Logo De Belofte

EDE - Kinderen met een beperking gaan vanaf komend schooljaar zoveel mogelijk zelfstandig naar school reizen, met de fiets of het openbaar vervoer. Met dat plan is de Edese gemeenteraad donderdagavond akkoord gegaan.

De verandering raakt honderden leerlingen in het speciaal en bijzonder onderwijs die nu nog met taxibusjes naar de lessen worden gebracht. Ze hebben een handicap of stoornis of gaan vanwege een geloofsovertuiging naar een specifieke school.

Zelfstandigheid

Als kinderen met het openbaar vervoer of de fiets in plaats van met taxibusjes naar school gaan, bevordert dat hun zelfstandigheid en bespaart de gemeente geld, is de gedachte. 

'De ChristenUnie kan zich vinden in de uitgangspunten van de verordening: zelfstandig reizen wanneer het mogelijk is, eventueel met begeleiding of in stapjes om op dat punt te komen', zegt Cora Otter (CU) die een verklaring van partijgenoot Dirjanne van Drongelen voorleest.

Vanwege de veiligheid in deze tijd van corona waren veel gemeenteraadsleden afwezig. Partijgenoten gaven een verklaring. 

Einde aan 'scheve verhouding'

'Door de scheve verhouding tussen het aanbieden van taxivervoer en het volledig zelf betalen van openbaar vervoer zat voorheen een groot financieel gat wat misbruik van de regeling in hand kon werken', zegt VVD-fractievoorzitter Bart Omlo namens partijgenoot Ruben Landman.

Dat is nu aangepast. Reizen met het openbaar vervoer of met de fiets wordt voor de ouders financieel aantrekkelijker gemaakt. Als het nodig is krijgen leerlingen een elektrische fiets. 'Er is ruimte om de leerling waar mogelijk te laten wennen aan zelfstandigheid tussen huis en school', voegt hij toe.

Taxibusje blijft voor kinderen die het hard nodig hebben

Ook Gemeentebelangen, Democratische Kiezers Ede (DKE) en GroenLinks gingen akkoord.'Voor kinderen die het hard nodig hebben, blijft een taxibusje beschikbaar. Andere kinderen kunnen zelfstandig reizen, met alle ondersteuning die er is. Daardoor doen ze op een andere manier mee met de maatschappij en krijgen ze veel meer zelfvertrouwen', stelt Rasit Gogulu van DKE. 

Lees ook: Leerlingenvervoer Ede op de schop: verplicht op de fiets of met het ov

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend