneveld moet komen in het buitengebied van Bennekom tegen Wageningen aan. De grond is van de Wageningen Universiteit. Er moet - als het aan de universiteit ligt - een zonneveld komen van 8,3 hectare, waar onderzoek zal worden gedaan naar de ecologische gevolgen van een zonneveld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend