Logo De Belofte

EDE - Voor het gebied van de Achterdoelen, Doelenstraat en Vendelstraat in Ede is er maar een conclusie te trekken: er zullen andere functies nodig zijn, zoals horeca, gezondheid, leisure en sport om grote leegstaande panden te vullen in plaats van retail. De toekomst voor de Achterdoelen als winkelgebied is 'lastig tot onmogelijk.' Dat staat in de schriftelijke beantwoording op raadsvragen van Stephan Neijenhuis van D66 over de leegstand aan de Achterdoelen.

Sinds het onderzoek naar verhuizing van Cultura gestopt is, heeft de gemeente geregeld contact gehad met de pandeigenaren. Uit deze gesprekken is duidelijk geworden dat retail eigenlijk niet mogelijk is. De invulling van de leegstaande panden vindt het Edese college een zaak voor de pandeigenaren.

Toekomst

Burgemeester en wethouders hebben op dit gebied een duidelijk toekomstbeeld. In de beantwoording staat te lezen: 'De toekomstige invulling ligt inderdaad niet meer in de sfeer van detailhandel. De fundamentele vraag is welke rol de gemeente op zich neemt bij het verlevendigen van het centrum. In de visie op het Levendig Centrum wordt deze rol beschreven als aanjager, facilitator en investeerder in het openbare gebied.'

Leegstand is volgens het college primair een verantwoordelijkheid van de pandeigenaren. 'Van hen mag een proactieve houding worden verwacht bij oplossing van hun probleem. Pandeigenaren moeten zelf goede invulling van hun panden vinden. Het overnemen van deze verantwoordelijkheid zou tot onaanvaardbare financiële en juridische risico´s voor de gemeente leiden.'

Online

Het Edese college ziet een duidelijke daling van fysieke aankopen: 'Steeds meer worden aankopen online gedaan. We zien vooral dat het middensegment daar last van heeft. De hoge en lage segmenten blijven het relatief goed doen.' Het college is ervan overtuigd dat deze trend zich in de komende jaren verder zal voortzetten, er komt in de toekomst steeds minder vraag naar winkelvloeroppervlak. 'Met de wetenschap van nu zouden we waarschijnlijk niet in de jaren '90 en '00 voor de grootschalige uitbreidingen hebben gekozen. Maar de realiteit is dat er nu teveel winkelmeters zijn in Ede-centrum en dat het overschot, en dus de leegstand als we niet ingrijpen, alleen maar zal toenemen.'

Cultuur

Op dit moment wordt er gewerkt aan een groter cultuuraanbod in het Edese centrum, en gelijkertijd een verrijking van de visie op het Edese centrum. Na de zomer hoopt het college hier meer over te kunnen melden en neemt de raad mee in het proces wat gaande is.

 

Foto: Omroep Gelderland

 

 

 

 

 

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend