Logo De Belofte

SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel hebben de Statenleden van de provincie Gelderland een brief geschreven. Scherpenzeel wil zelfstandig blijven en vraagt Statenleden of ze langs willen komen voor een werkbezoek. Daarnaast vraagt ze Statenleden om een 'onbevooroordeelde, frisse blik'.

De gemeente Scherpenzeel wil graag zelfstandig blijven, maar de provincie heeft al langer zorgen over de gevolgen voor de bewoners. Eind december viel het Scherpenzeels college vanwege de mogelijke, vrijwillige, fusie met Barneveld.

Nog op dezelfde avond werd een nieuw college gepresenteerd en was een meerderheid voor zelfstandigheid. Daarna volgden gesprekken met de provincie. In februari van dit jaar startte de provincie Gelderland de procedure om de gemeente Scherpenzeel te herindelen. De gemeente kan er alleen nog onderuit als er een rits aan maatregelen wordt genomen om Scherpenzeel bestuurbaar te houden.

'Het is nu echt anders'

In de brief die het college nu aan de Statenleden stuurt geeft de gemeente aan dat Statenleden 'vanuit historisch perspectief' twijfels hebben over de intenties van de gemeente.

Toch is dat volgens het college van Scherpenzeel nu echt anders. Ze geeft aan dat door de ervaringen van het afgelopen jaar nu de noodzaak tot  het versterken van de ambtelijke- bestuurlijke- en regionale- kracht te zien.  

Werkbezoek

Volgens de brief is 'zelfstandig blijven geen doel op zich', maar de beste manier om die versterking te realiseren. Daarnaast snapt de gemeente dat Gedeputeerde Staten 'het zekere voor het onzekere neemt' en de verkenning tot een herindeling heeft gestart.

Zie ook: Scherpenzeel wil zelfstandig blijven, maar is dat niet tegen beter weten in?

Door: Ellen Kamphorst

Het laatste nieuws uit Scherpenzeel

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend