Logo De Belofte

EDE - De verkeerssituatie rondom winkelcentrum Bellestein wordt veiliger gemaakt. Er komt een aparte in- en uitrit, waardoor vrachtverkeer niet meer achteruit hoeft te rijden. Dat heeft de gemeenteraad van Ede donderdagavond besloten.

Nu is het nog gevaarlijk bij het winkelcentrum. Grote vrachtwagens kunnen daar - na het lossen van hun spullen - alleen maar achteruit wegrijden. Er is namelijk een doodlopende weg en geen ruimte om te keren. 

Vloed van kritiek

Een oplossing voor deze verkeersfout was moeilijk te vinden, bleek afgelopen februari. De verantwoordelijke wethouder Peter de Pater en de gemeenteraad stonden lijnrecht tegenover elkaar.

De wethouder wilde een keerlus, maar dat idee had niet de steun van omwonenden. Die steunden een alternatief plan, het plan voor een aparte in- en uitrit, een zogenoemde 'inprik'. Een vloed van raadskritiek volgde. 

Zie ook: Verkeerssoap Ede: politieke discussie over vrachtwagens winkelcentrum Bellestein

'De coronawachttijd goed benut'

De wethouder is naar aanleiding van het felle debat in de gemeenteraad met de verschillende verkeersdeskundigen, van de gemeente én van omwonenden en winkeliers, gaan praten. 'De coronawachttijd is goed benut', zegt hij donderdagavond.

De conclusie is dat zowel de keerlus als de inprik veilig te maken zijn. Maar omdat er meer maatschappelijk draagvlak is voor een inprik, geeft de raad het gemeentebestuur de opdracht om die ontsluiting uit te gaan werken. De wethouder bleef overigens voorstander van de keerlus.

Gezondheidscentrum in 2021 open

Nu er ook duidelijkheid is over een veilige verkeersafwikkeling, kan er eindelijk gestart worden met de bouw van een nieuw gezondheidscentrum. Daar wordt al 12 jaar over gepraat. Het nieuwe gezondheidscentrum gaat naar planning in 2021 open. 

Afbeelding
Verbeelding nieuw gezondheidscentrum Bellestein: AAARCHITECTEN.

Zie ook: Nieuw gezondheidscentrum Bellestein Ede stap dichterbij

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Opgestapte wethouder wordt niet vervangen

  14 augustus 2020
  WESTERVOORT - De gemeente Westervoort gaat verder met drie wethouders in plaats van vier. De in juli opgestapte Theo Kampschreur (CDA) krijgt geen opvolger. Dat heeft fractievoorzitter Marcel Tap van het CDA laten weten.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend